V uplynulé sezoně projeli I. B třídou jako nůž máslem, podobně se jim daří i v novém ročníku o soutěž výš. Řeč je o fotbalistech TJ Nová Včelnice.

Ti po podzimní části vedou tabulku I. A třídy sk. B se čtyřbodovým náskokem na Veselí nad Lužnicí, které ještě na jaře působilo v krajském přeboru. Tým vedený trenérem Radkem Vajdou a jeho asistentem Liborem Holcem si v roli nováčka počínal neohroženě. Zvítězil devětkrát, dvakrát remizoval a jen dvakrát pocítil hořkost porážky. Ve 13 zápasech konto soupeřů zatížil celkem 37 góly, inkasoval jich jen 16 a získal dohromady 29 bodů.

Na rychlý a dynamický fotbal je radost pohledět, mužstvo má ve svém středu jak technicky vyspělé individuality, což platí především o režisérovi hry a kapitánovi Marku Petrášovi, tak i nejlepšího střelce soutěže Tomáše Nebeského se 17 zásahy.

„V uplynulé sezoně jsme soupeře přehrávali, byl z toho jednoznačný postup a také v přípravných duelech proti kvalitním protivníkům jsme nezaostávali, takže do premiérové sezony v I. A třídě jsme vstupovali s mírným optimismem," podotkl včelnický asistent trenéra Libor Holec.

Přáním oddílu byla především snaha co nejdříve se adaptovat na novou soutěž a pohybovat se v horních patrech tabulky.
„Realita však předčila naše očekávání. Hned v úvodním kole jsme sice prohráli ve Veselí 2:4, ale herně jsme rozhodně nepropadli. Kluci byli spíše trochu nervózní, ale brzy zjistili, že uspět se dá s každým," tvrdí.

Jeho svěřenci pak na podzim poztráceli body už jen za plichty ve Velešíně a s budějovickou Slavií a jediný zápas, který jim vyloženě nesedl, byl ten s Větřním v 7. kole, o čemž svědčí domácí porážka 1:3.

„Tam jsme neměli svůj den, soupeř se navíc vytáhl. Ale s odstupem času je dobře, že jsme trochu dostali přes prsty," myslí si Libor Holec.

Naopak velmi vysoko hodnotí výkon týmu na hřišti béčka Roudného (2:0) či v okresním derby s Novou Bystřicí (4:0).

Za základ úspěchu považuje týmového ducha a výbornou fyzickou připravenost hráčů nutnou pro herní styl, který Včelnice praktikuje.
„Snažíme se hrát rychlý kombinační fotbal, což bez potřebné kondice nejde. Už minulou zimu jsme absolvovali tvrdou dřinu, která si podle mě moc nezadá s přípravou divizních fotbalistů. A letos to bude stejné. Kluky čekají tréninky čtyřikrát až pětkrát týdně, dostanou pořádně do těla, ale moc dobře si uvědomují, že je to pro jejich dobro, že z toho budou těžit celé jaro," poznamenal.

Mezi hlavní pilíře včelnické sestavy patřili stopeři Blažek se Šlapanským, záložníci Petráš s Jarošem a kanonýr Nebeský.
„Stopeři výborně řídili defenzivu, což je základ úspěchu. Jaroš se k nám vrátil z Táborska, kde hrál dorosteneckou ligu a je na něm vidět, jak moc mu působení v profesionálním klubu prospělo. Petráš je rozdílovým hráčem, ústřední postavou směrem dopředu i dozadu, jen škoda, že si v závěru podzimní části přivodil nepříjemné svalové zranění. Snad se do začátku druhé části dá do kupy. A Nebeský dokázal práci celého mužstva přetavit v potřebné góly," chválí asistent opory, ale jedním dechem dodává, že své penzum práce si odvedli i všichni ostatní.

Při zmínce o kádru Libor Holec zároveň hrdě upozorňuje na fakt, který už v soutěžích typu I. A třídy není rozhodně běžný.
„Všichni jsou našimi kmenovými hráči, odchovanci klubu. Jediný Průša přišel před lety z Hradce, ale toho už dlouho bereme za svého," směje se.

A možná i právě proto neplánují ve Včelnici žádné razantní změny. „Původně jsme si říkali, že bychom se během pauzy pokusili přivést hráče do středu pole či útočníka, protože během podzimu uzavřel kariéru Bednář, ale nakonec jsme to zavrhli. Naše mladé mužstvo pracuje dobře a třeba by to ani nemuselo dělat dobrotu," soudí.

Při pohledu do tabulky se samozřejmě nabízí otázka, zda bude Nová Včelnice na jaře usilovat o postup do krajského přeboru?
„Hodně může napovědět hned úvodní utkání, v němž přivítáme druhé Veselí. Ale obecně zastáváme názor, že pokud si to kluci vykopou, ať si krajský přebor zkusí. Pro Novou Včelnici je už I. A třída historickým úspěchem a postup by byl dalším mezníkem," zmínil Libor Holec.

Zároveň však zdůraznil, že sportovní stránka je jednou věcí a finanční zabezpečení tou další, neméně podstatnou.
„Nejsme žádný velký klub, důležité by bylo, zda bychom dokázali sehnat finanční prostředky. V tomto ohledu by hodně záleželo na postoji města, zda by nás podpořilo. Ale když nás na konci minulé sezony přijal pan starosta, tak řekl, že pokud znovu postoupíme, že nás čeká ještě jiná odměna. Tak jsme na to zvědavi," naznačil asistent trenéra.

„To je však ještě hodně daleko. Teď se hlavně musíme dobře připravit na jaro," dodal Libor Holec.