Anketa se koná v rámci programu Gambrinus Kopeme za fotbal, který podporuje více než 900 amatérských klubů v České republice.

„Jak dlouho jsem v Pištíně? No dlouho,“ rozesmál se nad první otázkou Jiří Marhoun, který se okolo kulatého míče pohybuje pěknou řádku let.

Už víc než čtyřicet roků!

Proč v Pištíně? „Protože jsem rodák,“ říká pyšně pištínský patriot.

Ilustrační foto.
Poslední šance: hlasujte pro jihočeskou Osobnost amatérského fotbalu 2019!

Fotbal je ve vsi sportem, který baví starší i mladší ročníky, pány, ale i dámy.

Na zápasech se sejde celá ves. „Kolem fotbalu se to u nás točí a kolem veškerých společenských činností. Kdo je ve vsi hasič, je i fotbalista,“ dodává Jiří Marhoun.

Aktuálně plní ve svém klubu roli předsedy.

Co ho mrzí, je odliv mladých hráčů z fotbalových hřišť k počítačům. „S počty malých fotbalistů to je špatné,“ přikyvuje.

„Nejvíc mě mrzí, že jsme měli celou řadu let v kuse mládež. Žáky, dorost, alespoň jeden tým, teď si nevychováváme nic.“ Podle Jiřího Marhouna je i na vsi složitý přechod mezi dorostem a mužským týmem. „Tam je největší úmrtnost.“

Marhoun nabízí svůj pohled, se kterým se určitě setkávají i trenéři a funkcionáři dalších klubů: „Věnujete tomu tolik úsilí, času, práce a kluci si pak sednou k počítači. To je problém.“

Po zápase fotbalisté Pištína vyrážejí společně na pivo.

„Chodíme, chodíme,“ přikyvuje Jiří Marhoun. „A co se u nás na pivu semele? Když se probírá fotbal, tak se to někdy semele doslova,“ směje se osobnost nejen fotbalového klubu v Pištíně.