A s Mostem se loučil stylově, Varnsdorfu dal dva góly. „Škoda, že mi to tam nepadalo dřív. Do šancí jsem se dostával, ale nějak mi to nepadalo," litoval.

Písecký odchovanec, jenž od šestnácti let je v Dynamu, kde ještě v dorosteneckém věku chodil vypomáhat třetiligovému béčku a už v osmnácti letech si odbyl premiéru v I. lize, v zimě odešel na hostování do Mostu, odkud se teď vrátil. Ve středeční přípravě Dynama se Žilinou sice gól nedal, jeho výkon trenér Pavel Hoftych ale hodnotil kladně. „Potvrdil nárůst formy," řekl na jeho adresu.

Po zápase František Němec odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Po půlroční přestávce jste si opět zahrál v černobílém dresu, měl jste z toho radost?

Samozřejmě, že jsem byl rád. Jsem Jihočech a jsem tady doma. Čímž neříkám, že se mi v Mostě nelíbilo, taky jsem si tam zvykl. Ale doma je doma. Jsem rád, že zase mám šanci se tady prosadit do kádru A-týmu. Pro to, abych na podzim hrál, udělám maximum.

Odcházel jste z prvoligového klubu, vracíte se do druhé ligy…

Že jsme spadli, to je pro mě veliké zklamání, protože liga se tu hrála spoustu let v řadě. Nicméně stalo se a my všichni se musíme snažit a makat, abychom za rok byli zpátky.

Druhou ligu začínáte doma proti Táborsku. Co na to říkáte?

Derby hned na začátek, to je taková třešnička… Určitě to bude hodně vyhecovaný zápas, oni se budou chtít na Dynamo vytáhnout. Jako asi i další naši soupeři. Já se ale na ten zápas moc těším.

A co Most? Jak jste své angažmá tam viděl?

Byla to pro mě velká zkušenost, protože druhou ligu jsem hrál úplně poprvé. Doufám, že působení v Mostu mi hodně dalo a že ty zkušenosti budu moct prodat teď právě ve druhé lize i tady v Budějovicích. Byť to v Mostě nebylo jednoduché, to hostování tam hodnotím vcelku kladně.

Co třeba v Mostě nebylo až tak jednoduché?

Třeba se tam měnil trenér a nastaly tam kolem toho určité komplikace. Nakonec jsme se ale zachránili, což byl hlavní cíl. Takže splněno.

V Mostě jste se také znovu sešel s Tomášem Řepkou…

Tomáš z Budějovic odešel, ale v Mostě jsme se zase potkali, i když já jako hráč a on jako funkcionář. Já s ním měl dobrý vztah a vím, že on si myslel, že od léta v Mostě začne zase hrát, jenže když trenér Busta skončil, i Tomáš s ním odešel.

Proti Žilině jste teď měl dvě solidní možnosti, gól jste ale nedal.

Při té první šanci to bylo od Ježdi parádní prostrčení, já čekal mezi beky a on mi to tam perfektně dal. Bohužel už jsem byl blízko gólmana a bylo těžké ho prostřelit, tak jsem to chtěl přihrát pod sebe. Gólman tam ale byl dřív.

A ta druhá šance, kdy jste po Kalodově střele pálil ve skluzu nad bránu?

Ríšovi se nepovedlo míč dobře trefit, nějak mu to nesedlo, balon nadzvedl a mě to při dopadu skočilo na holeň. Kdybych to měl na placce, asi bych to umístil.

Jak se vám s Kalodem vpředu vůbec hrálo?

Ríša je zkušený hráč, okopaný druhou i první ligou, takže ty zkušenosti tam jsou. Dokáže podržet míč a taky ho rozehrát, dokáže vyhrávat důležité souboje. Což mi vyhovuje, když to sklepne, já můžu jít do náběhu a dostat to tam za ty beky. Prostě na to, že jsme spolu hráli poprvé, se mi s ním hrálo dobře.

Jak vidíte své šance v Dynamu se prosadit do kádru?

Je nás tu šestadvacet a trenér řekl, že do začátku ligy bude chtít kádr snížit na nějakých osmnáct hráčů plus tři brankáře. Záleží na každém z nás, já se budu chtít do kádru dostat, od toho tady jsem. Kdybych v Dynamu nezůstal, bylo by to pro mě trochu zklamání. Ale určitě se o místo v týmu poperu.

Chmelo nabídku z Budějovic uvítal

Prakticky neznámou tváří pro většinu fanoušků Dynama zřejmě je 23letý ofenzivní fotbalista Rastislav Chmelo, jenž přichází na Střelecký ostrov na zkoušku. Pro ty diváky, kteří se přišli ve středu podívat na Složiště na přípravný zápas se Žilinou (1:1), ale byl výkon 193 cm vysokého dlouhána určitě příjemným překvapením. Ostatně zaujal i trenéra Pavla Hoftycha: „Na tu svoji výšku je i pohyblivý a umí to také s balonem," vyzdvihl.

Po příchodu do Dynama slovenský mladík odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Pro naše čtenáře nejdříve snad vaše stručná vizitka.

S fotbalem jsem začínal jako žák v Lokomotivě Košice, ještě v dorostu jsem na rok odešel na Kypr, kde jsme postoupili ze druhé ligy do první. Po roce jsem se vrátil zpět do Košic, a když mi bylo dvaadvacet let, naskytla se mi možnost zkusit fotbal v Česku, a to v HFK Olomouc.

A nevedli jste si ve II. lize zle, vždyť Olomouc skončila třetí…

To je sice pravda, jenže nakonec se v HFK nebude hrát ani ta druhá liga. Z toho, že město nedalo dohromady dostatek financí na to, abychom mohli dál hrát ve druhé lize, jsme všichni byli moc zklamaní. Přitom jsme po 14. kole byli v tabulce první…

Nabídku z Budějovic jste tudíž uvítal?

Samozřejmě, že mě to potěšilo. V Olomouci, byť jsme byli třetí, se druhá liga hrát už dál nebude.

Co jste věděl o Budějovicích?

Českou ligu jsem sledoval a věděl jsem, že Budějovice na tom nijak extra nebyly a že z ligy nakonec sestoupily. Čemuž nerozumím a je to velká škoda, protože fotbalové prostředí tady je na vysoké úrovni.

Jaký post je vám nejbližší?

Levý záložník. Anebo taky útočník.

Dal jste v Olomouci také nějaké góly?

V lize pět, v poháru jeden.

Při vaší výšce jistě hlavou?

To ne, spíš nohou.

S jakým přáním z Hané na jih Čech přicházíte?

Prosadit se do kádru. Záleží jen na mně, jestli se mi to povede.