Je téměř neuvěřitelné, že jindřichohradečtí fotbalisté v jarní části divize získali už 11 bodů, vezme-li se v potaz skutečnost, že prakticky ještě ani jednou nenastoupili kompletní. Jihočeský lazaret, navíc bez trenéra Marka Černocha, ale tentokrát vyšel naprázdno, když ve 23. kole prohrál 0:1 na půdě SK ZČE Plzeň.

SK Plzeň je slavný klub, který se může pyšnit tím, že je po pražských „S" třetím nejstarším v Čechách. V tabulce je sice poslední, ale nemíní se smířit se svým postavením. Před zápasem proti FK J. Hradec 1910 získal ve dvou utkáních čtyři body, když hlavně minule zazářil výhrou 6:0 v Sušici. Bylo tedy jasné, že nemocemi a zraněními zdecimovaný jihočeský celek čeká těžký duel, v němž pokud by uspěl, byl by téměř s jistotou zachráněn.

V západočeské metropoli chtěl jít štěstí naproti, ale to se kamsi schovalo, protože zdravotní martyria neskončila. Vše začalo již v týdnu před mačem, kdy musel gólman Jakub Hulík na operaci s akutním zánětem slepého střeva. K tomu potkal herpes kapitána Václava Císaře, což by nebyl takový problém, když by se nejednalo o nevyzpytatelný opar pásový. I opora obrany musela zalehnout do postele.

Navzdory absenci těchto dvou stabilních hráčů základu dokázali hosté v Plzni, že umí v jakékoliv sestavě. Nebezpečný byl hlavně Marian Horka, jenž má zatím tu kliku, že se mu zranění vyhýbají. Takoví, jako on, jsou v kádru divizního nováčka už jen jeho další dva spoluhráči. Horkovy šance v prvním poločase volaly po gólu, především ta, kterou plzeňský gólman Tománek chytil přesně na brankové čáře, mohla poslat Jihočechy do vedení. Do slibných možností se Horka dostal vícekrát, ale neuspěl, bohužel jej napodobil i Marek Šenkýř.

Na druhé straně se nenudil ani strážce hradecké branky Lukáš Rešl, takže se bylo na co dívat. Zranění si ovšem opět na jindřichohradecké straně vybralo svůj desátek, tentokrát si po půlhodině hry zvrtl kotník Pavel Regásek, jehož nahradil zpola rekonvalescent David Frühauf. A to od úvodu byl na hřišti Martin Šahajda, jenž se v minulém kole v domácím zápase s Pískem srazil se spoluhráčem Ondřejem Černochem, přičemž s poraněním hlavy oba skončili v nemocnici. V Plzni se nakonec objevili na trávníku oba!

Po změně stran hosté, kteří sestavu skládají podle stavu hry schopných hráčů, takže prakticky nemůže ani existovat koncepce, jelikož téměř nikdo nehraje stále na jednom postu, směřovali zdárně k remíze. Jenže právě fakt, že ve složení není nikdy kámen na kameni, způsobil pár minut před koncem zmatek při přechodu z defenzivy do útoku, kdy hrubou chybu ztrestal domácí středopolař Bednář šťastným gólem. Vyrovnání se už hosté nedočkali, na závěrečný nápor jim sice zbylo ještě dobrých deset minut, ale mnohými bolístkami zdevastovanému týmu se už nedostávalo sil.
V dalším kole se Jindřichův Hradec představí doma, kde v neděli od 17 hodin hostí čtvrtý Tachov.

Tomáš Cypra, asistent trenéra FK J. Hradec: „Pro jistotu jsme tentokrát poslali do nemocnice dva hráče už v týdnu před zápasem, proto nám v Plzni chyběli brankář Kuba Hulík a obránce Vašek Císař. Zápas jsme začali dobře a vytvořili si Markem Šenkýřem a především Marianem Horkou velice slibné šance. Bohužel zůstaly nevyužity. Po zbytek duelu jsme se hodně přizpůsobili hře domácích, takže se nehrál moc kvalitní fotbal. Deset minut před koncem jsme špatně vyřešili dobrou situaci k rychlému protiútoku a navíc jsme soupeři chybou nabídli šanci. Střelu k tyči brankář Rešl pouze vyrazil a dorážka do odkryté branky znamenala naší porážku."

Marian Horka, útočník FK J. Hradec: „Zápas jsme prohráli kvůli neproměnění šancí z úvodu, bohužel ve dvou jsem se ocitl právě já. Při první jsem hlavičkoval nad břevno. Škoda, že mi nikdo nezakřičel, že jsem tam sám. Mohl jsem si míč ještě zpracovat. Při druhé hlavičce už byl brankář překonán, bohužel ho zastoupil na brankové čáře obránce. Třetí šanci měl Mára Šenkýř, ale jen těsně minul. V první půli jsme byli lepší, ale druhý poločas se nám vůbec nepovedl. Nevytvořili jsme si vůbec nic a soupeř nás začal přehrávat. Nakonec se mu podařilo po vyražené střele skórovat. Je to obrovská škoda, že jsme nevyhráli. Soupeř byl zcela určitě k poražení. V poslední době máme velké problémy vůbec nastoupit v jedenácti zdravých hráčích. Je to až neuvěřitelné. Nyní jsme museli oželet Hulíka a Císaře, k tomu se ještě zranil Regásek. Snad dáme do hromady na příští zápas aspoň jedenáctku." 

FK J. HRADEC 1910
Rešl – Kapias, Beránek, Šuba, Šahajda – M. Šenkýř (83. Blažek), Regásek (35. Frühauf), T. Šenkýř (83. O. Černoch), Koutný – Horka, Kučera.

Autor: Roman Pišný