V sobotu v pravé poledne totiž duelem Dynama Č. Budějovice s Teplicemi začne 49. ročník tradičního turnaje v Nové Včelnici, v němž se dále představí Slavia Praha a Příbram (jejich vzájemný duel má plánovaný výkop na 13.30). Předchozí dva ročníky vyhrál Liberec, pro nějž byl včelnický triumf odrazovým můstkem k zisku titulu ligového mistra.

Tradiční účastník turnaje, kterým je „domácí" Dynamo, má v úvodu sezony velké potíže s marodkou. „Chybět budou Halama, Bakala, Machovec, Stráský a Javorek, navíc nejede ani Sandro, jehož trápí zadní stehenní sval a lehce začne trénovat až v pondělí," vypočítává ztráty trenér František Cipro. „Hrát nebude ani Hanzlík, jenž ještě nemá přestup vyřízen papírově a od Sokolova nemá souhlas hrát za nás zápasy," lituje Cipro, jenž by novou akvizici chtěl vidět v zápasovém zatížení. Další nový hráč Markovič ale k dispozici je. A také Daněk, Rýdel a Řezníček, kteří na jihu minulou sezonu hostovali a měli by tu hrát dál, souhlas k přípravě od svých mateřských klubů mají. „Jejich příchod je na dobré cestě," oddechl si Cipro.

Hrát už by ve Včelnici měl i Lengyel. „Oba zápasy asi ne, zkusit to ale chce," říká kouč Dynama, jenž na sobotu povolal z juniorky Radoucha a z dorostu Fundu. Naopak mladý Slovák Hronec přešel do juniorky (ta je ode soboty na soustředění v Písku, kde se v sobotu utká s juniorkou Jihlavy).

Přes potíže se sestavou trenér Cipro účast v N. Včelnici vítá. „Turnaj má tradičně výbornou organizaci i diváckou kulisu, navíc i velice kvalitní účast. Výsledky v tomto období nejsou tím nejdůležitějším, rozhodně nás ale čeká potřebná prověrka," předjímá.

Už ve čtvrtek hraje Dynamo v Linci přípravu s Ingolstadtem (II. německá liga) a příští sobotu 14. července jede na další silně obsazený turnaj na Hlubokou.

Teplice, které jsou ve Včelnici prvním sokem Dynama, si cennou trofej z jihu Čech vezly v roce 2007, kdy nejlepším hráčem turnaje navíc byl vyhlášen Michal Doležal (poté hostoval právě i v Dynamu).

Novým trenérem Teplic se po sezoně stal Lukáš Přerost, jenž nahradil Petra Radu (ten v N. Včelnici v sobotu povede Slavii). V létě se do Teplic z hostování vrátili Jungr, Melunovič, Hošek, Moulis, Veverka, Jablonský a Lácha, posilami jsou Tomáš Jursa (Karviná) a Ján Chovanec (Ružomberok).

Se Slavií do N. Včelnice dorazí i pár hráčů, kteří na jihu působili. Vedle Martina Latky (v Dynamu začínal s velkým fotbalem, Milana Nitrianského (do Slavie z Dynama odešel loni v létě) a Stanislava Vlčka (v Dynamu působil na začátku své bohaté kariéry) jím nově je i Martin Dobrotka. Ten přišel do Slavie v létě jako posila z bratislavského Slovanu, ještě jako dorostenec se ale před lety hlásil v Č. Budějovicích.

Byť se tam do kádru výrazněji neprosadil, nelituje. „Byl jsem v Budějovicích rok a půl a našel jsem tam takové rodinné prostředí, žádný velkoklub to není," uvedl Dobrotka na serveru slavia.cz při svém online rozhovoru. „Moc zápasů jsem tam sice neodehrál, ale vzpomínám určitě v dobrém. I proto, že jsem tam prvně nastoupil v lize," vyzdvihl sedmadvacetiletý stoper. „Na utkání s Budějovicemi se tudíž moc těším," ujistil.

Soupeřem Slavie v kvalifikačním zápase na sobotním turnaji bude Příbram, které závěr minulé sezony sice nevyšel, nic to ale nemění na tom, že její výkony a útočná hra patřily v lize k největším překvapením. Ani v Nové Včelnici svěřenci trenéra Davida Vavrušky jistě nebudou chtít hrát druhé housle.

Program turnaje

12.00: Teplice – Dynamo ČB

13.30: Slavia Praha – Příbram

15.00: All Stars – Výběr JH

16.15: zápas o 3. místo

17.30: finále

Koho možná uvidíme?

(jak nastoupili v minulém utkání)

Teplice: Slavík, Vondrášek, Lukáš, Rosa, Chovanec, Jursa, Ljevakovič, Dolejš, Jindráček, Veverka, Mahmutovič, Ježdík, Hošek, Jablonský, Chovanec, Krátký, Čajič, Matula, Vůch, Melunovič, Moulis, Mujagič.

Slavia: Čontofalský, Hrubeš, Dostál, Nitrianský, Latka, Hubáček, Trubila, Petrák, Zmrhal, Koreš, Kisel, Hurka, Vlček, Tusjak, Jarolím, Frejlach, Milutinović, Veselý, Škoda.

Příbram: Hruška, Rondzik, P. Pilík, Hájovský, Lafrance, Divíšek, Mareš, T. Pilík, Koukal, Pleško, Šlapák, Danoski, Macháček, Dušek, Mišůn, Mojdl, Djuketič, Andrejevič.

Dynamo: Daněk, Křížek, Halama, Řepka, Novák, Klesa, Rakovan, Hovorka, Rýdel, Otepka, Sláma, Benát, Němec, Markovič, Řezníček, Hudson.

Nitrianský se na jih Čech těší

Se Slavií do N. Včelnice v sobotu přijede i bývalý obránce Dynama Milan Nitrianský (21 let).

Vracíte se na skok zpátky na jih Čech, jste tomu rád?

Na sobotu se strašně těším, protože jsem teď dva týdny jen běhal a trávil hodně času v posilovně. Mé zranění mi bohužel víc neumožnilo. Naštěstí teď už se to zdá v pohodě, trénuji s týmem naplno a proti Hradci jsem si v úterý už jednu půli i zahrál. Že si ale zase zahraji někde, kde to dobře znám, tomu jsem moc rád. Tím spíš, že minulý rok jsem za Dynamo proti Slavii ve Včelnici bohužel nehrál, protože tam byla od nás jen jedna půlka mužstva a ta druhá, ve které jsem byl i já, se připravovala v Budějovicich. Já se loni tudíž ve Včelnici vůbec neukázal.

Na to, že se uvidíte se svými bývalými spoluhráči, se ale jistě těšíte?

Samozřejmě, že na ně těším a moc. Ale opakoval bych se stále dokola, kdybych řekl, že s nimi jsem stále v kontaktu. Určitě to ale pro mě bude příjemné zpestřeni přípravy.

Slavii se v přípravě zatím docela daří. Panuje s letní přípravou ve vašem táboře zatím spokojenost?

Máte pravdu, že příprava zatím vypadá vcelku slušně. Spokojenost panuje, je vidět, že chceme fanouškům napravit minulou sezonu a všem ukázat, že máme na to, aby᠆chom dělali radost Slavii jako takové. Teď už to všechno jen převést do ligy.

Zmínil jste své zranění, kvůli němuž jste poslední přípravné zápasy vynechal. Co se vám přihodilo?

Ze srazu jednadvacítky jsem si přivezl zranění třísla, takže jsem jen běhal a posiloval s fyzioterapeutem a kondičním trenérem. Jak už jsem ale říkal, teď už se to zdá být v pořádku. Trénuji naplno a s týmem, což mi hlavně chybělo.    (pkj)