Utkání předcházelo slavnostní přestřihnutí pásky k novému umělému osvětlení na hlavním hřišti starostkou Písku Mgr. Evou Vanžurovou, která provedla za asistence patrona zápasu Jana Kollera čestný výkop.

Ani jeden z trenérů neměl pohromadě kompletní kádr. Martin Hyský musel oželet nejlepšího střelce Rondiće (8 gólů), Milan Nousek na domácí straně postrádal distancovaného Valentu a na poslední chvíli vypadl Holý, jehož na levém kraji obrany úspěšně nahradil nestárnoucí Kubiš.

Odchovanec Slavie Tomáš Valenta musel nuceně odpočívat a proti mateřskému klubu si nezahrál (Hyský na jeho konto na tiskovce poznamenal, že je to na třetí ligu nadstandardní hráč), ale byli to další dva bývalí slávisté, kteří se velkou měrou přičinili o vítězství.

Záložník Martin Voráček coby talentovaný mladíček sehrál v sešívaném dresu tři prvoligové zápasy v sezoně 2011/12, vstřelil jediný a rozhodující gól. Kapitán Ondřej Běloušek strávil u sešívaných dorostenecký věk a za svůj výkon byl vyhlášen nejlepším hráčem Písku. Navíc v závěru zabránil téměř jistému gólu.

První poločas byli Písečtí o něco aktivnější a před soupeřovou brankou nebezpečnější. Martin Voráček v první obrovské šanci ve 13. minutě ještě neuspěl, ale o pár minut později už našel správné řešení samostatného úniku a přesnou střelou překonal brankáře Sirotníka.

Zakrátko se zastřeloval Ulbrich, slibnou možnost prováhal osamocený M. Held a v závěru poločasu hasil Sirotník nadvakrát po Bělouškově hlavičce a před dobíhajícím Kubišem. Slávisté si vypracovali dvě velké šance, ale Zeronik pálil těsně vedle a pokus Ázerbájdžánce Nabiyeva vyrazil Satrapa a Běloušek včas odkopl do bezpečí.

V poločase zůstal v kabině slávistů Brazilec Joao Felipe, jehož nahradil Janoušek. Červenobílí prokazovali vysokou kvalitu při práci s míčem, vytvořili si mírnou převahu, ale písecká obrana byla neprostupná. V samotném závěru měli Pražané velký tlak, který vyústil v obrovskou možnost na vyrovnání, ale za překonaným Satrapou stačil zasáhnout skluzem Běloušek a odvrátit z brankové čáry na roh. Po dvouminutovém nastavení se mohli Písečtí radovat z páté domácí výhry po sobě.

Kouč Písku Nousek si cenil obětavosti svých hráčů. „Štěstí se tentokrát přiklonilo na naši stranu. Zápasu by asi více slušela remíza, ale kluci to ubojovali. Odehráli jsme herně horší zápas než v Plzni, ale získali jsme důležité tři body.“ Slávistická rezerva s nejlepší ofenzívou v celé soutěži vyšla naprázdno. „Z naší strany jsme sehráli povedené utkání, ale zklamali jsme v koncovce,“ zmínil při hodnocení Martin Hyský, jehož svěřenci se po Písku utkají v UEFA Youth League se slavnou Barcelonou. „U některých hráčů není lehké přenastavit hlavy, že už nehrajeme s Interem Milán, ale třetí ligu u nás,“ dodal k účasti slávistů ve dvou naprosto odlišných soutěžích.

FC Písek – SK Slavia Praha 1:0 (1:0)

Góly: 21. Voráček. Rozhodčí: Pastyřík - Mudra, Duda. ŽK: 1:1 (77. Presl – 83. Červ). Diváků: 1128.

Sestava FC Písek: Satrapa – Benetka, Běloušek, Vacovský, Kubiš - Voráček (73. Hrachovec), Kulík (57. Presl), J. Held, M. Held - Vávra (75. Hajdo), Ulbrich. Trenér Milan Nousek ml.

Sestava Slavia Praha B: Sirotník - Douďěra (88. Šilhan), Vincour, Podrazký, Hošek - Zinhasovič - Felipe (46. Janoušek), Vaněk, Červ, Zeronik (80. Vít) – Nabiyev. Trenér Martin Hyský.

Autor: Michal Průcha, FC Písek