„Nevěřím vlastním očím, jakou snůškou polopravd a smyšlených věcí může zkušený funkcionář, který prohlašuje, že se již 10 let o fotbal nezajímá, operovat,“ prohlásil Nezval, který je kromě uvedených funkcí také předsedou SK Uničov. „Se lží se těžko bojuje, přesto bych alespoň ty nejkřiklavější případy vyvrátil,“ uvedl Nezval.

Jiří Kubíček
Jiří Kubíček o fondech i lidech "na rozhodčí": U nás to jde těžko jinak

Na Moravě má mezi kluby MSFL a divizí silnou podporu. V krajských a okresních volbách ale stojí na opačné straně barikády než současný předseda KFS i OFS Olomouc Stanislav Kaláb a místopředseda Josef Ondroušek, který je představitelem divizních Nových Sadů.

Právě s volbami podle Nezvala Kubíčkova ostrá rétorika souvisí.

„Je zvláštní, že aktivita pana Kubíčka je mezi volebnímu valnými hromadami nulová a před nimi pravidelně ožívá. V roce 2017 v neděli před valnou hromadou mě také jmenoval ničitelem Moravy a celý článek vyzněl jako podpora pro pana Juru. Dnes je zase směřován na podporu dua Kaláb a Ondroušek,“ uvedl Nezval.

„Zastávám názor, že soutěže jsou klubů a podle toho postupujeme. O důležitých věcech se hlasuje. Ať se to týká pozměňování termínových listin, což je v poslední době z důvodu covidu bohužel aktuální, tak třeba zastoupení na valných hromadách,“ říká Nezval.

Předseda JmKFS Vladimír Kristýn.
Berbr zobrazoval Moravany skoro jako úkladné vrahy, líčí předseda Kristýn

Kubíček mu vyčítá například to, že na republikovou valnou hromadu nejezdí kluby podle sportovního hlediska, ale podle toho, jak se dohodnou.

„Tak to stojí ve stanovách, když proběhl pokus o změnu v květnu 2019, odhlasovaly si to kluby samy takhle znovu. Pro nový návrh podle umístění byli jen dva hlasy – zástupce Dětmarovic a Nových Sadů,“ řekl Nezval.

Třicet statečných z Moravy

Další kritika pak směřovala na to, že současné moravské vedení v čele s Nezvalem stojí proti postupu „jednotné Moravy“, což je za poslední léta mantra všech fotbalově-politických uskupení.

Právě nejednotný postup Moravanů měl v uplynulých letech být jedním z katalyzátorů posilování moci místopředsedy Romana Berbra, který je aktuálně ve vyšetřovací vazbě.

„Nevím, jestli je pádnější důkaz, než podívat se na to, kdo jak hlasoval o návrzích, které měly posilovat pozici Romana Berbra. Ať to bylo hlasování na valné hromadě 2018, kdy šlo o většinovou volbu předsedy ve 4. kole, nebo přidání dalšího člena výkonného výboru za Čechy. Za Moravu tehdy zůstalo 30 statečných, kteří si zachovali svou tvář. Pánové Kaláb a Ondroušek (předseda Nových Sadů), jeden za kraj a druhý za okres, hlasovali pro,“ tvrdí Nezval.

Jan Zahradníček
Zahradníček o uničovské klice, Kubíčkovi a sudích: Za všechny ruku do ohně nedám

„Na všech dalších valných hromadách i na poslední v září 2020 hlasovali dle not Romana Berbra. Proti bylo 41 hlasů, s kluby hlasovalo celé Brno, Vysočina a 2 okresy z kraje Olomouc. O rozvracení Moravy tedy nemůže být ani zmínka.“

Nové Sady? Není vhodnější areál?

Důvody pro takové činy? Podle Nezvala jednoduché – výměnný obchod.

„Za tyto služby přicházely odměny. Ze syna pana Kalába se stal technický delegát, přestože vůbec nefiguroval na listinách Moravy. Na Nových Sadech se zase konal velký turnaj veteránů. To byla skutečně podařená akce s dobrou společenskou úrovní. Je otázkou, zda v kraji není vhodnější areál a také stojí za připomenutí, že FAČR proplácela organizaci i občerstvení za 174 tisíc korun,“ konstatoval Nezval, který se ohradil také proti tomu, že si „pěstuje na Moravě předsedu komise rozhodčích Jana Zahradníčka“.

„V mém prvním funkčním období mezi lety 2009 až 2013 byl předsedou komise rozhodčích pan Pařízek, který byl po jeho odstoupení nahrazen inženýrem Bajerem z Vysočiny,“ uvedl Nezval.

„Pro posuny rozhodčích existuje jasně daný řád, žádné podivnosti nejsou možné,“ doplnil.

„To samé platí o myšlenkách pana Kubíčka, jak se budu chovat na valné hromadě a budu obchodovat s hlasy. Já neobchoduji a nesjednávám si osobní výhody. Byl bych rád, kdyby si to zapamatoval. Koneckonců sám ukázal, jak se zachoval, když s Romanem Berbrem uzavřel dohodu o Zbyňku Pospěchovi, výměnou za to, že už nebude kandidovat,“ dodal Nezval.