Fotbalisté Dynama půjdou do derby s cílem potvrdit herní vzestup z posledních zápasů, trenér David Horejš ale upozorňuje, že na jeho tým čeká těžký soupeř. „Táborsko sice na tom v tabulce není nejlíp, avšak je tam řada kvalitních a zkušených fotbalistů,“ jmenoval Horejš namátkou Tomu, Navrátila, Kučeru, Nešického, Proška, Mrsiče nebo desetigólového Musiola. „To mužstvo určitě má na víc, než by se dle jeho postavení v tabulce zdálo. Svou kvalitu Táborsko potvrdilo i teď vítězstvím nad Vlašimí a nás v neděli rozhodně nečeká nic jednoduchého,“ varoval Horejš.

K dispozici by měli trenéři Dynama mít stejný kádr hráčů jako před týdnem v Opavě. „Na marodce jsou dál jen Wermke a Sajčič, vykartované hráče žádné nemáme, “ podotkl Horejš a dodal, že svým svěřencům v nedělním derby věří: „Chceme navázat na výkony, které jsme odvedli v Opavě i předtím se Znojmem. Chceme doma zvítězit a hlavně potěšit předvedenou hrou diváky,“ zdůraznil trenér Dynama. „Nekoukáme na to, že jde o derby, bereme to jako každý jiný zápas. Věřím, že do něj hráči půjdou s maximálním nasazením a že doma uhrajeme další tři body,“ uzavřel Horejš.

Táborsko jede do Č. Budějovic po veledůležité výhře s Vlašimí 1:0 s optimismem. „Sice jsme gól dali až ke konci, ale vyhráli jsme právem. Vlašim za celý zápas měla jednu střelu na bránu a jednu vedle,“ podtrhl kouč Táborska Roman Nádvorník, jenž by v derby měl mít k dispozici všechny hráče. „Zdravý je už i Mysliveček,“ vyzdvihl.

Kvalitu soupeře ale trenér Táborska uznává. „Budějovice jak historií, tak postavením v tabulce budou velkým favoritem, ale chceme je potrápit,“ ujistil. „Doma jsme na podzim byli v derby lepší, a věřím, že když takový výkon zopakujeme a dáme i gól, že můžeme uspět.“

Výhrou s Vlašimí si Táborsko hodně polepšilo, za vodou ale ještě není. „Definitivu ještě nemáme, pevně ale věřím, že po zápasech na Dynamu a doma se Žižkovem budeme zachráněni,“ zadoufal Roman Nádvorník.

V ČFL OBA DOMA
Ve III. lize hrají v sobotu oba jihočeské týmy doma: Písek se střetne s Ústím nad Orlicí (10.15), Čížová změří své síly s Nymburkem (13.30).

PETR JAVOREK
Petr Javorek (32 let) přišel v loňském roce z Táborska do Dynama už podruhé, prvně černobílé barvy hájil v I. lize v letech 2011 a 2012. V minulém kole v Opavě dle trenéra Horejše byl nejlepším hráčem týmu.

Před derby s Táborskem jste potvrdili dobrou formu i před týdnem remízou na hřišti lídra v Opavě. V kabině tudíž panuje pohoda?
Poslední zápasy se nám povedly a atmosféra v týmu se patřičně zvedla.

Bod z Opavy má váhu. Byl to těžký zápas?
Byl to z obou stran velice kvalitní fotbal, navíc hraný před šesti tisíci diváky, kteří vytvořili na stadionu úžasnou atmosféru. V takové kulise se hraje výborně a my si bodu ceníme. I když je škoda, že jsme si domů nevezli všechny tři, měli jsme to velice dobře rozehrané.

Vás osobně chválil i trenér, navíc jste dal gól ve Frýdku a minule jste rozhodl také o výhře doma se Znojmem. Jak jste tu svou trefu viděl?
Kuba Pešek střílel zpoza vápna, ale jak to měl na levačku, tak mu to sjelo. Míč se odrazil ke mně a já to uklidil. Do konce zápasu byly dvě minuty, tak jsem byl rád, že se v té koncovce konečně už štěstí přiklonilo taky k nám…

V neděli vás čeká doma derby s Táborskem, je to pro vás hodně jiný zápas?
Na podzim jsem v Táboře hrát nemohl, tak snad teď na hřišti chybět nebudu. Je to zápas jako každý jiný, já ho ale přece jen trošku jinak než ty jiné beru.

Co od zápasu čekáte?
Táborsko sice s Vlašimí udělalo důležité body, ale body stále ještě potřebuje. Tady jeho hráči určitě budou bojovat ze všech sil, je tam trenér Nádvorník a ten to má na bojovnosti a agresivitě hodně založené.

Je v Táborsku ještě hodně kluků, s nimiž jste hrál?
Je jich tam ještě dost, tak pět šest jistě. Osa týmu je tam pohromadě už nějakou dobu. Ale některé ty mladé kluky neznám.

Jak derby dopadne?
V tabulce jsme na tom líp, ale je to derby, tam se bodové rozdíly mažou. Věřím, že v neděli ale vyhrajeme.

ZDENĚK LINHART
S fotbalem Zdeněk Linhart (24 let) začínal ve Čtyřech Dvorech, ale už od žáků střílel góly v Dynamu, odkud přestoupil koncem roku 2015 jako vyhlášený střelec do pražské Slavie. Na Střelecký ostrov k druholigovému derby v neděli přijede v dresu Táborska.

Jaká panuje v kabině Táborska před derby atmosféra?
Po výhře s Vlašimí je nálada dobrá, v tabulce jsme se od spodku přece jen odrazili. Body ale potřebujeme, takže bychom chtěli uspět i v Budějovicích.

V Dynamu jste působil, bude to pro vás speciální zápas?
V Budějovicích jsem hrál od žáků, pořád tam bydlím a řadu kluků znám. Ale nějak vyhecovaný zápas to podle mého soudu nebude.

Vy jste proti Vlašimi šel do hry až ke konci a i zápasy předtím jste spíše chodil až jako střídající hráč. Když jste do Táborska přicházel, neměl jste přece jen trochu jiné představy?
Nehraji tolik, kolik bych si přál. Ale je to věc trenéra.

Jak jste zápas s Vlašimi viděl? Pro vás byl hodně důležitý.
Hráli jsme zezadu a spíš na brejky, do větších šancí jsme ale Vlašim nepouštěli. Nakonec jsme zápas z penalty rozhodli a hodně důležité tři body vydřeli.

Proti Vlašimi jste dostal šanci jen na pár minut, zato den nato za béčko jste si čtyřmi góly v krajském přeboru jistě řádně spravil chuť…
Bylo nás tam pendlů víc a nastříleli jsme Dačicím čtrnáct gólů, ty moje čtyři mě ale samozřejmě těší. Třeba mi ty góly pomůžou do sestavy a proti Dynamu odehrají víc než těch pár minut.

Když jste v Táboře hostoval prvně, s Dynamem jste na Soukeníku vyrovnával na 1:1. Chtěl byste si gól zopakovat?
Na ten gól si pamatuji, teď ale bude hlavní uspět jako tým. Potřebujeme každý bod, snad ho uhrajeme i v Budějovicích.