„Obec ležela v Sudetech, ale žádné zmínky o dobrovolných hasičích před založením našeho Sboru nemám,“ řekl starosta Sboru Jiří Šanda, který lodhéřovský Sbor také krátce představil.

Po letech postupného úpadku došlo v roce 1997 k jeho vzkříšení. „Velkou zásluhu na tom měl, dnes již bohužel nežijící, velitel František Petrů, který do Sboru přivedl hodně mladých lidí, včetně mě,“ vzpomněl na své začátky u Sboru Jiří Šanda a doplnil, že v době největšího rozkvětu měl Sbor až padesát členů.

A se vzkříšením Sboru se ihned dostavily i sportovní úspěchy. Hned v roce 1997 se lodhéřovským hasičům podařilo vyhrát požární soutěž v Deštné a ročně se účastnili mnoha soutěží.

Spor o znak

V roce 2008 se v Lodhéřově rozhodli uspořádat vlastní soutěž o pohár starosty obce. Přípravy byly v plném proudu. „Dokonce jsme už měli připravené pozvánky, na které jsme nechali udělat znak našeho Sboru, se kterým ovšem starosta obce nesouhlasil,“ řekl Šanda a zároveň dodal, že asi oprávněně, protože znak byl spíše recesí znázorňující hasiče jak místo hadice drží v ruce své přirození a starosta se pod touto recesí odmítl podepsat. Po tomto sporu nakonec ze soutěže sešlo a Sbor opustila asi polovina jeho převážně mladých členů.

Zásahová jednotka obec neopustila. Přes všechny tyto problémy však zásahová jednotka v čele se Zdeňkem Kovářem v Lodhéřově zůstala. „Se starostou obce jsme se domluvili na další spolupráci, protože zrušení zásahové jednotky by pro obec znamenalo nemalé problémy se sháněním náhradního řešení, kterým by zřejmě bylo objednat si požární jednotku (a také ji zaplatit) v jiné obci, což jsme rozhodně nechtěli dopustit,“ uvedl Kovář. V současné době je u Sboru 23 členů a jeho jádro tvoří osmičlenná zásahová jednotka.

„Největší problémy nám dělají opakující se povodně. Vloni v červenci jsme měli dokonce tři výjezdy během jediného týdne,“ upřesnil velitel. Základem technického vybavení jednotky vyčleněné do kategorie plošného pokrytí JPO V je požární Avia a dvě přenosné požární stříkačky PPS 12.

„Naší chloubou je také plně funkční, dnes již historická stříkačka PS 8, kterou vystavujeme při požárních soutěžích. Letos jsme už například domluveni v Popelíně, kde slaví své výročí vzniku SDH,“ doplnil Kovář.

Přes výše uvedený spor jsou však vztahy dobrovolných hasičů a obce na velmi dobré úrovni. Důkazem toho je nová PPS 12, kterou obec zakoupila před dvěma lety, a také péče obce o hasičskou zbrojnici.
„Práce hasičů si velmi vážím. Udělají mnoho práce. Ať už při zásazích, nebo také například při brigádách, kdy jsou vždy ochotni pomoci,“ pochválil dobrovolné hasiče starosta obce Jiří Dvořák, který už také letos, jak při rozhovoru uvedl, několikrát s obavou sledoval stoupající vodu v místním potoku. „Zatím je to dobré, ale s vodou tu máme problémy každý rok,“ potvrdil Dvořák.

„Co se týká hasičské zbrojnice, s její rekonstrukcí jsme začali již minulý rok a letos bychom ji chtěli dokončit. Již nyní na ni naši hasiči odpracovali plno brigádnických hodin. Na rekonstrukci jsme nenašli vhodný garanční program, a proto je finanční stránka plně v režii obce,“ řekl na závěr starosta.

Konkurence organizací

Na rozdíl od mnoha menších obcí, je společenská činnost v Lodhéřově rozdělena ještě mezi místní Myslivecký svaz a tělovýchovnou jednotu. „Nebereme to jako konkurenci. Zkrátka každý máme své a naší doménou je pouťová zábava,“ řekl starosta Sboru.

„Navíc se podílíme ukázkami na dětském dnu a zajišťujeme požární dozor při akcích pořádaných v obci, zejména při zábavách,“ ukončil představení SDH Lodhéřov jeho starosta Jiří Šanda.