Fotbal v Buku letos oslavil dvacáté narozeniny a lepší dárek k tomuto jubileu si rozhodně nemohl dát, což potvrzuje i předseda klubu Václav Picka. „Je to pro nás největší úspěch v historii a že to vyšlo právě v roce, kdy slavíme dvacet let od svého vzniku, je taková třešnička na dortu,“ podotkl šéf klubu.

Tým vedený trenérskou dvojicí Luboš Jasanský, Jiří Kocourek se v přeboru dlouho neohřál. V sezoně 2016/17 slavil postup z druhého místa okresní soutěže, o rok později skončil v roli nováčka přeboru Jindřichohradecka třetí a letos už neměl konkurenta.

„Kádr jsme dokázali vhodně posílit, což se projevilo na výkonech i výsledcích,“ zmiňuje příchody Marka Šenkýře z FK J. Hradec a trojice bystřických fotbalistů Petra a Jakuba Jarošových se Zdeňkem Březinou.

Za největší devizu však bukovský předseda považuje skutečnost, když zhruba před šesti lety na sklonku své kariéry začal hájit bukovské barvy vyhlášený hradecký šutér Luboš Šenkýř.

„Ten tady dokázal neuvěřitelně stmelit partu místních hráčů, kteří začínali v tehdejším dorostu. Ten tým tenkrát šel prakticky od porážky k porážce, ale kluci vydrželi a vypracovali se,“ připomíná Václav Picka.

Během letní pauzy v kádru nedošlo takřka k žádným změnám. „Řekli jsme jasně, že kraj budou hrát ti, kteří si to vybojovali. Jedinou posilou je Pavel Heger ze Stráže. Naším cílem je záchrana,“ dodal šéf klubu a zároveň informoval, že od nové sezony bude v Buku působit i béčko mužů zařazené do nejnižší soutěže.

Premiéra čeká AC Buk v neděli 18. srpna na půdě Českých Velenic (17 hodin).