„Domácí vyhráli zaslouženě, my si zápas prohráli už v první půli, kdy jsme byli zbytečně zakřiknutí. Dostali jsme dva góly ze standardek, což se proti takovému týmu, jakým Budějovice jsou, nesmí stát," lomil rukama prostějovský kouč František Jura, jenž známého Karla Kroupu měl jen na lavičce. Na dotaz, zda své klíčové hráče šetřil, jen pokrčil rameny. „Chyběli nám čtyři hráči ze základní sestavy, což samozřejmě bylo znát, ale nechci se na to vymlouvat," uvedl Jura, jedním dechem ale dodal: „Je pravda, že máme doma teď Táborsko a to pro nás bude boj o život. Čímž neříkám, že jsme do Budějovic jeli jen na výlet, individuální kvalita hráčů Dynama ale byla nesporná," uznal.

Dynamo od začátku až do konce na hřišti vládlo. „První půle splnila všechno to, co jsme si řekli. Viděli jsme hrát Prostějov v Opavě i na Baníku, kdy jeho hráči vždy zalezli a bránili v osmi devíti lidech. My tudíž věděli, že budeme hrát do plných a že potřebujeme co nejrychleji dát první gól. To se nám povedlo, rychle jsme dali po dvou nádherných akcích dva góly," zmínil trenér David Horejš jak ukázkovou střelu z kopačky Táborského, jenž z přímého kopu potrestal Schusterův faul, tak i neméně hezký volej Petra Benáta po odraženém míči a předchozím Fundově rohu. „I zbytek první půle jsme odehráli velice dobře a ještě do přestávky jsme tam měli několik dalších tutovek, které jsme bohužel už nevyužili," litoval Horejš.

Byť dle trenéra hostí po změně stran se jeho svěřenci zlepšili, obraz hry se nezměnil. Domácí dál měli vrch, hráli s chutí, dobře kombinovali a dál se dostávali do slibných příležitostí. Hned po půli po závaru v malém vápně hostí překopl zblízka Kalod, dvě tutovky spálil i Táborský, jenž po Wermkově přiťuknutí střílel z deseti metrů těsně vedle a čtvrt hodiny před koncem po Peškově dlouhém pasu běžel sám na bránu, ale míč poslal nad břevno.

V 79. minutě to nakonec po sérii šancí bylo už 3:0 a mohl za to agilní Kalod. Ten dokázal přízemní centr od Michala Klesy zakončit střelou z první natolik ideálně, že skončila v šibenici prostějovské branky. „I po poločase jsme chtěli dál hrát aktivně a dát třetí gól, který by odpor soupeře definitivně zlomil. Škoda, že jsme nevyužili žádnou ze stoprocentních šancí a nepřidali třetí gól dřív," mrzelo Horejše, dle něhož ve zmíněných šancích jeho hráči finální fázi neřešili dobře. „Nic to ale nemění na tom, že jsme vyhráli zcela zaslouženě a po celý zápas jsme hru jednoznačně kontrolovali. Sice jsme mohli dát víc gólů, jsme ale pokorní a velice si vážíme i výhry 3:0. I to je dobrý výsledek," usmíval se trenér David Horejš spokojeně.

A co hosté z Prostějova?

Kopali jen dva rohy a za celý zápas Křížka v bráně prakticky neohrozili. Ostatně první střelu mezi tři tyče vyslali až pět minut před koncem, navíc to byla rána spíše symbolická, nikterak důrazná a přímo do náruče domácího gólmana.

Dynamo ČB – Prostějov 3:0 (2:0) – Branky: 19. Táborský, 23. Benát, 79. Kalod. ŽK: Rus, Pančochář. Diváci: 1011. Rozhodčí: Mrázek – Boček, Hájek. Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Klesa, Šourek, Novák , Funda – Benát, Čavoš (82. Hála) – Wermke (84. Řezáč), Kadula (68. Pešek), Táborský – Kalod. Prostějov: Kofroň – Machynek, Schuster, Rus, Hirsch – Pančochář – Machálek (56. Šteigl), Petržela, Zapletal (46. Nekuda), Štrombach – Chwaszcz (76. Fládr).

Pardubický perník byl až příliš hořký

„Bylo to bojovné střetnutí, v tempu a s nasazením, hráči obou týmů si v něm sáhli až na dno," vyzdvihl kouč hostí Jiří Krejčí a dodal, že do půle oba týmy měly po jedné tutové příležitosti. „Z domácího týmu Mrázek, u nás Jeřábek," zmínil 24. minutu, kdy po rozehraném přímém kopu Jeřábkovu dělovku z deseti metrů brankář Toma zázračně vyrazil, a čtyři minuty nato situaci, kdy po Fulnekově úniku a jeho následném centru Mrázek ve skluzu zblízka překopl.

Ani s Pardubicemi, kterým se v této sezoně příliš nedaří, fotbalisté Táborska neuspěli, doma podlehli 0:2 a na výhru čekají už osm kol v řadě.

Dle obou trenérů klíčovou roli hrál první gól. „S přibývajícím časem bylo vidět, že kdo dá první gól, bude na koni. My byli šťastnější, ten gól jsme dali my, navíc gól hodně šťastný," uznal pardubický trenér.

Autorem klíčového gólu byl hned po pauze Jeřábek, když šťastně tečoval Kimovu nepříliš nebezpečnou ránu. A když v 68. minutě po přímém kopu zcela volný Přibyl zvýšil hlavou na 0:2, bylo prakticky rozhodnuto.

Tím spíš, když čtvrt hodiny před koncem střídající Tomáš Froněk sice vystihl Šejvlovu malou domů a běžel zcela sám na pardubickou bránu, její strážce Knobloch mu ale pádem pod nohy míč sebral. „Moje chyba, kdybych to proměnil, mohli jsme se do zápasu ještě vrátit," kál se mladý útočník. „Za stavu 2:0 už jsem věřil, že bychom to mohli dotáhnout do vítězného konce," svěřoval se trenér Krejčí, taky ale přiznal, že při Šejvlově hrubce mu zatrnulo. „Naštěstí nás Knobloch výrazně podržel."

Domácí se sice i ve zbytku času snažili o zvrat, do větší šance už se ale nedostali a naopak Kayamba před koncem po brejku ze stoprocentní příležitosti překopl.

I dle domácího trenéra Petra Frňky rozhodl o výsledku první gól. A to gól velice laciný. „Jenže my takové situace sami přivoláváme," posteskl si kouč FCT. „Prohráli jsme zápas, který pro nás měl velkou důležitost a my ho nezvládli. A to přesto, že si stále myslím, že náš tým má na to předvádět daleko lepší fotbal a pohybovat se úplně někde jinde, než teď je," vrtěl hlavou.

Jen v civilu přihlíželi Javorek a Mráz. „Mráz chyběl pro zranění už v Opavě, Javorek si v týdnu stěžoval na problémy s tříslem," objasnil trenér Frňka neúčast dvou klíčových hráčů.

Táborsko už osm zápasů za sebou nevyhrálo, a tak na tiskovce padl i dotaz, zda trenér necítí tlak i na svou osobu. „Žádná ultimata jsme od vedení nedostali, nicméně kdybych po dnešku nějaké ultimatum dostal, nemohl bych říct ani popel," připustil Petr Frňka…

V sobotu hraje Táborsko na hřišti posledního Prostějova. Na tuto středu plánovaný pohár s Libercem byl odložen až na 30. listopadu.

Táborsko – Pardubice 0:2 (0:0) – Branky: 49. Řezníček, 68. Přibyl. ŽK: Navrátil – Jeřábek, Valenta. Diváci: 413. Rozhodčí: Dubravský – Caletka, Polák. Táborsko: Toma – Cíferský, Hanzlík, Landovský, Navrátil – Ciku (83. Presl), Džafič, Kalvach, Nešický, Fulnek – Mrázek (71. Froněk). Pardubice: Knobloch – Přibyl, Kudrna, Jeřábek, Pospíšil (83. Zavadil) – Kovář, Kim Te-won, Řezníček (68. Fusek), Šejvl – Kayamba, Ladra (87. Valenta).