Plzeňští fotbalisté v týdnu před cestou na jih Čech přešla přes Karabach do Ligy mistrů a tam ve skupině snů změří síly s Bayernem, Barcelonou a Inter Milán! Hráči Viktorie los bouřlivě uvítali, „všední“ ligový zápas s Dynamem však rozhodně nepodceňovali. „Nečeká nás nic jednoduchého, Budějovice jsou na domácím hřišti hodně nepříjemný soupeř,“ pro klubový web řekl asistent trenéra Pavel Horváth. „Dle mého soudu si pozor budeme muset dávat hlavně na Kubu Horu, jenž se v Budějovicích vypracoval do pozice špílmachra týmu,“ dodal.

Fotbalisté Dynama do zápasu šli s respektem ke kvalitě soupeře, také ale s důvěrou ve vlastní síly. „Čeká nás velice těžký zápas, ale chceme uspět. K tomu však musíme podat podobný výkon jako proti Spartě a navíc se vyvarovat chyb,“ zdůraznil trenér Jozef Weber.

Zápas začal z obou stran opatrně, přesto už ve 3. min. se k první střele směrem na branku dostal plzeňský Pilař, z osmnácti metrů ale poslal míč nad domácí branku. V ní Šípoše včera nahradil Janáček, zatímco v plzeňské svatyni pochopitelně byl Staněk, jenž do Plzně přestoupil právě z Dynama a ve Viktorce je jasnou jedničkou.

Postupem času hosté přebírali iniciativu a častěji se hrálo na jejich útočné polovině hřiště, čtyřčlenná obrana Dynama, vyztužená ještě o Broukala, jenž se pohyboval na postu defenzivního štítu, ale odolávala. V první půlhodině zápasu tak ani na Staňka v brance hostí, ale ani na druhé straně na Janáčka nešla mezi tři tyče ani jediná přímá střela.

První střela přímo na bránu šla až ve 31. minutě a vyslal ji domácí Hellebrand, ale ranou z dvaceti metrů, byť jí razance nechyběla, pozorného Staňka příliš nevystrašil.

Čtyři minuty nato rychlonohého Čmelíka zastavil plzeňský Tijani faulem, na přímý kop Potočného si naběhl Broukal a z voleje vypálil sice ostře, Staňkovu branku však přestřelil.

Hráči Plzně vycítili nebezpečí a v závěru poločasu zvýšili své úsilí. Krátce před přestávkou si vytvořili i první větší šanci, když si Bassey šikovně zpracoval vysoký balon a z otočky pohotově vypálil, Havel mu ale skočil do střely a zblokoval ji na roh. Další velkou možnost měla Plzeň vzápětí, když po chybné rozehrávce domácích zadáků běžel na Janáčka v individuálním úniku, domácí brankář ho ale o míč pádem pod nohy připravil.

Do druhé půle za Pennera naskočil uzdravený Tomáš Zajíc, jenž si tak odbyl v dresu Dynama v lize svůj debut. Plzeňští v poločase ke změně v sestavě nesáhli.

První šanci po přestávce mělo Dynamo, když na Havlův centr si naskočil Potočný, mezi tři tyče svou hlavičku ale neprotlačil. Obrovskou šanci měl vzápětí Sladký, na něhož míč po Čoličově autu prodloužil Havel, domácí bek za Staňkova záda nedostal.

Plzeňští trenéři zareagovali a do hry naskočila naráz trojici ofenzivních hráčů Chorý, Mosquera a Kopic.Tlak Plzně narůstal a po hodině hry zahrozil Jemelka, jeho dělovku ale Janáček vyrazil nad břevno. Dlouhé minuty se pak hrálo převážnš před pokutovým územím Dynama a gól visel ve vzduchu. Čtvrt hodiny před koncem po Kalvachově nahrávce zpoza vápně vypálil Bucha a Janáček měl s jeho dělovkou velké starosti, ale poradil si. Deset minut před koncem už hosté po stříleném centru Milana Havla míč za Janáčkova záda protlačili, jenže zasáhl VAR a rozhodčí Hocek gól pro ruku odvolal.

V normální hrací době tak gól nepadl, jenže rozhodčí po devadeáti minutách ještě pět minut přidal – proč tolik? – a v 94. min. Mosquera po rohu Čermáka hlavou rozhodl…

"Vyhráli jsme zaslouženě, sice až gólem v nastavení, ale šli jsme tomu vítězství naproti a na hráčích bylo znát, že je jim remíza málo," vyzdvihl po zápase trenér vítězů Michal Bílek.

Dynamo ČB - Plzeň 0:1 (0:0) - Branka: 90 +4. Mosquera. ŽK: Hellebrand, Králik, Zajíc – Tijani, Bucha. Diváci: 4893. Rozhodčí: Hocek – Nádvorník, Machač. Dynamo ČB: Janáček – Čolić, L. Havel, Králik, Sladký – Broukal – Hora, Hellebrand (62. Čavoš), Penner (46. Zajíc) – Čmelík (83. Matoušek), Potočný. Viktoria Plzeň: Staněk – Holík (68. M. Havel), Hejda, Tijani, Jemelka – Kalvach, Bucha – Jirka (56. Kopic), Sýkora (84. Čermák), Pilař (56. Mosquera) – Bassey (56. Chorý).