Vůbec nejúspěšnější byli na podzim fotbalisté Sokolu Lom, kteří stráví zimu na samém čele tabulky. V Lomu, který hraje domácí zápasy v Táboře na Svépomoci, měnili už po čtyřech odehraných kolech trenéra. Martina Bártu vystřídal po dvou vítězných zápasech a dvou porážkách jeho asistent Lukáš Zeman. Ten již asistoval v minulé sezoně tehdejšímu trenérovi Marku Císařovi a po jeho odvolání vedl velkou část jara tým Lomu jako hlavní kouč.

Po srpnové domácí prohře s Hořovicemi převzal Zeman mužstvo znovu. „Martin Bárta byl v Táborsku zvyklý trénovat profesionály a od hráčů si udržoval odstup. K mužstvu přistupoval jako k profesionálnímu týmu. My jsme ale napůl amatéři a osobní až přátelský přístup Lukáše Zemana v našich podmínkách funguje lépe. Pokud se to nezneužívá, parta šlape a tento přístup hráčům vyhovuje víc. Fotbal pro ně není zaměstnání ale zábava,“ vysvětluje trenérskou rošádu na lavičce Lomu šéf klubu Petr Kolář.

Fotbalisté Lomu od té doby prohráli už jen dvakrát a tabulkou začali stoupat vzhůru až na samé výsluní. „Hráči pochopili, že každý z nich má svoji roli a jeden bez ostatních nic nedokáže. Pochopili, že výsledky se dostaví jedině když budeme hrát jako tým,“ prozradil Lukáš Zeman, co stálo za vzestupem Lomu.

Úplně stejnou bilanci jako nejlepší tým podzimu měla druhá Otava Katovice. Katovičtí jsou druzí jen kvůli horšímu skóre. Síla Katovic se ukázala zejména na domácím hřišti, kde mužstvo neztratilo v sedmi utkáních jediný bod.

Katovičtí měli těžký los, neboť úvodní dva duely odehráli na hřištích silných soupeřů. Vstup do soutěže ale zvládli, když vyhráli v Plzni nad Petřínem a z Příbrami si přivezli cenný bod.

Doma pak byly Katovice neporazitelné. „Všichni vědí, že v Katovicích jsou fantastičtí fanoušci. Lidé nás ženou dopředu a to je pro nás velice důležité. Naši příznivci jsou tím rozhodujícím faktorem,“ děkuje trenér Přemysl Šroub katovickému publiku, dvanáctému hráči mužstva.

Výbornou první polovinu sezóny má za sebou také třetí Soběslav, která na vedoucí tandem ztrácí pouhé tři body. Spartak si navíc vedl skvěle i v Mol cupu, dotáhl to nejdál ze všech divizních mužstev. Až ve třetím kole nestačila Soběslav na druholigovou Karvinou.

Do té doby si Soběslavští vedli v divizi spíše se střídavými úspěchy. Doma se svěřencům trenéra Hajiče dařilo, venku to ale skřípalo. Ještě po 10. kole byla Soběslav devátá, pak ale předvedla výborný finiš a výsledkem je třetí místo po podzimní části.

„Po pohárových zápasech obvykle přišel útlum. Jinak jsem ale s výsledky i s výkony spokojený. Máme silný tým a doufám, že i tentokrát budeme mít jaro ještě lepší než podzim. Vždycky to tak bylo,“ netají se spokojeností trenér Radek Hajič.

Spokojenost panuje i v Českém Krumlově. Divizní nováček se nachází na vynikajícím šestém místě. Slavoj na podzim předváděl vyrovnané výkony a svého trenéra hráči zklamali vlastně jen jednou. V posledním kole utrpěl Krumlov debakl 7:0 na hřišti Lomu.

Jinak ale Slavoj zdobila výborná obrana. Český Krumlov dirigovaný zkušeným Jakubem Kabelem inkasoval pouze dvaadvacet gólů a je třetím nejlépe bránícím mužstvem.

Výborně chytal Štefan Beránek, jehož trenér Domin považuje za jednoho z nejlepších gólmanů v soutěži.

Slavoji na podzim nešly derby, z duelů s jihočeskými protivníky vyšli Českokrumlovští naprázdno. „S výkony a výsledky jsem ale spokojený. Na jaře potřebujeme odstranit nedostatky při zakončení a dávat víc gólů. Ještě bych si přál, aby se neopakovaly zápasy s Lomem,“ hodnotí podzim pozitivně kouč Václav Domin.

Všichni jihočeští trenéři se shodli na jednom. Divizní soutěž je nesmírně vyrovnaná. Vždyť vedoucí Lom a třináctou Doubravku dělí pouhých devět bodů. Je zřejmé, že soutěž nemá jasného favorita a jaro bude ještě hodně zajímavé.