Fotbalisté českobudějovického Dynama ani v Edenu černou sérii nezlomili a po jedenáctém kole jsou jako jediní v I. lize bez vítězství na posledním místě.

„I když zápas na Slavii nebyl pro nás klíčový, musím znovu jen opakovat, že pokud chceme myslet na záchranu, prostě budeme muset vyhrávat i venku. Jinak tu ztrátu dohnat nemůžeme,“ konstatoval trenér František Cipro, jenž se před zápasem nikterak netajil tím, že v Edenu by bral i bod.

A dlouho to vypadalo, že na zisk minimálně jednoho bodu jeho svěřenci mohou dosáhnout. „Myslím si, že jsme na Slavii tentokráte měli,“ litoval budějovický kouč.

V první půli byli Jihočeši v Synot Aréně lepší a měli i několik možností dát gól, jenže žádnou nevyužili. Sandro šel sám, hlavou pálil Brezinský vedle. „Chyběl nám i kousek štěstí,“ podotkl Cipro.

K obratu ve vývoji utkání došlo na přelomu obou poločasů. V posledních vteřinách první půle zajel Horejš zezadu do Trubily a rozhodčí Jech ho nekompromisně poslal do kabin. „Tím jsme Slavii posadili do sedla,“ vraštil čelo trenér Cipro. „A když jsme na dovršení všeho zlého hned na začátku druhého poločasu dostali gól na 1:0, byla už Slavia na koni,“ bylo v tu chvíli zkušenému kouči jasné, že v deseti lidech se snažit otáčet na hřišti soupeře výsledek zřejmě bude nad síly jeho svěřenců. „Tyhle dva momenty zápas rozhodly,“ řekl Cipro.

„Kdybychom v oslabení drželi nulu aspoň patnáct dvacet minut, diváci mohli začít pískat a třeba by hráči Slavie znervózněli. Jenže po inkasovaném gólu jsme museli hru víc otevřít, a to se Slavii hodilo,“ poznamenal.

„Ve druhém poločase už byla Slavia jasně lepší a my měli štěstí, že jsme nedostali ještě víc gólů,“ uznal František Cipro sportovně.

Podobně to viděl i kouč Slavie. „Se hrou mého mužstva do poločasu jsem nebyl vůbec spokojen,“ uvedl na tiskovce František Straka a dodal, že jeho hráči v první půli bojovali nejen se soupeřem, ale i sami se sebou. „Hra se nám nedařila, navíc jsme nechávali budějovické hráče chodit do rychlých protiútoků.“

Také mladý útočník Slavie Martin Hurka, který v závěru pečetil porážku Dynama gólem na 2:0, připustil, že zpočátku se jeho týmu proti Jihočechům nedařilo a že zlom nastal až po Horejšově vyloučení. „Před zápasem jsme si říkali, že musíme hrát kombinačně a na krátké přihrávky, ale v prvním poločase se nám to moc nedařilo,“ uvedl pro ČTK osmnáctiletý mladík a dodal, že po promluvě v kabině se obraz hry ve druhé půle zcela změnil.

„Do karet nám hrálo i to, že jsme hráli proti deseti,“ připustil Hurka, dle něhož potom už Slavia měla zápas ve svých rukách. „Z vítězství máme velikou radost. Už před zápasem jsme si říkali, že s Budějovicemi ty tři body musíme získat. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli,“ zářil Hurka, pro něhož gól proti Dynamu byl jeho premiérovým v lize.

Na druhé straně hřiště bylo smutno. „Prohráli jsme a navíc ještě přišli o dalšího hráče,“ upozornil trenér Cipro, že sérii „poslední naděje“ (v pěti zbývajících kolech podzimní části I. ligy se Dynamo doma utká s Příbramí, Žižkovem a Duklou) začne tým bez vykartovaného Horejše. „Na pravém kraji obrany nám vypadl už čtvrtý hráč,“ připomněl, že Nitrianský odešel do Slavie a Bakala a Novák se zranili.

A to čeká fotbalisty Dynama už ve středu v Praze odveta Ondrášovka Cupu se Žižkovem…

„V tuto chvíli ještě nejsme rozhodnuti, jak k poháru přistoupíme,“ krčil včera Cipro rameny a dodal, že si s vedením bude muset sednout a vše důkladně promyslet.

Po středečním poháru v Praze totiž už v neděli hraje Dynamo v lize na svém hřišti životně důležitý zápas s Příbramí, a kdyby se měl v poháru někdo zranit, už tak krajně svízelná situace týmu by se ještě více zkomplikovala.

A co na to hráči samotní?

„Musíme se rychle vzpamatovat. Takhle to už dál nejde,“ prohlásil po zápase na Slavii do televizní kamery brankář Zdeněk Křížek.

Stručné, ale výstižné…

Tak hrozné to nebylo, míní Horejš

Červená karta, kterou David Horejš uviděl bez předchozího „žlutého“ varování od sudího Jiřího Jecha poté, co zezadu poslal na trávník slávistu Trubilu, kapitána fotbalistů Dynama zaskočila.

„Tak hrozné to nebylo, podobných zákroků, a to možná i horších, tam bylo ze strany slávistů předtím víc,“ vrtěl po zápase v rozhovoru pro Českou televizi hlavou zkušený stoper, jenž v Edenu hrál na pravém kraji obrany. „Rozhodně to nebyl z mé strany úmysl,“ ujišťoval.

„V porovnání se zákroky, za které předtím domácí hráči dostali nanejvýš žlutou kartu, bylo to moje vyloučení hodně přísné. Že mi rozhodčí ukáže rovnou červenou kartu, jsem v žádném případě nečekal,“ smutnil David Horejš.