Jenže po Kučerově gólu v předposlední minutě nakonec Jihočeši jeli domů bez bodu a na zabezpečení klidné zimy tak mohou zapomenout.

A to minimálně na týden – v sobotní předehrávce jarní části I. ligy s Mladou Boleslaví (18 na Střeleckém ostrově) totiž budou mít možnost jihlavské manko napravit.

Zatímco Dynamo bylo v páteční předehrávce posledního kola první poloviny nejvyšší české soutěže kompletní, jihlavský lodivod František Komňacký se musel obejít bez Tecla, Kolouška, Mešanoviče či Jungra.

Absence ofenzivních opor byla na hře Jihlavy znát. Až na úvodní snahu o jakýsi náznak náporu, který však byl zcela platonický a bez přímé střely na brankáře Daňka, Jihočeši totiž měli v první půli hru jasně ve své moci. Měli i několik slibných příležitostí, přičemž ta ze 37. minuty, kterou pro Řezníčka skvělou nahrávkou za domácí beky připravil Benát, byla z kategorie vyložených. Řezníček ji bohužel nevyužil. levačkou bránu netrefil.

„Já věděl, že Bláža i jejich stoper vyrazili proti mně, tak jsem si míč zasekl a řekl bych, že dobře, jenže střelu už jsem bohužel nezvládl," litoval zahozené tutovky budějovický útočník. „Moje chyba, jako útočník musím umět oběma nohama," kál se po zápase.

„Myslím si, že snad až na prospanou úvodní čtvrthodinu, kdy nás Jihlava zatlačila, jsme se dostali v prvním poločase do hry a naše snaha vygradovala velikou Řezníčkovou šancí, která určitě volala po gólu," usoudil trenér Dynama Miroslav Soukup.

Slibné náznaky gólových příležitostí měli ještě do půle i další hráči Dynama, ty největší aktivní Novák a těsně před odchodem do šaten znovu Řezníček. Ani tyto šance ale ke gólu nevedly.

Některé slibně se rozvíjející útočné akce hosté pokazili až přílišnou snahou je dotáhnout až do bezprostřední blízkosti domácí branky. „Chyběla nám taková ta jednoduchost a situace jsme řešili složitě. Chyběla nám rychlost a přímočarost na to, abychom gól dali. Navíc jsme měli zbytečně moc ztrát ve finální fázi," smutnil hostující kouč na pozápasové tiskovce.

Domácí o sobě poprvé důrazněji dali vědět až po přestávce, když dvakrát po sobě pálil mimo tři tyče jihočeské branky mladíček Kučera. Napotřetí to ale jednadvacetiletému záložníkovi Jihlavy vyšlo. Minutu před koncem se uvolnil přes Nováka a poté i Halamu a z vápna se trefil k tyči hostující svatyně. Brankář Daněk neměl nárok – 1:0.

„Můžeme teď v klidu přezimovat a užít si poslední zápas v Plzni," radoval se domácí mladík, jenž se proti Dynamu trefil v lize prvně.

„Byl to zápas o jednom gólu. Bylo jasné, že ten, kdo dá gól, bude dnes nahoře. Ta síla útoků na obou stranách nebyla tak veliká, aby se tam nějak častěji rodily nějaké zajímavé šance. Ten gól jsme naštěstí dali my," liboval si jihlavský kouč František Komňacký, jenž vítězství svého mužstva označil za perně vybojované. „Do utkání jsme vstoupili dobře, nicméně nějakou větší příležitost jsme si nevytvořili. Naopak Budějovice měly jednu velkou gólovou šanci. My jsme fotbalisty Budějovice určitě nepřehráli, ale vybojovali jsme to vůlí a nasazením," pochvaloval si.

To trenér hostujícího týmu Miroslav Soukup litoval, že Jihočeši z Vysočiny odjíždějí s prázdnou. „Chtěli jsme tu bodovat a minimálně bod si do tabulky připsat, proto jsme smutní," litoval inkasované branky těsně před koncem. „Chyběla nám alespoň jedna taková povedená akce, jakou předvedla Jihlava v závěru," posteskl si kouč Dynama.

Brankář Jaromír Blažek si v dresu Jihlavy připsal vůbec první nulu v sezoně. Kromě šance Řezníčka, který vypálil v závěru první půle nad branku, ale příliš práce neměl. „To čisté konto jsem si vystál," uvedl s úsměvem bývalý gólman Sparty pro ČTK.

Jak šly na Vysočině minuty

4. Po centru domácího Oberta chybělo Sedláčkovi k hlavičce zhruba půl metru.

8. Benát pronikl až do vápna, byl z toho ale jen roh.

17. Kučera zkusil střelu zdálky, horní růžek Daňkovy brány však o metr minul.

18. Na dlouhý centr do vápna si naběhl Táborský a hlavou chtěl obstřelit vybíhajícího Blažka, odkrytou bránu však minul.

37. Benát ideálním lobem našel ve vápně volného Řezníčka, ten si míč zasekl kolem vyběhnuvšího Blažka, bránu však netrefil.

41. Novák se prodral podél brankové čáry až na malé vápno a domácí zadáci si málem dali vlastní gól.

43. Po Sandrově centru skončila Řezníčkova hlavička jen rohem.

45. Sedláčkovu nepříliš ostrou hlavičku Daněk v pohodě kryl.

48. Zapomenutý Kučera z dobré pozice pálil vedle Daňkovy brány.

62. Aktivní Kučera si obhodil Halamu, jeho jedovku však blokující Lengyel srazil na roh.

83. Táborský z otočky uvolnil Řezníčka, před ním uklidil na roh Obert.

89. Kučera si obhodil Nováka i Halamu a k tyči rozhodl – 1:0.

Vysočina Jihlava – Dynamo Č. Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 89. Kučera. ŽK: Rada, Josl, Kučera – Machovec, Javorek, Řezníček, Táborský. Diváci: 2890. Rozhodčí: Jech – Moláček, Hájek.

Jihlava: Blažek – Obert, Tlustý, Šourek, Josl – Kosak (73. Masopust), Rada, Kučera, Karlík, Vaculík – Sedláček.

Dynamo ČB: Daněk – Novák, Halama, Lengyel, Machovec – Javorek, Rýdel (72. Markovič), Benát, Sandro – Táborský, Řezníček.