Přestože únorové rozhodnutí vlády konání valných hromad společností a spolků, kam spadají i okresní fotbalové svazy, umožňuje a nebylo zakázáno ani po zpřísnění protiepidemických opatření od 1. března, jihočeské hejtmanství zasedání v nejbližší době důrazně nedoporučilo. A tak fotbaloví činovníci v okresech hledali další termíny.

Na Jindřichohradecku bylo zasedání nově stanoveno na středu 14. dubna od 17 hodin v tělocvičně Slovanu v Jindřichově Hradci. "Pořad jednání, stejně jako ostatní záležitosti zůstávají beze změn, tedy stejné jako u svolaného původního termínu," poznamenal sekretář OFS J. Hradec Jindřich Švec.

Termín pro zaslání návrhů kandidátů na předsedu, členů výkonného výboru a revizní komise se tím pádem prodlužuje. Návrhy je nutné doručit nejpozději do středy 7. dubna do 12 hodin.

Valná hromada by se měla uskutečnit za přísných hygienických podmínek. Delegáti a účastníci těchto jednání budou muset dodržovat stanovená pravidla, o nichž už okresní či krajské fotbalové svazy informovala Fotbalová asociace ČR.

Předně jde o nařízení, že každý účastník se musí prokázat negativním testem na covid-19, přičemž postačí ten antigenní. Počet účastníků valné hromady není sice omezen, ale všichni budou povinni mít po celou dobu nasazený respirátor a musí mezi sebou dodržovat rozestupy alespoň dva metry.

„Nad rámec standardních povinností doporučujeme, aby v místnosti pro volbu byl pro zamezení všech pochybností o volebním procesu přítomen notář. Tento postup doporučujeme zejména s ohledem na aktuální pravidla pro rozdělení finančních prostředků ze státního rozpočtu, která výslovně apelují na transparentnost volby na všech úrovních fotbalu,“ zmínil v tiskové zprávě generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Snahou okresních fotbalových svazů je pochopitelně co nejdříve konání volebních valných hromad zajistit a zvolit nové předsedy a výkonný výbor. Těm dosavadním, jak už Deník informoval, totiž na základě tzv. „lex covid“, který schválili v závěru loňského roku poslanci, vypršel čtyřletý mandát bez ohledu na to, zda se uskutečnila valná hromada a na svazech tak oficiálně panuje bezvládí…