Vždycky po roce se vrátili do Gambrinus ligy zpět. „A věříme, že se nám to povede i tentokrát," říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník jižní Čechy předseda představenstva a generální manažer budějovického klubu Karel Poborský.

Do ligy jste šli s cílem hrát ve středu tabulky a zabudovat do mužstva vlastní mladé odchovance. Dopadlo to ale jinak…

Bohužel, po sedmiletém nepřetržitém působení mezi elitou jsme z ligy sestoupili, takže sezonu vůbec nemůžeme hodnotit kladně. Na druhou stranu, pokud jde o mladé hráče, tak si myslím, že tady nadějné fotbalisty máme a že do budoucna máme na čem stavět. Že mládež tady děláme dobře, akorát je třeba najít odvahu a ty kluky tam posunout.

Kde podle vás byly hlavní příčiny, že sezona skončila tak neúspěšně?

Nepodařilo se nám postavit tým, který by táhl za jeden provaz. Který neměl přirozeného vůdce. Přitom mužstvo, co se týká jednotlivých jmen, nebylo špatné a všichni jsme věřili, že bude mít i kvalitu. Jenže dohromady jim to nehrálo a nám se nepodařilo namíchat v šatně takovou tu, jak se říká, ideální fotbalovou chemii. Díky tomu jsme spadli z ligy.

Přitom jste i během sezony mužstvo doplňovali a obměňovali. Hráči přicházeli, ale také odcházeli – a někteří i přesto, že výkonnostně byli na úrovni, zase ale měli různé osobní problémy. Což tady dříve v takové míře nebývalo.

Je to tak, to tady skutečně nebývalo. Tuto sezonu se to ale nahromadilo a taky jsme na to doplatili sestupem. Je pravda, že řada kluků měla mimofotbalové problémy, které si řešili buď sami, nebo s naší pomocí. Někteří na to dojeli a s některými jsme se kvůli tomu i rozloučili. I to nás ale poučilo a pro příště i na takové věci musíme při výběru hráčů dát větší důraz.

Což asi není vždycky tak jednoduché… Když se třeba v zimě po několika letech vracel Černý, zdálo se, že se vám podařilo ulovit skutečně velikou rybu.

To jsme si i my mysleli a slibovali jsme si od toho mnohem víc. Šli jsme tam téměř na jistotu, jenže Jarda se do toho vůbec nedostal. Prostě tento tah se nám nepovedl, a proto jsme se nakonec rozešli.

Přitom právě Černý asi ty mimofotbalové problémy neměl?

Ne, to ne. Jarda se po svém zranění prostě nedostal do patřičné formy a herní pohody. Jinak s ním žádné problémy nebyly, po profesionální stránce k němu výhrady nebyly.

Uprostřed sezony jste řešili i okolnosti odchodu Tomáše Řepky. Už je to úplně za vámi?

Po podzimu jsme se rozhodli, že s Tomášem smlouvu už neprodloužíme. Což nám ta jeho smlouva umožňovala. Tomáš na to měl jiný názor a šel s tím k fotbalovému soudu, který nám dal dvakrát za pravdu. Že by celou záležitost Tomáš dával třeba k civilnímu soudu, nám nepřišlo, takže my to bereme za uzavřenou věc.

Byť jste se nerozešli v nejlepším, dá se ale zřejmě konstatovat, že tady Řepka odvedl dobrou práci. Je to tak?

Určitě. První sezonu nám hodně pomohl. Druhý rok už to nebylo úplně ono, navíc ale dostal zbytečnou červenou kartu a stop na spoustu zápasů. V ten moment o sobě rozhodl sám.

Během letošní sezony jste hned dvakrát odvolávali trenéry. Třeba František Cipro v minulé sezoně dovedl mužstvo v lize na desátou příčku. Nebylo jeho odvolání trošku překotné?

Po boji je každý generál a my se teď můžeme zamýšlet, zda trenérské změny byly či nebyly vhodné. V den daný okamžik jsme byli přesvědčeni, že to řešení je správné. My jsme klubem, který je postaven na hráčích, z nichž potřebujeme na hřišti dostat aspoň sto procent. Od toho je tam trenér, a když z hráčů těch sto procent nedokáže vymáčknout, je to na výsledcích znát. Proto přišly zmíněné trenérské změny. Byť je to tak, že někdy to bohužel trenér odnese za hráče. Pořád však je snazší vyměnit jednoho trenéra než šest hráčů. A jak už jsme říkal, my byli přesvědčeni, že hráčský kádr, co se týká jmen jednotlivců, určitě nebyl na sestup. I to nás vedlo k tomu, že jsme měnili trenéry.

Ostatně i po příchodu Miroslava Soukupa se zdálo, že mužstvo tu kvalitu nachází. Nějaké body jste v té době získali.

Začátek svého angažmá tady Míra Soukup měl dobrý, bohužel postupem času kabina přestala fungovat a trenér skončil právě proto, že šatna se prakticky úplně rozložila. Na to jsme museli reagovat.

Nekončili jen trenéři, dva týdny před koncem ligy byl z funkce nečekaně odvolán i generální manažer. Přitom Jiří Kotrba i dle prezidenta klubu pana Procházky tady odvedl kus práce.

A já s tím souhlasím. Jirkovi Kotrbovi je třeba za všechno, co pro klub udělal, poděkovat. Byl z funkce odvolán, a souhlasím, že hodně překvapivě a hodně rychle, ale akcionáři rozhodli, že to zkusí v klubu dělat jinak. Jirka ale zůstává jedním 
z akcionářů a dál s námi spolupracuje. Co dál, na to jsme si nechali trošku času, aby se to uleželo a my se v klidu a s chladnými hlavami k tomu ještě vrátili. V naší branži se prostě lidi a posty mění.

Ale nenavalilo se toho na vás osobně po Kotrbově odchodu až příliš? Jak to všechno časově zvládáte?

Je toho dost, ale na druhou stranu začal na sto procent fungovat Martin Vozábal jako sportovní manažer. Chtěli bychom tady omladit jak hráčský kádr, tak i strukturu klubu jako takovou.

Nesouvisí s tím, že teď budete mít v Dynamu víc povinností, také to, že už ve Fotbalové asociaci ČR nekandidujete za člena výkonného výboru?

Byl jsem ve výkonném výboru čtyři roky a nevidím možnosti, jak na svazové úrovni českému fotbalu pomoct. Proto pro mě ztrácelo smysl znovu kandidovat. Ale práce v Dynamu samozřejmě je dost a já se jí chci věnovat na sto procent.

Neznechutily vás okolnosti, které provázely klíčový zápas proti Příbrami?

Znechutilo mě to, a hodně. To nikterak nezastírám. Ale všechno špatné je k něčemu dobré a nás právě ty věci, které ten zápas provázely, všechny nakoply a trošku víc nás to semklo. Rozhodčí Drábek to odnesl, i když u dneska zase píská dál, byť o tři soutěže níž, což je úsměvné. Ale to se nedá nic dělat, to my nijak neovlivníme.

Ostatně trápit se nějakými pocity křivdy by asi nikam nevedlo. Je třeba se dívat dál, ne?

Přesně tak. My nespadli kvůli jednomu zápasu. I když ty body z něj byly životně důležité. My těch zápasů pro- flákli a pokazili víc, nemůžeme tudíž brečet a schovávat se za jeden zářez rozhodčím. Byť za zářez pořádný.

Za nového trenéra jste angažovali Pavla Hoftycha. Věříte, že to bude ten správný muž do nepohody?

Hledali jsme trenéra, který bude odjinud. Trenéra, který bude trošku jiný, který tady dlouho nebyl. A hlavně, který má šatnu pevně rukou, pořádek v ní si dokáže zjednat a jakýkoli problém si vyřešit okamžitě sám. Bude to něco jiného, než tady bylo a my si od toho hodně slibujeme.

Jste už domluveni na tom, kdo bude v jeho realizačním týmu?

V úterý bude tiskovka a na ní to chceme oznámit. Je to ale víceméně v kompetenci nového trenéra.

Co farma a juniorka? Chcete v tomto projektu pokračovat?

Také tato záležitost bude jedním z bodů zmíněné tiskovky, proto bych o tom teď ještě nechtěl mluvit. Navíc nejsme stále definitivně rozhodnuti, ještě vše zvažujeme. Mohu snad jen prozradit, že systém, kdy jsme měli na tři soutěže dvě mužstva, byl hodně náročný. Chvílemi toho bylo na nás moc.

Ovlivní sestup hodně negativně ekonomiku klubu?

Co se týká fotbalových peněz, první rok jsou sestupující kluby chráněny a běží tam všechno stejně jako lize. Až druhý rok jsou peníze kráceny. Co se týká sponzorů, jeden z těch menších platby pokrátil, ostatní ale při nás zůstali. Za což jim děkujeme a já doufám, že ve druhé lize se dlouho nezdržíme.

I to tudíž bude jeden z důvodů, proč byste se chtěli okamžitě za rok do ligy zase vrátit?

S cílem dostat se co nejdříve zpátky do sezony půjdeme. Přesněji řečeno, cíl pro nadcházející sezonu je dostat se tam hned! To je jednoznačné.