„Doufám, že to nezakřiknu, ale myslím si, že by to pro nás mohla být relativně klidná sezona," podotkl hned v úvodu včerejší předligové tiskové konference šéf klubu Karel Poborský.

Vedle něj odpovídali na dotazy novinářů i marketingový manažer Dynama Radim Šupka, trenér František Cipro a kapitán A-týmu Roman Lengyel.

Českobudějovičtí fotbalisté by chtěli navázat na jarní část uplynulého ročníku I. ligy, ve které Ciprovi svěřenci patřili v lize k nejlepším. Celkově Jihočeši v sezoně 2011/12 skončili na desáté příčce. „Obhájit tyto pozice je naším cílem i do nové sezony," zdůraznil Karel Poborský.

Na 10. příčku se v uplynulé sezoně fotbalisté Dynama posunuli díky zmíněnému jarnímu úspěšnému tažení. Týmu se naopak nevydařil vstup do sezony, kdy po pěti kolech byli Jihočeši bez jediného bodu na chvostu.

Na vině byl i těžký los, který Dynamo loni na začátku sezony mělo. „Nijak příznivý los nemáme ani letos," upozornil trenér František Cipro na to, že jeho tým se v prvních pěti kolech střetne se třemi účastníky evropských pohárů: doma s úřadujícím mistrem Libercem, venku s Mladou Boleslaví a pražskou Spartou.

Navíc hned na úvod tuto sobotu přijede ambiciózní Olomouc, která o účast v pohárové Evropě přišla jen administrativní cestou. „Olomouc jde do sezony s velkým plány a její hráči se netají velkým optimismem," poznamenal Cipro.

Fotbalisté Olomouce poslali na jih Čech vizitku v podobě vítězství 2:0 v Liberci, kde mistra ligy tím připravili o zisk Superpoháru.

Sobotní zápas s Olomoucí se bude na Střeleckém ostrově hrát tuto sobotu od 19 hod. večer. Vedení klubu totiž z tradičních nedělních podvečerů odešlo a na fotbalovou ligu se v jihočeské metropoli bude letos chodit vždy v sobotu večer. Podle Karla Poborského změna hracího dne má svou logiku. „Chceme, aby hráči, kteří se v sobotu v lize nedostanou na hřiště, anebo jen na menší část utkání, měli zápasové vytížení buď v neděli ve třetí lize za strakonickou farmu, anebo v pondělí či v úterý v juniorské lize," zdůvodnil přesun z neděle na sobotu šéf klubu.

Nově vytvořená juniorská liga bude dle Poborského velice atraktivní: „Je to soutěž, jaká nám chyběla. Klademe na ni velký důraz, a tak chceme, aby juniorka v případě příznivého počasí své zápasy hrála na hlavním stadionu."

Šéf představenstva budějovického klubu pochválil i management za doplnění týmu. „Prakticky se nám získat povedlo ty hráče, které jsme si vyhlédli," ocenil Poborský.

Trenéra Cipra hlavně těšilo, že vedle příchodů Hanzlíka, Markoviče a Zeby se klub dohodl s Plzní i na změně hostování Daňka a Rýdla v přestup a s Boleslaví na prodloužení hostování Řezníčka.

Markoviče chválil Cipro po generálce s Čáslaví (2:2), kdy dal oba góly. „Hraje dobře na tréninku, ale to, že v Dukle i na Slovensku se mu góly střílet tolik nedařilo a zahazoval i velké šance, se na jeho psychice podepsalo. Co se týká běhání, nabízení se i zapojení do kombinace s ním není problém. Musí jen zase dávat góly. Jedno jak, klidně do prázdné brány," přál si Cipro.

A nejlíp hned v sobotu proti Olomouci, dodal si možná ještě jen tak pro sebe…

Změny v hráčském kádru

PŘIŠLI: Jan Halama (návrat z hostování z Jihlavy), Michal Rakovan (návrat z hostování z Čáslavi), Aleš Hanzlík (přestup ze Sokolova), Emir Zeba (přestup ze Slavije Sarajevo), Miroslav Markovič (přestup z Dukly Praha)

ODEŠLI: Matej Krajčík (přestup do Senice), Miloš Brezinský (konec hostování z Plzně), Matej Delač (konec hostování z Chelsea)

Prvoligový podzim Dynama

Sobota 28. července: Dynamo Č. Budějovice – Sigma Olomouc 19:00

Neděle 5. srpna: Mladá Boleslav – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 11. srpna: Dynamo Č. Budějovice – Baník Ostrava 19:00

Neděle 19. srpna: Sparta Praha – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 25. srpna: Dynamo Č. Budějovice – Slovan Liberec 19:00

Neděle 2. září: Zbrojovka Brno – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 15. září: Dynamo Č. Budějovice – Dukla Praha 19:00

Sobota 22. září: FK Příbram – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 29. září: Dynamo Č. Budějovice – FK Teplice 19:00

Neděle: 7. října: Baumit Jablonec – Dynamo Č. Budějovice 15:00

Sobota 20. října: Dynamo Č. Budějovice – FC Slovácko 19:00

Sobota 27. října: Dynamo Č. Budějovice – Viktoria Plzeň 19:00

Neděle 4. listopadu: Hradec Králové – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 10. listopadu: Dynamo Č. Budějovice – Slavia Praha 17:00

Neděle 18. listopadu: Vysočina Jihlava – Dynamo Č. Budějovice 17:00

Sobota 24. listopadu: Dynamo Č. Budějovice – Ml. Boleslav 17:00

(termíny se mohou měnit dle televizních přenosů)

Na Soukeníku si přípravu chválili oba trenéři

Druholigové Táborsko v zajímavém a hlavně v první půli též hodně kvalitním přípravném utkání vyhrálo s třetiligovými Strakonicemi 2:1.

Strakonická farma budějovického Dynama na Soukeník přijela se sedmi prvoligovými pendly. To domácí kouč Luboš Zákostelský ocenil: „Že Budějovice k tomu přistoupily tímto stylem a že sem poslaly tak silný manšaft, tomu jsem jen rád. Museli jsme hrát naplno a po tom náročném programu, který kluci měli na soustředění v Blšanech, se museli ještě víc vydat a vrcholem soustředění pro ně byl vlastně až tento zápas. Jsem tudíž maximálně spokojen," uvedl a dodal, že zápas řadu věcí ukázal. „Máme ho natočený a budeme z toho čerpat," ujistil.

Chválil Maška. „Jeho kvality znám. Už po svém příchodu, kdy se tu ještě hrála ČFL, jsem tvrdil, že je to hráč, jenž by mohl mít na vyšší soutěž. Bohužel ho přibrzdila zranění a ty patálie kolem nich. To je velká škoda, určitě by byl dál," litoval Zákostelský.

Byť v den zápasu ještě nějaké maličkosti kolem příchodů u všech nových hráčů asi zcela dořešeny nebyly, Zákostelský chce, aby ti hráči, kteří proti Strakonicím nastoupili, v týmu zůstali. „Na tom pracujeme," podtrhl.

Jen v civilu přihlížel Dobal, jenž se v minulé sezoně nejen dostal do základní sestavy, ale postupně se propracoval až mezi opory týmu. „Na něm se projevila dlouhá pauza, kterou spousta našich hráčů měla v závěru sezony vinou epidemie příušnic. Právě on byl jeden z těch, kteří to nesli velice těžce, a když po dvouměsíčním absolutním nicnedělání začal trénovat, tak byť vše absolvoval jako ostatní a také tu zátěž snášel dobře, natáhl si úpon svalu. Nechtěli jsme proto riskovat a dali mu dva dny volno," vysvětlil kouč Táborska a dodal, že ode dneška by Dobal měl zase začít trénovat na sto procent.

Přípravu na Soukeníku si pochvaloval i kouč strakonické farmy Martin Vozábal. „Začali jsme výborně a dvacet minut bylo dobrých. Měli jsme i šanci a dali i tyčku," připomněl. „Pak si hráči zřejmě začali myslet, že Táborsko je neškodné, a byli za to potrestaní. Což je škoda, protože pak už jsme výsledek jen marně honili, zvlášť ke konci, ale nedohonili. Byť jsme si nějaké šance udělali. Bohužel jejich řešení není ještě na takové úrovni, hlavně u těch mladých. Ale to se dá pochopit, je to o zkušenostech. Celkově jsem ale se zápasem spokojen. I s tím, jak kluci k němu přistoupili a jak se vydali. Myslím, že by remíza byla správnější, ale výsledek mě netrápí. Líbilo se mi, že kluci jeli na doraz," řekl.

Zda by farma mohla častěji nastupovat v tak silném složení, si Vozábal odhadovat netroufl. „To bude věcí každého víkendu jednotlivě. Řekl bych ale, že to, jak jsme do Sezimáku jeli, asi bylo maximum."

Ači do startu ČFL je relativně ještě dost času, příprava týmu finišuje. „O víkendu už je pohár a nato ve středu už juniorská liga," uvedl Vozábal.

Barvy strakonické farmy v S. Ústí hájili i oba mladí Rusové, kteří jsou na Složišti na testech. „Byli doma pro víza, ty si dovezli a jejich angažmá tady je teď ve stádiu jednání o smlouvách. Zda zůstanou, je věcí manažerů, ale já jsem s nimi spokojen," zdůraznil trenér třetiligové farmy.

Proti Táborsku z ruské dvojice hlavně Kaladzyan potvrdil, že by brzy mohl zaklepat i na dveře kabiny prvoligového áčka. „Je mu devatenáct let a myslím, že má obrovské předpoklady. Na to, jak je mladý, na hřišti nepanikaří, umí podržet balon. Ale je i soubojový, umí i bránit, není líný," chválil ruského mladíka Vozábal.