V předcházejících dílech jste se mohli podívat, jak se správně cvičí na výpon na žebřinách, výpady na žebřinách, přednožování na hrazdě a ručkování na bradlech.

Posilování mezilopatkových svalů lze s pomocí kruhů. Můžeme je považovat za symbolické nářadí, jelikož je v sokolovnách opravdu dlouho. Proslavil je Alois Hudec - sokolský olympijský vítěz z Berlína v roce 1936 a mistr světa (1934 Budapešť, 1938 Praha). Patřil ke zlaté generaci olympijských gymnastů. Jmenuje se po něm cena, kterou Česká obec sokolská od roku 2009 uděluje za šíření a podporu myšlenky fair-play v rámci slavnostního vyhlašování ankety Sokol roku.

O Aloisi Hudcovi

Narodil se roku 1908 v periferních Račicích do chudé tkalcovské rodiny. V pěti letech málem zemřel na záškrt a cvičit začal na hrazdě, kterou si údajně s kamarády postavil v lese. Měl však štěstí, že v Račicích existovala sokolská jednota. Postupně vynikal ve všech gymnastických disciplínách, ovšem nejvíce proslul jako „kruhař“. A právě kruhy – jak uvedl vedoucí sokolského olympijského družstva Miroslav Klinger – „majstřil“ Hudec i v Berlíně. Když z kruhů seskočil, tisíce diváků povstaly a následoval nekonečný potlesk a zlatá medaile. Lidé, kteří ho znali, vyzdvihovali jeho skromnost, tichost, píli a pevnou vůli.