V polovině tabulky se drží Roudné na osmém místě, v těsném závěsu je devátý Jankov. Dvanáctý je Český Krumlov a čtrnáctý nováček ze Soběslavi.

Soutěž je ale vyrovnaná a bodové rozestupy nejsou velké. Třeba čtrnáctá Soběslav ztrácí na střed tabulky jen čtyři body a na třetí Březovou bodů osm.

Trenér nováčka ze Soběslavi Radek Hájič byl maximálně spokojený se vstupem do soutěže, nyní ale ví, že jeho mužstvo bude na jaře bojovat o záchranu. „V první části podzimu to vypadalo, že snad budeme atakovat třetí ligu,“ říká s nadsázkou Hájič. „Druhá půlka nám však naplno ukázala, že divize je úplně jiná soutěž než krajský přebor,“ říká realisticky soběslavský kouč.

Jihočeští atleti už znají termíny Jihočeského běžeckého poháru 2018.
Jihočeský běžecký pohár už zná termíny závodů na příští rok



Soběslav utrpěla šest porážek v řadě, i když kromě duelu s pražskou Aritmou herně nijak nepropadávala. „Přestali jsme dávat góly, což bylo i tím, že se na nás soupeři začali lépe připravovat. V některých fázích nám také chybělo víc zkušeností,“ vypozoroval Radek Hájič.

Trenéři i hráči poznali, že divize je opravdu náročnou soutěží. Vyšší nároky jsou kladeny na tréninkovou morálku a také časové vytížení hráčů je větší než v kraji. „Trochu nás ničily dopolední začátky zápasů třeba v Karlových Varech, Plzni nebo Praze. Není nic příjemného vstávat v sobotu ve čtyři ráno a jet takovou dálku. Hráči jsou ryzími amatéry a brzkého vstávání do práce si dostatečně užijí v týdnu. Dopoledne by podle mého názoru měla hrát akorát mládež,“ myslí si Hájič.

I přes všechny nepříjemnosti mají v Soběslavi jasno, že divizi chtějí na jaře udržet.

Rovněž trenér Roudného Rudolf Otepka je spokojený tak napůl. Roudné se trápilo na začátku soutěže, pak se ale chytlo a s dvaadvaceti body bude přezimovat na osmém místě.

„Obrat nastal po výhře v Českém Krumlově. Moc nám pomohl příchod zkušeného obránce Lukáše Holuba z Písku,“ říká trenér Otepka.

Zdeněk Kutlák
Musíme zahrát lépe než s Litoměřicemi, burcuje před Slavií kapitán Zdeněk Kutlák



Od té doby došlo k výsledkovému zlepšení, i když takticky nezvládnuté koncovky některých zápasů kouče mrzí „V nastaveném čase jsme inkasovali například v Plzni nebo také doma s Doubravkou. Zbytečně jsme poztráceli takových pět bodů, které mít, byli bychom klidnější.“

Trenér dobře ví, na čem bude jeho mužstvo muset přes zimu zapracovat. „Máme nejméně nastřílených gólů ze všech mančaftů v divizi a ani číslo v kolonce obdržených gólů není nijak uspokojivé,“ je si Rudolf Otepka vědom, kde jeho tým nejvíc tlačí pata.