Sokolnice se na nejvyšší příčku vrátily po dvou letech. V roce 2012 si prvenstvím zajistily postup do republikového finálového turnaje a v Šumperku obsadily 4. místo. Letos se šampionát uskuteční 21. a 22. června v Otrokovicích a Hradec tam nebude chybět.

Jihočeské mistrovství se konalo popáté, v českobudějovické hale Na Sádkách se sešlo pět družstev.
„Je škoda, že se takový významný turnaj nehrál v kvalitnější hale a neměl větší propagaci. Chápu, že je vše zapříčiněno nedostatkem financí, ale takto se ženský fotbal do povědomí více nedostane a bude zůstávat neustále na druhé koleji," posteskl si jeden z trenérů Sokola Petr Němec.

„Nijak zvlášť jsme se na přebor nepřipravovali, jeli jsme si zahrát futsal v rámci přípravy na jarní část fotbalové divize. Naše sestava byla vcelku ideální," poznamenal kouč. Dodal, že chyběly pouze zraněná obránkyně Renata Kučerová a další defenzivní opora Marie Šlapanská, jež zůstala doma z rodinných důvodů.

Do turnaje Sokolnice vstoupily výhrou nad hlavním favoritem z Protivína.
„Měl to být pro nás nejtěžší soupeř, ale nebyl. Nejvíce nás potrápilo Hradiště, i když jsme mu nakonec dali šest gólů," popsal Němec zápasy svého týmu.

Hradec vždy zápasy špatně rozehrál, pokaždé musel dotahovat a otáčet vývoj. Ve všech duelech si v závěru Sokol vypracoval převahu a soupeřky nestačily především na umné kombinace tria Lenka Kösslová, Kateřina Lehejčková a Lenka Pilařová.

Poslední zmiňovaná dala celkem 9 gólů a byla vyhlášena nejlepší střelkyní. „Dle mého byla Pilařová i jasně nejlepší hráčkou turnaje," je přesvědčen Němec.

Novopečené jihočeské mistryně se také mohly spolehnout na výborně chytající brankářku Terezu Vávrovou, která v Jindřichově Hradci hostuje ze Spartaku Kaplice.

Výsledky
 Hradiště – Borovany 0:3 (0:1). J. Hradec – Protivín 4:3 (2:1), Pilařová 2, Kösslová, Neidrová. Borovany – S. Ústí 1:1 (1:1). Protivín – Hradiště 2:0 (1:0). J. Hradec – S. Ústí 3:2 (2:1), Pilařová 3. Protivín – Borovany 2:1 (1:1). S. Ústí – Hradiště 0:3 (0:0). Borovany – J. Hradec 2:4 (1:1), Pilařová 2, Lehejčková, Tlachnová. S. Ústí – Protivín 2:2 (1:2). Hradiště – J. Hradec 1:6 (1:2), Pilařová, Tlachnová 2, Kösslová, Lehejčková.

Konečné pořadí
1. Sokol J. Hradec 12 (17:8), 2. Platan Protivín 7 (9:7), 3. Calofrig Borovany 4 (7:7), 4. TJ Hradiště 3 (4:11), 5. Sokol Sezimovo Ústí 2 (5:9).

Autor: Roman Pišný