Po skončení tiskové besedy pak šestačtyřicetiletý kouč ještě odpovídal na další dotazy novinářů.

Když se vám ozvaly České Budějovice, musel jste se dlouho rozmýšlet?

V Budějovicích se mi vždy líbilo prostředí, stadion i město, takže mě ta nabídka potěšila. Že budou Budějky hrát jen druhou ligu, mi vůbec nevadí. Jak už jsem říkal, zázemí tady je na výborné úrovni. A co se týká hráčského kádru, více než sedmdesát procent z ligového týmu zůstalo. Je v něm hodně zajímavých mladých hráčů, ale také hráči, kteří mají i hodně zkušeností. Jsem moc rád, že se podařilo prodloužit smlouvu s Romanem Lengyelem. Je výborný hráč a momentálně i ikona klubu a já pevně věřím, že nám pomůže k návratu do ligy.

Proč jste si za asistenta vybral právě Pavla Maluru?

Nějaký čas jsme spolu vedli mužstvo, ale já pak šel trénovat do Zlína a rozešli jsme se. Jsme každý úplně jiný typ, právě to by ale mohlo být ku prospěchu, můžeme se navzájem vhodně doplňovat. Myslím, že by nám to mohlo klapat. Pavel po svém angažmá v Karviné asi půl roku netrénoval. V té době jsme si volali, protože já měl určitou nabídku z Polska a vzhledem k tomu, že on v Polsku působil, tak jsem se ho ptal, zda by tam případně šel se mnou jako můj asistent. Řekl mi, že ano, a když se pak ozvaly Budějovice, byli jsme na spolupráci vlastně už dohodnuti.

V realizačním týmu ale zůstal i Pavol Švantner.

Jenže ve dvou bychom to těžko táhli a hlavně by na to doplatili hráči. Ta péče by asi přece jen nebyla taková, jaká by měla být. Tak jsem to sdělil i vedení klubu a také jsem zdůraznil, že Pavel Malura je velkým odborníkem na práci s hráči kolem dvacítky, že má v tomto směru velkou úspěšnost. Pavel to vzal jako šanci vrátit se k trénování.

Což by ale mohla být šance i pro vás, ne? V Trnavě jste sezonu končil v manažerské funkci.

A po půlroku funkcionařiny jsem cítil, že mi trénování chybí. Když byla možnost se k němu zase vrátit, bez váhání jsem nabídku z Budějovic přijal. Tím spíš, že Budějky vnímám jako velice zajímavou štaci. A to hlavně z toho pohledu, že dle mého soudu se tady ve filozofii klubu něco mění. U mě totiž fotbal není jen fotbal. Kdybych měl jít někam jenom čistě za fotbalem, s tím, že přijedu, odtrénuji a zase jedu domů a město a další věci kolem mě nezajímají, to bych nemohl. Budějovice vidím pro sport jako ideální, a to nejen město, ale taky okolí. Z Bohemky se znám s Emilem Kristkem, byl jsem párkrát za ním v Boršově a taky jsme i vodu tady sjížděli. Na jihu to prostě je paráda. Ostatně můj otec se narodil a žil v Borovanech, tak tam taky musím zajet a zjistit, zda tam ještě nějaké kořeny zůstaly.

Údajně jste si na dovolenou odskočil do Francie, prý si tam zajezdit na kole po kopcích…

Na kole jsem tam jezdil hlavně proto, abych si zpevnil koleno. Mám totiž trošku vytáhlé vazy, tak jsem se potřeboval dát do kupy, abych se na tréninku mohl s hráči taky i zapojit. Taky jsem ale do Francie jel si vyčistit hlavu. Bylo to výborné v tom, že tam neslyšíte češtinu, což se mi hodilo, protože díky tomu jsem nemusel komunikovat o fotbale. Někdy je dobré na nějaký čas z toho fotbalového kolotoče vypadnout. Ježdění na kole, dobré vínko a dobré jídlo, to už byla jen taková nadstavba…

Zpátky na jih Čech a k fotbalu, jak znáte své nové svěřence?

Letos jsem se s manšaftem Dynama nepotkal, ale loni jsem třeba Michala Daňka lákal do Trnavy. Nakonec z toho sešlo, protože jsme udělali Kamenára z Nantes. Byl u mě Jarda Machovec, který tady v Dynamu, pokud mám informace, hraje velmi dobře. Jenže v Trnavě to neměl jednoduché, tam taková ta trpělivost směrem k hráčům není na patřičné úrovni. Proto tam za mého působení skončil, ale jako jedinému z hráčů jsem mu teď volal a jasně mu řekl, že se mého příchodu nemusí nijak obávat, že jsem dobře registroval jeho z mého pohledu velice dobré výkony. Ještě z Bohemians znám Ježdíka. A s Filipem Rýdelem jsme se na hřišti, já jako trenér Bohemky a on hráč Karviné, často hádali, takže věřím, že ho rozhádám a vyhecuji k lepším výkonům, než jaké předváděl. Registruji ho ještě z Olomouce, když jsem trénoval Zlín. Jinak si ale myslím, že to, jak které kluky znám, není až tak důležité. S těmi, které neznám, se brzy seznámím…

V pondělí jste se byl podívat na Složišti i na zápas juniorské ligy s Olomoucí. Zaujal vás tam nějaký z hráčů, který by se třeba mohl přesunout do kabiny áčka?

Byli tam hráči, o kterých jsme se bavili. Byť tam nebyli ti top mladí kluci, jako třeba Linhart, Wermke či Funda, s nimiž počítáme do přípravy, ale zaujal mě například hráč s číslem dvaadvacet, to znamená Petráň. Ten hrál velmi slušný zápas. Samozřejmě ale vím, že prošel taky už áčkem, takže konkrétně u něj bychom chtěli, kdyby šel někam na hostování do druhé ligy do týmu, kde by měl šanci se rozehrát.

První posilou týmu se stal Richard Kalod. To je hráč dle vašeho gusta?

Prvně jsem ho zaregistroval ještě když jsem působil ve Zlíně, kam Ríša přišel jako mladý kluk. Vím, že v něm byl velký potenciál, jenže ho potom bohužel zranění přibrzdilo. Aktivita o jeho přestupu ze žižkovské Viktorky do Budějovic začala ještě před mým příchodem, Martin Vozábal už to měl rozjednané, a tak já jen kvitoval, že přichází kvalitní fotbalista.

Jedním z hráčů, kterým nebyla prodloužena smlouva, je Petr Benát. Není to škoda?

O Benym jsme se bavili a nakonec jsme dospěli k tomu, že se mu smlouva prodlužovat nebude. Respektuji ho za jeho hráčskou kariéru, za charakter, je to výborný kluk do kabiny, nicméně má už svůj věk, je mu třiatřicet a my se rozhodli, že budeme chtít sázet spíše na mladší hráče. Beny si bude muset hledat jiné angažmá a já mu držím palce, aby mu to vyšlo.

Zmínil jste se, že ani sestup Dynama do druhé ligy vám při vašem rozhodování, zda budějovickou nabídku přijmout, nijak nevadil. Ani o to, proč a zda se muselo sestoupit, jste se ale nezajímal?

Mám-li být upřímný, svých starostí jsme v Trnavě sami měli dost… Ale pokud to mohu na dálku hodnotit, myslím si, že hráči tady fotbalu asi nedali tolik, kolik by tomu měli dát. Zřejmě tomu v rozhodujících chvílích nedali celé srdce, nedali do toho všechny síly. Přitom podmínky na fotbal, a to včetně i těch platových, tady měli tak dobré, že tomu někteří z nich asi měli dát víc. Nějak podrobněji to ale tak zdálky hodnotit si netroufám. Viděl jsem zápas s Příbramí, který dopadl, jak dopadl. Tam byly i věci mimo fotbal a řekl bych, že ty tři body v závěru pak chyběly nejvíc.

Ve druhé lize vás nečeká nic jednoduchého, každý se na vás bude chtít vytáhnout. Jak dalece máte druhou ligu zmapovanou?

Myslím si, že právě Pavel Malura bude mít o druhé lize hodně informací z Moravy, já hodně trenérů ze druhé ligy znám a mluvím s nimi. Druhou ligu jsem sledoval i proto, že jsem Ústečák, a tak mě zajímalo, jak si v soutěži kluci z Ústí vedou. Taky s Bohemkou jsem druhou ligu před těmi čtyřmi roky hrál. Je to nepříjemná soutěž, svým způsobem až nechutná. Vím, že body se tam získávají hrozně těžko. Tím spíš, že nás tam každý bude brát jako favorita. Když jsme v Trnavě jeli třeba do Prešova, hráčům jsem říkal, že daleko snazší je zachránit se v Prešově vítězstvím, než pak postoupit ze druhé ligy. My dobře víme, že nás nečeká snadná úloha, že i ve druhé lize trenéři dokážou svým mužstvům naordinovat dobrou taktiku. Že ve druhé lize jsou zkušení trenéři, kteří trénovali i v lize. Že ve většině mužstev jsou dvě tři osobnosti, co prošly i ligou. Hodně bude určitě záležet na tom, jak do sezony vstoupíme. A taky na stabilitě formy.

Na tiskovce jste prohlásil, že byste chtěl změnit image klubu. V čem třeba?

Budějovice jsou hokejové město, v tom jsou trošku podobné Zlínu. Pokud vím, tak diváci v Budějovicích na fotbal chodí hlavně na manšafty zvučného jména, zatímco na ta běžná mužstva tolik lidí nepřijde. Což je pro hráče nepříjemné, protože každý hlas z tribuny je slyšet. Hlavně ty kritické. Proto budu chtít, abychom hráli aktivní kopanou. Všechno se nepovede, budu však po hráčích chtít, aby v jejich hře byly takové atributy jako bojovnost a maximální snah. Aby diváci cítili, že jejich hráči to chtějí urvat, že nic nešidí. Budu spolu s marketingovým oddělením pracovat na tom, aby se hráči více přiblížili lidem. Jedním z důvodů toho, že se hráči na trénink přesunou na Složiště, že tam nebudou dojíždět autobusem, ale budou tam mít sídlo, je to, aby hráči áčka byli blíž mládežnickým kategoriím, aby je ti mladí hráči neviděli jen jak vystupují z autobusu a proběhnou kolem nich. V Trnavě jsem jako funkcionář viděl, s jakými potížemi se shánějí peníze na výplaty a jak se k tomu pak hráčská kabina staví. Takže bych taky chtěl, aby si hráči toho, že mohou fotbal hrát profesionálně, víc vážili.

Hracím dnem bude neděle

Na úterní mimořádné tiskovce Dynama šéf klubu Karel Poborský sdělil v odpovědi na dotaz Deníku jižní Čechy, kdy se bude na II. ligu v Č. Budějovicích chodit, že hracím dnem pro domácí zápasy na Střeleckém ostrově bude neděle od 17 hodin. V době, kdy bude platit zimní čas, bude výkop už v 15 hodin.