Sparta za poslední měsíce zjistila, že s internacionalizací kádru lepších výsledků nedosahuje. Změní klub filozofii?
Primárně jde o rozhodnutí majitele, nicméně můj názor zní – ano. Bylo by lepší mít ve Spartě víc českých hráčů, ideálně charakterově silných lídrů, kteří by ji vedli.

Fanoušci Sparty.
Další výzva pro Křetínského! Fanoušci Sparty sáhli po videonahrávce

Budete se se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým snažit naplnit plán už v zimě? Zapadaly by do něj propíraný odchod Stanciua, a naopak příchod Dočkala.
Máme vyhlédnuto několik českých kluků, za jejichž příchody bych byl rád, ale konkrétní nebudu. Díváme se i do zahraničí, ovšem když už by měl někdo takový do Sparty namířeno, musel by kvalitou zbytek české ligy výrazně převyšovat.

Co tedy od Sparty během zimní přestávky očekávat?
Změny. Neprozradím, jestli půjde o redukci, nebo se kádr rozšíří, ale něco se stane.

Dostanou víc příležitostí i talentovaní mladíci? Vzpomenu-li na Christiana Frýdka či Jiřího Kulhánka… Oba se na Letné jen mihli.
Pokud kluci mentálně zesílí, bude pro ně přechod z juniorské kategorie jednodušší. To, co zmiňujete, vnímáme. Na odchovancích hodláme tým vystavět, ačkoli jde u Sparty v posledních letech o slabší místo. Přitom si vezměte například Patrika Schicka, ten naším klubem prošel a je z něj top fotbalista. Chceme vychovat další jemu podobné. Víme, že mluvíme o věci, která nefunguje stoprocentně, máme ale snahu na ní pracovat.

Jak je to s propojováním prvního týmu a mládeže?
Komunikace probíhá, mladíci na tréninky áčka chodí, na druhou stranu: v poslední době se z obou jednotek staly dva separátní světy. Strahov a Letná. Potřebujeme, aby se symbióza mezi oběma celky obnovila a aby se na výběru hráčů i přípravě spolupracovalo.

Tomáš Rosický ukončil kariéru.
Střídání stráží. Rosický je nový ředitel, Ščasný „jen“ trenér

Strahovská akademie Sparty je nicméně vyhlášená.
Ano, patří mezi deset nejlepších v Evropě. Pořád je co zlepšovat, víme, že úplně nejlepší nejsme. (usmívá se) Vzorem nám je třeba Salcburk, do něhož po změně majitele přišly nové impulzy i peníze. Co je však hlavní: v klubu dlouhodobě sázejí na podobné hodnoty jako my a funguje jim to.

Pomůže Spartě ke zlepšení i program DofE?
Ano, prohloubí vše, o co se klub v otázce mládeže snaží. Nestačí, že mladý člověk přijde a odtrénuje jednotku nebo odehraje zápas. Sparta také klade důraz na vzdělání a charaktery hráčů. Prozatím se zapojí ročník U15, v budoucnu přibudou i další.

Co konkrétně projekt přinese fotbalistům?
Lépe si uvědomí životní hodnoty. Mohou být úspěšní a dokázat něco ve fotbale, my ovšem chceme, aby působili pozitivně i na společnost. Pokud budeme mít známého hráče, který se angažuje v dobrovolnické činnosti a v pomoci dalším lidem, půjde o silnou přidanou hodnotu.

A jak z něj mohou profitovat mimo sportovní sféru?
Mluvili jsme s různými lidmi, kteří už program absolvovali. Spousta z nich díky němu v životě dosáhla, čeho chtěla, mimo jiné se třeba dostali na zahraniční univerzity. Taková myšlenka v České republice chyběla. Jde o víc než jen o dosažení pozice v áčku Sparty.

Zdeněk Ščasný.
Sparta (ne)řeší potíže. Měl by Ščasný odejít?

DofE na Letné? Po vzoru Citizens
„Program DofE nabízí Manchester City hráčům své akademie hned v několika odvětvích. Samozřejmě ve fotbale, dále se hráči učí v rámci rozvoje talentu první pomoc a v dobrovolnictví koučují mladší kluky. Na expedice do přírody pak chodí jako kterýkoli jiný účastník, tedy se stanem, sami si i vaří,“ říká Andrea Bittnerová z DofE Česká republika. „Program člověka všestranně rozvíjí, zkusí si totiž i to, co dříve nezažil. Zvýší si sebevědomí, odolnost, může si pomoci i v kariéře. Komunitně, tedy třeba skrze nadace, nabízejí program také Tottenham Hotspur nebo Everton,“ dodává.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a FC Fastav Zlín 4. května v Praze. David Lafata.
Soupeři na Letnou už nejezdí s respektem. Obětujte sezonu, radí klubu Lafata