V minulosti to byli vicemistr Evropy Miroslav Kadlec, pak Petr Mikolanda nebo Roman Bednář. Teď vsadili ve vesnici na Kladensku na nového trenéra Jiřího Kabyla, který přivezl tři posily z Nymburka. A v kádru jsou nově také tři hráči tmavé pleti. Nejznámější je asi Stanley Ibe, nejmladší Mcdon Mbah a v posledním kole proti Poříčí nejlepší Erik Adjei Kwame.

Ghaňan Adjei Eric Kwame hraje nyní na stoperu. Dříve, ještě v prvoligovém dresu střížkovské Bohemky, to byl spíše defenzivní středopolař. V nejvyšší soutěži debutoval proti nedalekému Kladnu, Kaprova parta tehdy před deseti roky vyhrála s přehledem 3:1. Mimochodem, v sestavě figuroval i Stanley Ibe, Kwameho přítel, jenž se s ním sešel i na dalších štacích, hlavně v Benešově.

I proto se oba na nedělní mač s Poříčím těšili, s jeho trenérem Šimáčkem a některými protihráči si zahráli společně v týmu. „A byl to těžký zápas, který měl kvalitu. Poříčí má výborné hráče, to jsme já i Stanley věděli,“ říkal Erik po utkání, které jeho tým vyhrál 3:2. Vítěznou branku vstřelil právě Kwame. „Měli jsme dobré začátky poločasů, ale Stanley Ibe má nějaké zdravotní problémy, další hráči také, proto jsme ke konci hráli hůře. A že jsem dal důležitý gól, to potěší, ale já pracuji pro mužstvo,“ vyprávěl čtyřiatřicetiletý borec s perfektním výskokem a hrou hlavou.

Ilustrační foto.
Plzeňský týden zvládl pouze mladší dorost SK Kladno

S fotbalem začínal doma v Ghaně v týmech Ever Green, Okyeman Arsalah, Supreme či Tema. Dále působil v italském San Gennaro Calcio a rakouském Hartbergu. Tam si ho vyhlédli tehdy druholigoví Bohemians Praha, s nimiž vybojoval postup a českou nejvyšší soutěž si také zahrál. Na skok se vrátil do Ghany, ale v Česku už zapustil kořeny a působil v několika zejména středočeských klubech – v Jirnech, Voticích, Roudnici nad Labem, Chomutově, Unionu 2013 a Benešově.

Mám českou manželku, už tu zůstanu

Jak se mu teď líbí v malinké Lhotě na okraji křivoklátských lesů? „Výborné! Skvělý tým i lidé kolem. Mám to tady hodně rád,“ neváhá s odpovědí a přiznává, že je pro něj ideální, že v týmu má další kluky z Afriky. „Už ve dvou to bylo příjemné, navíc Stanley je vynikající hráč. Teď dorazil ještě Čízo (přezdívka ex-litolského a ex-jirenského Mbaha), to je naprosto ideální. On je výborný fotbalista, rychlý a ještě vylepšil náš tým,“ chválil nejmladšího z trojice.

A potvrzuje téměř čistou češtinou, že si v srdci Evropy už zvykl a zapustil tady hodně pevné kořeny. „Žiji tady už jedenáct let, mám za manželku Češku a vychováváme čtyři kluky. Dva z nich hrají také fotbal, ale nejstarší začal boxovat. Už tady zůstanu, Čechy mám rád,“ dodal Erik Adjei Kwame.

Dušan Kudela (vlevo) je po zranění zpátky na hřišti a hned ve svém druhém podzimním startu za Kly zaznamenal pět gólů.
Skvělé gesto! Fotbalista Kel přiznal faul a zrušil gól. Jeho tým pak prohrál