Po vydřeném vítězství s Hradcem Králové sice ještě zdaleka nejsou za vodou, nicméně v prvoligové tabulce už se jim dýchá přece jen znatelně líp.

I na trenéru Františku Ciprovi, byť ten už toho ve fotbale jako hráč i trenér prožil spoustu, byla po šťastném rozuzlení napínavého dramatu vidět znatelná úleva. „Vidíte, jaký je fotbal. Před dvěma týdny jsme tady seděli a jen smutně kroutili hlavami, jak jsme mohli jasně vyhraný zápas na samém konci dokázat jen zremizovat. Dneska naopak to štěstíčko bylo na naší straně,“ zhluboka si kouč Dynama vydechl.

O výhře 1:0 jeho svěřenci rozhodli až ve třetí minutě nastaveného času, kdy Otepka proměnil penaltu za ruku Janouška ve velkém vápně. „Bylo to ubojované vítězství, ale myslím, že jsme si vyhrát zasloužili,“ soudil Filip Rýdel, po jehož akci Janoušek centrovaný míč srazil rukou.

Což sportovně po zápase také přiznal. „Ruka to byla. Sice jsem úmyslně rukou nehrál, ale trefilo mě to do ní. S tím nic nenadělám,“ krčil smutně rameny hradecký mladík.

Hosté z východu Čech začali na Střeleckém ostrově nebojácně a aktivně. Bylo znát, že od nebezpečného pásma je přece jen dělí dostatečný počet bodů, takže hráli uvolněně a bez respektu. Snažili se napadat akce Dynama hned v zárodku a díky tomu měli v úvodu více ze hry.

Jenže do pořádné šance se nedostali a za celý zápas vlastně Daňka střelou mezi tři tyče neohrozili. Domácímu brankáři tak nejvíc zatopil ostrou malou domů vlastní obránce Machovec – a nebýt toho, že Štěpán gólmana Dynama ve vzduchu fauloval, mohlo být ještě hůř. Daněk by totiž po nepovedeném odkopu už musel míč zpod břevna vyrazit rukou, což se při malé domů trestá nepřímým kopem z místa přestupku…

„Já celou dobu na Machyho řval, ať mi to dá hlavou a on mi to dá nohou… Byl jsem na něj hodně naštvaný,“ líčil Daněk. „Stejně jsem si s tím ale měl poradit líp,“ uznal nicméně.

Dostat jediný gól v nastaveném čase a ještě z penalty, to zamrzí. Trenér Václav Kotal také po zápase zrovna úsměvy nerozdával. „Já už před utkáním kluky upozorňoval, že pokud tu nedáme gól, bude to pro nás hodně složité. Což se taky potvrdilo. Nezvládli jsme bohužel několik slibných protiútoků, a proto jsme prohráli.“

Že se hradečtí fotbalisté nedostávali do koncovky, nebylo jen vinou toho, že se o střelbu málo pokoušeli a některé své akce až překombinovali.

Hlavní důvod byl ve hře budějovické obrany. Ta toho totiž hostům moc nepovolila. Jak Řepka, tak Lengyel byli tradičně bezchybní ve vzduchu, s nemenší suverenitou ale řešili i pokusy rychlonohých hráčů soupeře o brejky. „Nicméně tím rychlým protiútokem byli hodně nepříjemní, dělali nám hodně starostí. To vítězství nás stálo strašně moc sil,“ vraštil čelo trenér Cipro.

Hráči Dynama, byť s výjimkou Řezníčkovy vydařené dělovky z vápna Koubka v bráně hostí také příliš nezaměstnávali, byli ve hře dopředu daleko nebezpečnější.

Dobrou možnost připravil pro Javorka hned v úvodu Sandro, domácí záložník však z voleje přestřelil, po Řezníčkově přiťuknutí Otepkova dělovka jen zasvištěla nad břevnem. Hlavy zadákům Hradce motal Klesa, jenž byl směrem dopředu nejlepším hráčem týmu: v první půli vystihl nevydařenou Janouškovu malou domů, obešel i gólmana Koubka, ale prázdnou bránu z obtížného úhlu těsně minul, po změně stran gólmana Hradce po Lengyelově přihrávce překonal, pro milimetrový ofsajd však gól neplatil.

Fotbalisté Dynama si prostě vyhrát v neděli zasloužili.

„I kdyby to skončilo 0:0, nemohl bych hráčům vytknout vůbec nic. Až do úplného konce se rvali o výsledek, zatlačili soupeře před jejich bránu, běhali a bojovali. Bylo na nich vidět, že chtějí vyhrát,“ chválil své svěřence trenér Cipro, jenž přitom slova chvály rozhodně do větru nerozhazuje.

Že Ciprovi muži nic nešidí, vycítili v neděli i diváci, kteří ke konci své hráče i hnali dopředu a vítězný gól přivítali 
s velkým nadšením.

Situace na konci tabulky je dál zamotaná. Do hry o ligovou záchranu se po výhře na hřišti Bohemians totiž vrátil i Žižkov. „Možná, že by nám ten výsledek mohl třeba i vyhovovat,“ přemítal trenér František Cipro, jehož svěřenci v dalším kole I. ligy hrají v Teplicích už v pátek. „Taky další týden doma se Slavií budeme hrát už v pátek večer, protože zápas má vysílat přímým přenosem televize Nova,“ sdělil kouč Dynama.