Možná se divíte, proč si čtete právě o těchto končinách. Vysvětlení je prosté: i z této africké země se rekrutují (hned tři) fotbalisté v české lize. „Líbí se mi zdejší kultura, ale máte tu zimu,“ usmál se Bidje Manzia, jediný cizinec v kádru Sigmy Olomouc.

Dost o něm a jeho zemi. Z pohledu na soupisky před startem letošního ročníku FORTUNA:LIGY je zřejmé, že zahraničních fotbalistů oproti loňsku lehce ubylo.

Představení Fortuny jako hlavního sponzora fotbalové ligy. Na snímku zleva generální ředitel Fortuny David Vaněk a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.
Šéf ligy Dušan Svoboda: Video nám pomáhá. Funguje až idylicky

Aktuální číslo? 86. „Chodí sem kvalitnější hráči než v minulosti,“ tvrdí někdejší záložník Ondřej Herzán, jenž se angažuje v Hráčské fotbalové unii.

Cizinci ve FORTUNA:LIZE pod drobnohledem.Zdroj: DeníkNejvíce cizinců pochází ze Slovenska (22). Je to logické: nemají problém s řečí, znají i další specifika prostředí.

Fanoušci se dále mohou kochat uměním borců ze Srbska či Bosny a Hercegoviny. Z exotiky lze zmínit fotbalisty Libérie nebo Venezuely. Jsou tady tři zástupci Francie, země mistrů světa. To vše přispívá k větší rozmanitosti soutěže. „Cizinci jsou atraktivní pro fanoušky a domácí hráči se od nich mohou leccos naučit,“ míní Herzán.

Zvláštní situace panuje ve Spartě. Letenský klub má (i po loňské revoluci) v kádru hned devatenáct jmen jiné než české národnosti.

Jeden podstatný detail? Ambiciózní tým se tím sám dostává pod tlak.

Oslavy pátého ligového titulu fotbalistů FC Viktoria Plzeň
Mistři a účastníci 1. fotbalové ligy: Proklikejte si úspěchy všech týmů od 1912

Fotbalová pravidla totiž říkají, že do ligového zápasu smí zasáhnout maximálně pět „úplných“ cizinců. Slovo v uvozovkách je podstatné: legislativa zvýhodňuje hráče z Evropské unie, kandidátských zemí či států Evropského hospodářského prostoru. A teď zpět ke Spartě: v jejím kádru zůstává sedm cizinců (posily z Bosny, Afriky a Izraele). To je problém i proto, že vesměs jde o muže s ambicí na základní sestavu. Sparta tak možná bude řešit, koho pošle pryč.

Deset zahraničních hráčů (čtyři ze Slovenska) napsala na soupisku Dukla. Pražané plánují kvůli komunikačním obtížím angažovat učitelku.

Ale to není nic zvláštního, (většinou soukromé) lekce češtiny zavedli také v jiných klubech. Na nová slovíčka si zvyká třeba Ubong Moses Ekpai, plzeňská posila z Nigérie. „Bude chodit na výuku každý den. Chce to i on sám,“ řekl generální manažer Adolf Šádek.

Na překladatele spoléhá Eric Ramirez z Karviné.

Václav Jílek
Vytáhl Sigmu z druhé ligy až do Evropy. Kouč Jílek: Máme hladový tým

A specifické prostředí najdete u nováčka ve Slezsku. Kapitánskou pásku Opavy nosí Srb Nemanja Kuzmanovič. „Je to lídr a vůdce našeho týmu,“ řekl kouč Roman Skuhravý.

Divíte se? Kanonýr tam působí už čtyři roky a za šest let na tuzemské scéně hovoří plynnou češtinou. „Šlo mi to rychle. I proto, že srbština spadá do skupiny slovanských jazyků,“ řekl 29letý fotbalista.

Alespoň jednoho cizince má každý klub v nejvyšší soutěži. Trochu se vymyká jen Slovácko, v jehož řadách najdete české hráče a pak Slováka Patrika Šimka.

„Sázíme na odchovance a hráče z regionu,“ podotkl ředitel klubu Petr Pojezný.

Jan Kopic z Plzně (vlevo) a Jakub Podaný z Dukly.
Úspěšný start mistra do sezony. Plzeň otočila bitvu na Dukle