O tom rozhodne až sobotní utkání závěrečného 26. kola fotbalové I. B třídy sk. D, v němž ve „finále“ svedou hráči Třebětic na domácí půdě přímý souboj s Chlumem o postup do I. A třídy (17 hodin).

Los tomu chtěl, že půjde o vzájemnou konfrontaci prvního s druhým. Oba soupeři zatím shodně nasbírali 47 bodů. Chlum je o skóre na čele, jenže na podzim doma třebětickým fotbalistům podlehl 1:2, takže pokud se chce radovat, musí zvítězit. Třebětice hrají doma a potřebují bod. Ale znáte to, velkou roli může bezesporu hrát i psychika. A z lepší výchozí pozice může být rázem nevýhoda.

Pro třebětický Sokol by případný postup znamenal největší úspěch v historii klubu, která se píše teprve od roku 1996. Chlum samozřejmě pamatuje i daleko lepší časy, jako když třeba proháněl favority v krajském přeboru, nicméně to už je dnes trochu jiná kapitola. Nyní má však Jiskra šanci vrátit se po pěti letech do vyšší krajské třídy, o níž by u Hejmanu tuze stáli.

Kompletní kádry

Oba tábory klíčovým duelem žijí a poctivě se na něj připravují.
„Dostali jsme se do situace, s níž jsme před sezonou určitě nepočítali. Na druhou stranu si myslím, že v pomyslném finále nejsme náhodou, neboť tým během sezony podával vyrovnané výkony bez větších výkyvů,“ tvrdí kouč Třebětic Josef Bastl a dodává: „Kluci se na zápas moc těší a bude to vrchol jejich dosavadní kariéry. Vždyť někteří ještě pamatují okresní třetí třídu, v níž jsme začínali. Extra motivovat nikoho netřeba a určitě jsme připraveni se o první příčku poprat.“

Bastl však nechce ani před nejdůležitějším utkáním sezony měnit zaběhnuté rituály, v čemž má totožný názor jako jeho trenérský kolega.


„Připravujeme se podle obvyklého scénáře. Nic měnit nehodláme, to by nebylo moudré. Je na samotných hráčích, jak se s určitým tlakem dokáží vypořádat, ale to budou mít všichni aktéři střetnutí podobné. Naše mužstvo se po vysoké porážce ve Slavonicích vzpamatovalo a dostalo do herní pohody, od té doby neprohrálo a funguje tak, jak má,“ poznamenal trenér Chlumu Rostislav Maxa.

Kormidelníci obou celků by měli mít navíc k dispozici kompletní kádry.
„Jsem rád, že se do sestavy vrátí kapitán David Míka, který vynechal poslední utkání s Lomnicí,“ kvituje Maxa. „Otazník visí jen nad startem obránce Jiřího Habra, jenž promarodil téměř celé jaro. Jeho zkušenosti by se nám moc hodily, takže zřejmě i s určitou mírou rizika nastoupí,“ podotkl zase jeho třebětický protějšek.

Hlavně čestně

Jako správní vojevůdci a stratégové vymýšlí oba muži na lavičkách tu nejvhodnější taktiku, která by mohla pomoci k překonání protivníka. Avšak vzácně se shodují na tom, aby byl duel veden v duchu fair play.

„Náš systém má svou funkčnost, nehodláme na něm nic měnit a půjdeme s ním i do souboje s Chlumem. Možná to nebude zrovna extra fotbal, ale z naší strany určitě nebude postrádat patřičné nasazení. Kluky se hlavně budu snažit dostat do co největší pohody, neboť si během sezony prošli svým a poslední kola nebyla úplně jednoduchá. Šance mají podle mě oba týmy stejné. Můžeme klidně prohrát, ale hlavně si přeji, aby se rozhodovalo pouze na zeleném trávníku,“ vyjádřil se Josef Bastl.

„Postoupit může jen jeden, ať je to ten lepší. Věřím, že půjde o férový souboj, v němž se bude rozhodovat jen na hřišti,“ navázal na něj Rostislav Maxa.

Třebětice jsou na nohou, takovou fotbalovou událost nepamatují. Přestože jsou však lidé zvyklí hlavně na nedělní termín, dá se očekávat rekordní návštěva a velmi bouřlivá kulisa. K té dozajista přispěje i Chlum, který s sebou přiveze minimálně jeden autobus příznivců.
Karty jsou rozdány, můžete začít hrát!