V sobotu od 13.30 hrají Jihočeši s Hradcem Králové a v neděli od 11 hodin s Bohemians 1905.

Hráči sice k oběma turnajovým zápasům pojedou prakticky přímo z kondičního soustředění na Lipně, tak už to ale v zimním přípravném období bývá. „Té dřiny na Lipně bylo dost, navíc pro nás starší to je rok od roku horší, ale vydržet se to dalo. Nehledě na to, že určitě i naši soupeři na tom budou podobně,“ usoudil úřadující kapitán Dynama Roman Lengyel.

Právě „Lengy“ se dal už před týdnem před zápasem se Žižkovem slyšet, že umělé trávníky příliš nemiluje, protože jeho kolenům fotbal na umělkách neprospívá, utkání však zvládl bez větších potíží. „My totiž dali brzy dva góly a hra se zklidnila, takže nějaké ostré souboje nebyly. Umělka v Satalicích sice až tak ideální se mi nezdála, nicméně na umělkách se teď i trénuje, tak tam nějaký zápas sehrát musím,“ pokrčil zkušený stoper rameny. „Někdy mě koleno z umělky bolí, někdy ne. Zrovna před týdnem to bylo dobré, protože jsem nic necítil,“ liboval si.

Přestože trenéru do řemesla fušovat Lengyel nechce, dá se dle jeho soudu prý předpokládat, že o víkendu trenér dá šanci si zahrát všem hráčům současného kádru. „Počítám, že v sobotu si zahraje jedna parta a v neděli druhá.“

Nejsledovanější muž Dynama těchto dní, jímž bezesporu je bývalá letenská ikona Tomáš Řepka, by si měl debut v týmu odbýt v sobotu proti Hradci. „Někteří hráči o víkendu budou hrát jen v sobotu a další zase jen v neděli, tak tři čtyři lidi to ale odnesou a pojedou na oba zápasy,“ odtajnil trenér František Cipro. „Pokud jde o Tomáše řepku, chtěl bych, aby šel hrát už v sobotu,“ dodal.

Při mediálním dnu na frymburském soustředění trenér Cipro odpovídal i na otázku, co si od příchodu Tomáše Řepky slibuje. „Především to, že přinese klid do obranné fáze a také to, že bude mužstvo zezadu dirigovat. To nám totiž v posledních zápasech hodně chybělo. A nejen na hřišti, ale taky v kabině,“ zdůraznil zkušený kouč, jedním dechem ale dodal, že samozřejmě počítá i s tím, že Tomáš bude i v Budějovicích podávat stejně kvalitní výkony, jaké odváděl i ve Spartě.

Trenér Cipro počítá i s tím, že by se Řepka měl stát vůdčí osobností mužstva. Zda bude i kapitánem, to ale neřeší. „Takové věci já vždy nechávám na manšaftu, ať si to kluci zvolí sami,“ pokrčil rameny.

Ani Řepkových „blikanců“ se Cipro nebojí. „Hned po jeho příchodu jsem s ním cirka půl hodiny mluvil a měl jsem z toho pohovoru velice kladné pocity. Zdálo se mi, že se v poslední době velice zklidnil, že se na svět dívá už jinýma očima. Sám už asi ví, že mu není dvacet let,“ přemítal Cipro.

Před týdnem v úvodním kole tradičního zimního turnaje budějovičtí fotbalisté vyhráli se Žižkovem hladce 4:1, a přestože trenér Cipro nechce výsledky v této fázi přípravy přeceňovat, měl z výkonu svého týmu dobrý pocit. „Pro psychiku hráčů i výsledky v přípravě mají svou cenu.“

Po výhře 1:0 se Sokolovem a prohře 0:3 s Plzní čeká v sobotu v Berouně další utkání Tipsport ligy také fotbalisty druholigového Spartaku Sezimovo Ústí, kteří od 11 hodin změří své síly s pražskou Duklou).

Atraktivní soupeř v sobotu přijede i na jih Čech: na přípravu si totiž třetiligový Písek pozval prvoligovou štiku z Příbrami (výkop ve 13.30 hodin).

Lengyel a Řepka si spolu zahráli zatím jen na tréninku

Roman Lengyel a Tomáš Řepka.

Byť trenér František Cipro tvrdí, že pro střed obrany má variant víc, jistě i on sám jako první možnost na posty stoperů počítá s touto dvojicí. Ostatně i při středečním fotbálku na krumlovské umělce po celou dobu ti dva hráli vzadu spolu.

„Nikdy by mě nenapadlo, že si s Tomášem na stoperu spolu zahrajeme,“ usmíval se Roman Lengyel, jenž prý zvěstem o tom, že Řepka míři ze Sparty do Dynama zprvu nevěřil. „Já to vážně nebral, ale to, že Tom nakonec přišel, je jen ku prospěchu a jsem rád, že tu je,“ vyzdvihl.

Na své první setkání se známým tvrďákem, byť už to bylo před patnácti lety, si dobře pamatuje. „Bylo mi osmnáct a v lize jsem začínal, hráli jsme na Spartě a já tam šel na konci na deset minut a hned, jak jsem přišel na plac, jsem šlápl Řepkovi na nohu. A jen jsem slyšel z lavičky, jak všichni na mě křičeli, abych honem utíkal od něj dál,“ rozesmál se Lengyel.

Na to, že teď si s Řepkou zahraje v jednom dresu, se těší, za hotovou věc ale stoperskou dvojici Lengyel – Řepka nepovažuje. „Je nás tady šest stoperů, právě na tomto postu asi je v mužstvu největší přetlak, takže to záleží na trenérovi.“

Tím, že by mu Řepka mohl sebrat kapitánskou pásku, se Lengyel nezabývá. „Pro nás je kapitánem stále David Horejš, já tu pásku měl jen proto, že on na podzim moc nehrál. A když trenér i kluci budou chtít, aby kapitánem byl Tomáš, jenž určitě je osobnost, pro mě to žádný problém nebude.“

Bývalý kapitán Sparty poté, co po podpisu smlouvy v Dynamu dorazil za mužstvem na soustředění na Lipno, se ubytoval s Rudou Otepkou. „Známe se už od čtrnácti let, kdy jsme spolu v Gottwaldově začínali, když v té době ještě byli téesemky,“ vzpomínal Řepka.

Přípravu na Lipně si chválil, byť se trošku unaven prý cítil. „Hned po příjezdu sem jsme měli padesátiminutový výběh, byly tam i nějaké kopce a já už přece jen mám nějaké roky,“ usmíval se.

Se Spartou byl Řepka zvyklý jezdit v zimě na přípravu za teplem, ale že místo na Kypr či do Turecka jel s Dynamem na Šumavu, mu nevadí. „Vůbec ne, naopak já jsem rád, že jsme doma. Mě už ty daleké výjezdy taky nebavily a spíš mě unavovaly,“ mávl rukou.

Že by se nestihl po delší zápasové pauze do začátku ligového jara připravit, si Řepka nemyslí. „Když dobře potrénuji, problém by být neměl. Ve svém věku si to už díky svým zkušenostem pohlídám.“

Dnes by se měl Tomáš Řepka v Praze – Satalicích představit v Tipsport lize v zápase s Hradcem Králové. „Moc se těším a doufám, že se mi první start za Budějovice povede a že zvítěziíme,“ přál si.