„To, že jsme poslední zápas sezony nezvládli, je pro nás samozřejmě velkým zklamáním,“ posteskl si po zápase trenér David Horejš, na dotazy Deníku jižní Čechy nicméně odpovídal se svou obvyklou vstřícností.

Co dle vašeho názoru o vaší porážce rozhodlo?
Fotbal se hraje na góly a Vlašim nám tady dala lekci z produktivity. My sice měli po celý zápas územní převahu, jenže Vlašim byla daleko efektivnější.

V době, kdy jste po úvodním oťukávání začali stále pevněji přebírat otěže hry do svých rukou, jste dostali hodně laciný gól na 0:1. Řekl bych, že až do konce poločasu jste už herní pohodu marně hledali.
Ten gól nás hodně srazil a dle mého soudu zápas rozhodl. Po dlouhé době jsme dostali gól ze standardní situace a na některých hráčích se to hodně podepsalo. Bylo vidět, jak jsou nervozní. To jsme z nich o půli chtěli dostat, aby se z toho oklepali a myslím, že se nám to i docela podařilo.

Máte na mysli tlak, který mužstvo po půli vyvinulo?
Myslím, že vstup do druhé půle z naší strany byl velice dobrý a Lukáš Havel měl i stoprocentní šanci na vyrovnání, bohužel jsme ji neproměnili. Kdybychom ten gól na 1:1 dali, mohl se zápas vyvíjet úplně jinak a třeba bychom výsledek ještě otočili. Jenže místo toho se pak z odraženého balonu Vyhnal nádherně trefil a za stavu 0:2 už bylo hrozně těžké něco s tím udělat.

Nicméně času ještě bylo poměrně dost a navíc jste posledních dvacet minut minut hráli přesilovku.
Nějaké střelecké pokusy jsme tam měli, navíc Lukáš Havel měl po standardní situaci další velkou možnost, bohužel ani napodruhé neuspěl. Když ale dvě naše největší šance má stoper, zatímco útočníci se do ní nedostanou, to není dobrá vizitka. Ta prohra mrzí, za poslední zápasy tady jsme měli asi největší územní převahu, přesto jsme prohráli. Klukům v kabině jsem ale hned po zápase za jejich hru v celé sezoně poděkoval.

Závěr podzimu se příliš nevydařil a z posledních čtyř zápasů jste získali jen tři body za tři remízy a v těch čtyřech zápasech jste dali jen jeden gól…
Fotbal se rozhoduje v pokutových územích a my ty šance ať už tady s Pardubicemi, anebo v Třinci a stejně tak i teď s Vlašimí měli. Bohužel my ty šance nedáme, zatímco soupeři stačí i nějaká pološance. A proto jsme ty body teď nedělali. Netvrdím, že na vině jsou jen útočníci, nicméně mají na svém kontě málo branek. Vlašim hraje prostředek tabulky, přesto má Vyhnal jedenáct gólů a góly tam střílí třeba i Hadaščok. A my máme Táborského s Peškem, kteří oba dali po čtyřech gólech. To je málo, pokud bychom chtěli pomýšlet na vyšší příčky, museli bychom těch gólů dávat víc.

Gól jste nedali teď ani Vlašimi, byť jste nějako šance měli. A dvě největší měl dokonce stoper Havel…
Byly to stoprocentní příležitosti a Lukáš byl hrozně zklamaný, přišel do kabiny a klukům se omlouval. Obě ty šance měl hlavou, přitom právě ve vzduchu je Lukáš hodně silný a ze standardek se dokáže prosadit. Teď ty šance neproměnil, ale to se ve fotbale stává. Spíš mě mrzí, že před námi byl celý poločas, v němž jsme měli převahu a ke konci navíc hráli proti deseti, přesto jsme si vyloženou šanci nevytvořili. Chyběla mi tam nějaká překvapivá průniková přihrávka, ochota jeden na jednoho jít do zakončení a odvaha vystřelit. Jako to ukázal třeba Vyhnal, když za to vezme na vápně a trefí tak krásný gól. Něco takového nám chybělo.

V kuloárech se hovoří o tom, že pokud by ve Spartě skončil David Lafata, že by se mohl po letech vrátit do Budějovic. Toho byste tudíž jistě bral s otevřenou náručí…
Řekl bych to takhle: Kdo by takového fotbalistu nebral! Nám hráč, který je za sezonu schopen dát patnáct gólů, tady prostě chybí. Já mám radost, že náš herní projev se zlepšil. Myslím si, že jsme v celé sezoně hráli velice dobře a mužstvu za to patří pochvala. Nicméně vyložený střelec nám chybí.

Co Elvis Mashike?
Elvis sem přišel ze třetí ligy a těžko po něm můžeme chtít, aby nám tady nastřílel patnáct gólů, když moc zkušeností s profesionálním nemá. Ivo Táborský zpočátku byl zraněn a nehrál, postupně se do toho ale dostal a některé zápasy nám rozhodl. Nejde ale jen o útočníky, mně ty góly chybí i od krajních hráčů a od záložníků. Prostě jsme málo produktivní a že jsme tam, kde jsme, je především proto, že máme nejlepší obranu ve druhé lize.

Kdybyste Vlašim porazili, mohli jste přezimovat v čele soutěže. Myslíte, že to na vaše svěřence dolehlo, že to psychicky nezvládli?
Řekl bych, že určitě. Myslím si, že ta hlava rozhodla. My kluky sice na to připravovali, já přesto na některých z nich viděl, že hrají pod své možnosti a jak moc jsou nervozní. A poté, co jsme dostali první gól, nervozity očividně přibylo. Začala zbytečná hektika, zatímco mladí kluci z Vlašimi tady hráli bez zábran. Mrzí nás to, protože jsme se celou sezonu pohybovali i na prvním či druhém místě a jeden zápas to shodí tak, že jsme skončili po podzimu čtvrtí. Jak už jsem ale řekl, já hráčům za celou sezonu poděkovat, dle mého soudu se nám podzimní část sezony vydařila.

Před rokem bylo Dynamo po podzimu v podobné pozici a patřilo mezi aspiranty postupu, jenže na jaře se ta šance rozplynula. Co udělat teď pro to, abyste i na jaře ty pozice dál drželi?
Souhlasím s tím, že pokud jde o zisk bodů a postavení v tabulce, byl letošní podzim stejný jako ten loňský. Po herní stránce jsme ale teď na tom byli nesrovnatelně lépe. Ve většině zápasů jsme byli dominantnějším mužstvem a soupeře přehrávali, kdežto loni jsme nějaké zápasy tady zvládli se štěstím. Hlavním naším problémem ale na jaře byla šířka kádru. Když se v přípravě zranil Adrian Čermák a vypadl nám Richard Kalod, nedokázali jsme své klíčové hráče nahradit. Teď tudíž bude důležité to, jak se k tomu postaví i vedení klubu. Máme tři body na prvního, ale dle mého názoru, jestli bychom chtěli hrát na jaře o postup, bylo by třeba mužstvo posílit.