"Hasiči před sedmou hodinou ráno vyjeli k požáru dvou chat a lesního porostu v Rynarticích - Na Tokání. Byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Na místo byl povolán vrtulník s hasicím vakem," informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Na místě zasahuje sedmnáct hasičských jednotek.

Podle informací redaktora Deníku z místa požáru jsou obě historické lovecké chaty, které jsou zapsané na seznamu kulturních památek, zcela zničené. Plamenům podlehly dva z pěti objektů Na Tokáni. V okolí musí hasiči stále krotit plameny v lese. Vodu čerpají a dovážejí z řeky Kamenice v Chřibské.

U požáru jsou také policisté. Co ho způsobilo se zatím neví. "U požáru jsou vyšetřovatelé. Ohledání místa ale bude možné, až místo vychladne," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Zdroj: Youtube

Video požáru Na Tokáni. Zdroj: youtube kanál Petr Mikula

Tokáň je jedním z nejoblíbenějších míst výletů turistů v Českém Švýcarsku, romantické místo se těší velkému zájmu místních i přespolních výletníků. Soubor malebných alpských budov najdeme asi tři kilometry od Jetřichovic.

Historie obory Na Tokáni sahá až do 80. let 17. století. Majitel panství kníže Rudolf Kinský pak v roce 1833 dal v lokalitě vybudovat sruby pro lovce, místo totiž bylo známo hojným výskytem tetřeva a dalšího ptactva. Odtud také pochází název celého areálu.

Později v 19. století se pak místo rozšiřovalo, přibývaly další stavby, přístupové cesty. V 50. letech 19. století tam pak byla postavena chata ve stylu loveckého zámečku, místo se postupně proměňovalo na turistickou lokalitu. Tuto stavbu pak v roce 1905 zničil požár. Byla obnovena, ale za čtyři roky opět shořela. Současná podoba chat Na Tokáni se datuje do 30. let 20. století.

Lokalita byla v létě roku 1938 také pozadím důležité historické chvíle. Hrabě Kinský hostil Na Tokáni anglického lorda Runcimana, jenž přijel na pozvání české prohenleinovské šlechty. Měl sledovat soužití Čechů a Němců. Na návštěvu dorazil také kníže Hohenlohe, na jeho Červeném Hrádku se Runciman později sešel s Henleinem. Právě tam měly probíhat přípravy na Mnichovskou dohodu.

Ilustrační foto.
V lese u Jílového bylo neuhašené ohniště. Událost šetří policie