V něm fotbalisté Dynama hrají v sobotu od 19 hod. na Střeleckém ostrově s pražskou Duklou a rádi by se třemi body odrazili ze dna ligové tabulky.

To je i velké přání trenéra Miroslava Soukupa, jenž před týdnem vystřídal na trenérském postu odvolaného Františka Cipra.

Na svou ligovou premiéru v roli hlavního kouče Dynama se Soukup dle svých slov velice těší. „Můj debut u áčka Dynama to ale není, protože já už v době, kdy jsem tady vedl dorost a k týmu přicházel trenér Žák, vedl mužstvo jako hlavní trenér v poháru Prachaticích, kde jsme tehdy 2:1 vyhráli," vzpomíná nový kouč Dynama.

Podobný výsledek by Soukup jistě bral i v sobotním veledůležitém utkání. „Já nerad ty zápasy dělím na více či méně důležité. Pro mě každý zápas v lize je o tři body," podtrhuje Miroslav Soukup, dle něhož by stejně měli uvažovat i hráči. „Ani v hlavě by neměli mít nastaveno, teď hrajeme se Spartou, teď s Příbramí. Že to se Spartou je důležité a s Příbramí ne, anebo naopak. My musíme mít ke všem zápasům stejný přístup," zdůrazňuje.

Nicméně důležitost sobotního utkání trenér Dynama vnímá. „Pro další práci s týmem a pro potřebnou pohodu při té práci je samozřejmě důležité, abychom nejbližší zápasy v lize byli schopni zvládnout a po pěti porážkách se zase bodově chytili a posunuli se ze dna tabulky výš. A zápas s Duklou je k tomu pro nás první příležitostí," uvědomuje si Miroslav Soukup.

Dukla podle něj bude velice silným soupeřem. „Viděl jsem Duklu s Teplicemi, kdy je zcela suverénně porazila 4:0. Ale viděl jsem ji hrát i v ostatních zápasech a i v těch, v nichž neuspěla, prokázala velkou kvalitu," vyzdvihuje. Svému týmu ale věří. „Když tu Dynamo umělo porazit Olomouc, která má v řadě věcí podobný herní styl, mělo by zvládnout i zápas s Duklou," předpokládá.

Tím spíš, že by Soukup měl na sobotu mít kompletní sestavu. „Jedině Bakala se ještě rozehrává v juniorce. Je tudíž z čeho vybírat a věřím, že budeme mít při hledání ideálního složení týmu i rozestavení hráčů šťastnou ruku," doufá.

Do zápasu možná naskočí i Petr Benát, jenž se vrací k týmu z farmy. „Jeho a Linharta jsem po pátečním utkání, které jsem ve Strakonicích viděl, hned zapojil do přípravy a celý týden trénovali s námi," informoval Soukup a dodal, že oba budou v nominaci.

Pravděpodobné sestavy

Dynamo: Daněk – Novák, Lengyel, Řepka, Hanzlík – Klesa, Otepka, Javorek, Sandro – Markovič, Řezníček.

Dukla: Rada – Hašek, Božič, Vorel, Vrzal – Borek, Gedeon – Pázler, Malý, Berger – Přeučil.

Markovič dal gól Dynamu, dá ho i Dukle?

Bude to pro něj hodně nezvyklý zápas. Právě z pražské Dukly totiž Miroslav Markovič do Dynama v létě přišel. „Pořád jsem jejím hráčem. Tady jsem na hostování," upřesňuje srbský útočník.

Budete tudíž vůbec moci do zápasu jít? Většinou v takovém případě si mateřský klub dává do smlouvy zákaz startu ve vzájemném utkání.

Co mám informace, hrát můžu. Žádné problémy by být neměly.

Trochu jiný zápas to ale bude?

To určitě. Po necelém roce se zase potkám s kluky, s nimiž jsem hrál v jednom týmu. Kluky i trenéry tam pochopitelně dobře znám. Nic to ale nemění na tom, že teď jim to chceme hodně znepříjemnit.

Pokud se nemýlím, loni ve druhém kole jste hrál proti Dynamu právě ještě za Duklu?

To hrál. A dokonce jsem dal gól na 4:2. Snad mi to kluci už odpustili…

Jak na ten zápas vzpomínáte?

Prohrávali jsme a Dynamo bylo lepší. Pak jsme to však otočili a vyhráli. Mně se ten zápas docela podařil, dal jsem gól a ve dvou ještě měl prsty. Kéž by se mi tak vedlo i teď…

Bylo v týdnu nějaké hecování?

Ani ne, před zápasem na to nemám myšlenky. Jsem teď v Dynamu a od první minuty se budu maximálně snažit mu pomoct zápas zvládnout.

Nejvíc byste pomohl gólem, ne?

Z gólu bych měl velkou radost. Já zpočátku pár gólů dal, teď zase pár zápasů nic. Třeba až teď s Duklou…

Dukla hraje útočně doma i venku, říkiá Petr Benát

Do sobotního zápasu s Duklou by měl být připraven naskočit i zkušený středopolař Petr Benát, jenž se po návratu do Dynama z polského angažmá v létě nevešel do kádru a nastupoval za strakonickou farmu.

Trenér Soukup sice vysvětlil, že farma je s ligovým áčkem propojena, nicméně málo platné, předtím jste trénoval na farmě, zatímco teď jste absolvoval tréninky s áčkem. Jak jste svůj návrat do týmu přijal?

Já s farmou či juniorkou trénoval dva měsíce, což nijak nesnižuji, přece jen ale zatím mám ještě jiné ambice než hrát třetí ligu. Že mě trenér povolal zpátky, za to tudíž jsem rád a doufám, že se tady udržím.

Na druhou stranu bych řekl, že zápasy na farmě jste nijak neodbýval. A myslím, že i vaše výkony za Strakonice vám pomohly zpátky do ligy.

Měl jsem možnost se nějak naštvat či se urazit, anebo dál na sobě makat a přesvědčit, že do týmu patřím. Z těch možností já volil tu druhou, podle mě určitě tu správnou.

Vyplatilo se vám to, právě výkony na farmě vám zřejmě pomohly zpátky. Toho, že jste chodil za farmu, asi nelitujete?

To rozhodně ne. Naopak, za to, že jsem tam mohl hrát, jsem byl rád. Bývá to v nějakých klubech totiž i tak, že vám všechny zápasy zakážou hrát. A byť třetí liga je úplně jiná než ta první, svou kvalitu má a myslím si, že zápasy tam mi prospěly.

Jak váš návrat přijala kabina?

Myslím, že docela v pohodě. Akorát budu asi počtvrté už platit zápisné…

Zda začnete od začátku jisté zřejmě není,ale v nominaci na Duklu byste podle trenéra prý chybět neměl. Těší vás to?

Jistě, že tomu jsem rád. Ta doba, aby nás trenér poznal, sice nebyla dlouhá a navíc trenér ani nějaké zásadní změny v sestavě tak narychlo dělat nemůže, já ale doufám, že během pár týdnů ho přesvědčím o tom, že třeba na tu základní sestavu mám. Když ale budu v osmnáctce pro zápas, i to by byl pokrok.

V sobotu vás čeká Dukla, která loni byla štikou ligy a dál chce čeřit ligové vody. Jak zápas s ní vidíte?

Dukla pod Lubošem Kozlem hraje velice útočný fotbal a hraje ho doma i venku. Mají výborný přechod dopředu, a to jak rychlý, tak postupný útok. Mají ten herní styl dobře propracován, je to velice nebezpečné mužstvo. I sem přijede hrát fotbal.

Jenže vy body bez ohledu na sílu soupeře už nutně potřebujete!

My všichni si situaci, v níž teď jsme, dobře uvědomujeme. Pořád to ale není natolik kritické. Jsem přesvědčen, že když se nám dva tři zápasy vydaří, že se v tabulce dostaneme někam jinam. Od zápasu s Duklou bychom se chtěli odrazit.

II. liga: Táborsko – Zlín 1:1

V páteční předehrávce hráli fotbalisté Táborska se Zlínem 1:1, když od 26. minuty vedli po gólu Cíferského 1:0, deset minut po přestávce ale Hruška vyrovnal. Poté exbudějovický Dobal trefil břevno zlínské branky, na výsledku už se ale nic nezměnilo.