Přestože měli technaři odjet v neděli po poledni, ani po dvacáté hodině není na místě klid a pohybuje se tam cca 500 příznivců techno. „V areálu setrvává maximálně 500 účastníků a parkuje zde 150 vozidel. Policisté stále důsledně kontrolují odjíždějící návštěvníky s cílem zabránit v jízdě řidičům pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Řidiči mají možnost se před odjezdem podrobit preventivní dechové zkoušce," uvedla policejní mluvčí Lucie Nováková.

Během neděle policisté zkontrolovali 470 účastníků technopárty a 485 vozidel, 270 řidičů muselo dýchat a šest z nich usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Celkem 95 řidičů policisté otestovali na přítomnost omamných a psychotropních látek a jeden byl pozitivní. Dopravní přestupky policisté řešili čtrnáctkrát. „Zpracováváme také jeden trestný čin Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," vysvětlila Nováková.

Na žádost samotných účastníků akce policisté provedli 300 preventivních dechových zkoušek a čtyři preventivní testy na přítomnost omamných a psychotropních látek.

Do Hlaváčkovy Lhoty se technaři sjížděli už od pátku. V sobotu dopoledne na místě pořádání akce byly podle policie dva tisíce lidí, kteří ve velkém louku, na níž akce probíhala, začali opouštět po důrazném upozornění. Z epidemiologického hlediska totiž zde mohl zůstat maximálně jeden tisíc lidí. Podle policie pak bylo v sobotu na technoparty asi 800 lidí. V neděli ráno pak policisté jejich počet odhadovali na 900.

Sobotní technopárty na Benešovsku.
Technopárty pokračuje. Hudba v neděli po obědě neutichla

Během celých tří dnů pak nemělo dojít k větším incidentům. Výjimkou však byla noc ze soboty na neděli, kdy si několik lidí stěžovalo na rušení nočního klidu. V neděli se pak od dvanácté hodiny účastníci akce pomalu začali rozjíždět do svých domovů, ticho ale nebylo. „Kolem dvanácté měla skončit hudební produkce, ale všechny stage zatím neztichly. Lidé se ovšem pomalu rozjíždějí domů,“ okomentovala situaci, která na místě panuje, policejní mluvčí Lucie Nováková po čtrnácté hodině. Na místě stále byly stovky lidí.

Technopárty od pátku probíhala na soukromém pozemku se souhlasem vlastníka. Nedalo se tak s jistotou tvrdit, že jde o nepovolenou akci. Už v sobotu se ale ukázalo, že technaři zabrali i pozemky, na kterých neměli co dělat.

„Lidé, kteří přijeli, zabírají i okolní pozemky. Situace se samozřejmě řeší, ale zatím se jí vyřešit nepodařilo,“ vysvětlila starostka Hlaváčkovy Lhoty Lenka Sladkovská. Akce podle jejího mínění narostla do nekontrolovatelných rozměrů. Podle starostky je také naprosto neodhadnutelné, kolik lidí opravdu přijelo.

Policisté nadále zmíněné území monitorují s využitím Letecké služby ČR a dronu. Strážci zákona spolupracují s Krajskou hygienickou stanicí, s pořadateli akce, s majiteli pozemků i s paní starostkou. Hygienici však na místě nebyli zastoupeni osobně. Policie jim dávala průběžnou zprávu. „Kdyby na místě došlo k porušení některého nařízení, měli bychom informaci od policie a mohli bychom situaci začít řešit,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamounová.

Sobotní technopárty na Benešovsku.
Policie při technoparty na Benešovsku odhalila opilé řidiče

Odjíždějící nadále kontroluje policie kvůli alkoholu a dalším omamným látkám. Na místě nechybí ani antikonfliktní tým. Ten mimo jiné rozdává letáčky s upozorněním na nulovou toleranci alkoholu a dalších návykových látek v krvi. „I když něco již odpojili, tak mi připadá, že je to stále stejně hlučné. Pomalu to tam však balí a uklízejí,“ doplnila před půl pátou odpolední Lenka Sladkovská. I v neděli v podvečer tedy zní z louky u Hlaváčkovy Lhoty rytmy techna, ačkoli lidé postupně místo opouštějí.