Informaci o požáru obdrželi hasiči před třetí hodinou ranní. Ráno vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, neboť nebylo zřejmé, kde všude hoří. Hasiči mají celkem čtyři stupně poplachu. Třetí stupeň je tak druhý nejzávažnější.

Hustý dým byl vidět během celého dne na několik kilometrů. „Vidíte to jo? Taky dym! Valí se to na centrum. Z toho kouře štípou oči, není nic vidět, hnus,“ sdělil nám jeden z přihlížejících lidí, který se představil jako Miroslav.

Kvůli pondělnímu (10. května 2021) požáru v areálu autovrakoviště v Ostravě-Vítkovicích byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Hustý kouř byl od rána viditelný už zdaleka, a to až do odpoledne.
VIDEO: S požárem autovrakoviště v Ostravě hasiči bojovali dvanáct hodin

Nejen do očí štípající kouř, lidi otravoval i všudypřítomný zápach. Hasiči lidem v okolí doporučili nevětrat.

K zásahu si vyžádali velkoobjemovou cisternu z Hlučína. Kromě nich byla na místě i chemická laboratoř, aby měřila koncentrace toxických látek v ovzduší.

„Spolu s těžkou technikou té firmy vytváříme proluku mezi hořlavým materiálem, tak aby se požár nerozšířil. Kromě velkokapacitní cisterny máme na místě i tři kombinované hasičské automobily, které dodávají pěnidlo, protože hasíme vodou a pěnou,“ řekl v pondělí ráno mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Dodal, že hasiči budou hromadu vraků prolévat vodou do doby, než je rozeberou bagry a nakladače. Tak se i stalo.

Oheň začal hořet na autovrakovišti už v noci, jak dokládá snímek hasičů.

Takto vypadala situace v noci.Takto vypadala situace v noci.Zdroj: HZS MSK

Nakonec byl požár lokalizován až večer, hasiči si ale pro dohašení nepřeberné hromady autošrotu vyžádali osvětlovací kontejner, aby mohli dokončit zásah i po setmění.

Celkem se u zásahu prostřídalo 45 hasičských jednotek. Nikdo nebyl zraněn.