„Trochu jsme to špatně spočítali. Mysleli jsme, že je to rok od toho zápasu, ale mělo to být rok od vynesení trestu, a ten uplynul teprve dnes,“ objasnil ve čtvrtek Deníku bývalý fotbalista Bohemky, Mladé Boleslavi či Petrohradu, proč se jeho žádost dostane na program jednání disciplinární komise až o týden později, než ve Zbuzanech původně zamýšleli.

Ondřej Herzán
Kapitán Živanic Herzán: Respekt k rozhodčím jsem ztratil a to je špatně

Jakou si dává šanci na úspěch? „To nevím. Ale když jsem to bez zápasů vydržel rok, myslím, že bych zvládl i ten druhý. Řekl jsem si, že to zkusím poslat, a uvidím. Nechám to na nich,“ rozpovídal se rodák z Rudné u Prahy.

Přestože má už nyní za sebou asi nejdelší mistrovskou pauzu ve své kariéře, bez fotbalu vítěz Poháru UEFA z roku 2008 během uplynulých dvanácti měsíců rozhodně nezůstal.

„Udržuji se. S klukama chodím trénovat, pouze nemůžu hrát soutěžní zápasy. Účastním se různých charitativních akcí a fotbálků, které nespadají pod FAČR. Málo toho nemám,“ ujistil.

Fotbalový zápas mezi Armou Ústí nad Labem a Hradcem Králové
Hradecký Jiří Miker jako Brazilec: Vystřihl parádní výherní nůžky

Kaňku na závěr úspěšné kariéry přinesl vyhlášenému bojovníkovi závěr poločasu domácího utkání s Vysokým Mýtem. Nejdříve fyzicky napadl jednoho ze soupeřů, který předtím „dojel“ brankáře Zbuzan. Po udělení červené za oplácení strhnul rukou na zem i rozhodčího. Matěj Cichra zápas okamžitě ukončil a po návratu domů měl vyhledat i lékařské vyšetření.

Bývalý reprezentant se za své jednání druhý den omluvil rozhodčímu a později i disciplinární komisi. Výši trestu přijal.

„Rozhodčí za nic nemůže. Přetekly mi nervy, což si sám nedokáži vysvětlit. Červená, která byla za oplácení oprávněná, mi asi udělala červeno před očima. Ale stalo. Už to nevrátím. Teď za to nesu následky. Je to neomluvitelné. K trestu nemám žádné námitky,“ říkal tehdy.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.
Předseda FAČR Malík o kauze Živanice: Kdo není spokojen, ať se obrátí na svaz

Dveře k návratu mu nezavřel ani klub z Prahy-západ, byť musel uhradit pokutu ve výši sto padesát tisíc korun.

„Vedení i hráči za ním stojíme v plné míře. Svůj zkrat si uvědomil. Postavil se k tomu jako chlap. Pro nás je to pořád ten Radek Šírl, který toho tolik udělal pro český fotbal. Ne člověk, který by snad někoho zabil,“ reagoval na situaci šéf FK Zbuzany Josef Huňáček.

Dostane jedna z nejvýraznějších osobností amatérských soutěží šanci na návrat už nyní?

Jsi lepší než Ronaldo? Porovnej se s hvězdami.
Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku