Hradecký vítěz krajského přeboru musel v posledních dnech řešit nepříjemné záležitosti ohledně odchodu tří zkušených opor. V dresu divizního nováčka, který se vrací po roční pauze, už totiž nebudou pokračovat obránce Martin Šahajda, záložník Tomáš Pösinger ani útočník a nejlepší kanonýr přeboru Marian Horka. Důvodem jsou, jak jinak, finance.

„Nedošlo k dohodě s hráči ani jejich mateřskými kluby, jimiž jsou v případě Šahajdy s Horkou Dražice a u Pösingera táborský Meteor. Fotbal jde ruku v ruce s penězi a my si nemůžeme kupovat něco, na co nemáme, takže v zájmu zdravé ekonomiky našeho oddílu jsme se museli rozloučit. Chybět nám budou především Horkovy góly, ale nedá se nic dělat," poznamenal trenér FK J. Hradec Marek Černoch.

Šahajda s Pösingerem budou na podzim hájit barvy nováčka krajského přeboru z Plané nad Lužnicí, Horka zakotvil zpět v mateřských Dražicích, které jsou i jeho bydlištěm.

Tým od Vajgaru naopak ve svém středu přivítal tři posily. Jedná se o obránce Jakuba Jaroše (20 let), jenž hrál naposledy juniorskou ligu v Táborsku a v jedné kabině se tak setká se svým dvojčetem Petrem. V hradeckém dresu naposledy působil v žákovské kategorii. „Měl eminentní zájem se vrátit," podotkl kouč.

Dalším novým hráčem je 22letý středopolař Josef Kluzák, který v uplynulé sezoně pomohl rezervě Táborska postoupit do České fotbalové ligy. Ofenzivní posilou je pak stejně starý Martin Slavík, což je odchovanec hradeckého klubu, jenž působil v budějovickém Dynamu a do Hradce se vrací po angažmá v Rakousku.

„I vzhledem k odchodu Horky ještě jednáme s jedním klubem o hostování útočníka, ale i pokud se domluvíme, premiéru určitě nestihne," informoval Marek Černoch.

Dobrou zprávou pro příznivce hradecké kopané je fakt, že kapitán a dirigent obrany Václav Císař si rozmyslel odchod ze scény kvůli vleklým zdravotním potížím.

„Je to náš nejzkušenější hráč a velký srdcař. Potřebujeme ho a jsme rádi, že se nechal přesvědčit," zmínil.

Proti Malši Roudné však budou nuceně absentovat zranění Radim Koutný a Jiří Novotný.
„Nic horšího nás na úvod asi potkat nemohlo. Roudné je velice silný protivník a navíc se dá předpokládat, že jej doplní i někteří hráči z Dynama, jehož je farmou. Pokud bychom získali aspoň bod, budeme spokojeni," přeje si trenér.

Jeho tým bude po dobu rekonstrukce travnaté plochy domovského stánku u sídliště Vajgar zatím nadále pro své domácí zápasy využívat azyl Tyršova stadionu, a to vždy v sobotu od 10.30 hodin.

„Nevíme přesně, kdy se na Vajgar vrátíme, ale nějaká utkání na podzim už bychom tam měli stihnout," dodal.

Třeboňská Jiskra, která se do divize vrátila po čtyřech letech administrativní cestou z třetí příčky krajského přeboru, nastoupí v úvodním střetnutí proti Sedlčanům.

„Soupeř se do divize dostal podobně jako my, takže očekáváme, že jeho výkonnost bude srovnatelná s tou naší. Doma bychom chtěli naplno bodovat," pronesl trenér lázeňského mužstva Marcel Tomášek.

Jeho soubor by měl být kompletní, s výjimkou útočníka Romana Diviše, který by se měl po zranění do zápasového kolotoče vrátit v průběhu září.

Jiskra v republikové soutěži představí i pět nových tváří. Na hostování přišli obránci Daniel Kolafa (21 let) z Hluboké a Marek Kodras (22) z Trhových Svinů, odkud je i záložník Marek Chromčák (20), z Borku pak útočník Karel Holzepl (22) a z břilického dorostu další ofenzivní hráč Miroslav Přibil (19). Po zranění se vrací i Jan Gulaš. Kádr, který nyní čítá 21 jmen, opustil pouze obránce Jan Kido.

„Protože nemáme béčko, víc hráčů mít nemůžeme. Tento počet je podle mě dostačující a musíme si s ním vystačit," soudí Marcel Tomášek.

Třeboňský celek si rozhodně nestaví vzdušné zámky a jeho hlavní snahou bude zachovat divizní příslušnost.
„Ideální by sice bylo hrát o střed tabulky, ale musíme zůstat nohama pevně na zemi. Čekají nás noví soupeři, vyšší úroveň zápasů i více cestování, bude to zkrátka o poznání náročnější," připouští kormidelník.

Vyšší soutěž je podle klubového šéfa Lubomíra Skály především možností načerpat potřebné zkušenosti.
„Dokázali jsme překonat exodus, který nás postihl po pádu z divize před čtyřmi lety. Mužstvo nyní postupně budujeme, snažíme se do něho zapracovávat nadějné mladé fotbalisty. Věřím, že to pro ně je dostatečná výzva a v budoucnu budeme v republikové soutěži působit pravidelně," zdůraznil předseda Jiskry Lubomír Skála.