Tak jako ostatní hráči má v klubu platnou smlouvu, takže mu prakticky ani nic jiného nezbývalo. „Byl to pro nás pro všechny šok," přiznává. „Ze začátku málokdo věřil, že ke stěhování skutečně dojde. Ale museli jsme to vzít jako fakt. Všichni máme platné smlouvy, takže nám nezbylo nic jiného, než se sebrat a jít. U nás v Čechách je dost neobvyklé přestěhovat celý klub, ale v NHL se to čas od času stává. K hokeji to asi patří," očividně Červený nejásal z nuceného odchodu, ale postavil se k tomu čelem.

V hokejových kuloárech se hovořilo o tom, že kdo z hráčů by se do Hradce stěhovat nechtěl, tak by nemusel. Skutečnost ale byla jiná. „Je pravda, že ze začátku se o tom mluvilo, ale já osobně jsem o tom neuvažoval. Mám smlouvu platnou v Mountfieldu, a tak jsem to také bral. Ale nemohu mluvit za ostatní kluky, jak k této situaci přistupovali."

V Hradci se formoval extraligový tým vlastně ze dvou mužstev. Jedno přišlo z Budějovic, druhé bylo to domácí prvoligové. „Víceméně ale bylo jasné, že se kádr rychle protřídí a bude jasné, kdo  v týmu zůstane. Mezi první ligou a extraligou je přece jen velký rozdíl," míní. „Nebyl to tím pádem nějaký šok, že šlo do přípravy padesát hráčů," dodá.

Pro všechny hráče znamenal nucený přesun také nutnost hledat si bydlení. „Co já vím, tak si prakticky všichni hráči v Hradci pronajali byty. Zhruba polovina hráčů nebyla z Budějovic, takže dříve si pronajímali byty zase tam. Pro ně to nebylo nic nového. A my ostatní jsme se zařídili podle nové situaci. Přesuny k hokeji patří."

Domů do Doubravice u Českých Budějovic se však Červený v sezoně moc nepodívá. „Dva víkendy jsem byl doma, protože jsem byl zraněný. Ale když se teď začalo hrát, tak už to moc nepůjde," uvědomuje si. „Momentálně máme domov v Hradci Králové. Tak to musíme brát."

Zázemí pro nejvyšší soutěž prý na východě Čech špatné není. „Pro diváky je stadion na velmi dobré úrovni. Místa k sezení, VIP zóna, prostorné bufety, kde nejsou žádné tlačenice, ani kdyby bylo vyprodáno," chválí hradeckou hokejovou arénu.

Se zázemím pro hráče to však alespoň ze začátku taková sláva nebyla. „Když jsme tam poprvé přijeli, tak to nebyly podmínky pro extraligu. Za dva měsíce se tam ale hodně vylepšilo a teď už si nemůžeme stěžovat," ujistí.

O cílech pro sezonu se v Hradci před sezonou moc nahlas nemluvilo. „Já osobně si myslím, že postoupit do play off by mělo být cílem vždycky. Neumím si představit, že bych šel do sezony s tím, že se chci vyhnout baráži. To bych tu sezonu snad ani nezačínal. Něco takového jsem zaslechl v souvislosti s námi, ale s tím nesouhlasím. Minimálně play cílem musí být," zdůrazní.

Extraligová premiéra Mountfieldu HK v Praze na Spartě moc nevyšla a odjížděl s jednoznačnou porážkou 1:5. „Chtěli jsme si nějaký bod odvézt. První třetina z naší strany špatná nebyla. Potom jsme ale udělali chyby v obraně, nepokrývali jsme hráče a takový tým, jakým Spartě je, to dokáže  potrestat. Má hodně kvalitní mužstvo," s respektem hovoří o jednom z aspirantů na titul.

Ve druhém kole Východočeši přivítali na svém ledě druhého největšího favorita soutěže Třinec a spravili si chuť vítězstvím 3:2, přestože už 0:2 prohrávali.

Na jihu Čech  se po odchodu extraligy hraje první liga. Nově vzniklý Motor České Budějovice je samostatným subjektem, na Mountfieldu nezávislým. Přesto ale na trase mezi oběma městy hráči putují. Příkladem jsou třeba obránci Jank a Vráblík. „Moc o tom nevím. Trenéři nám říkali, že nějaká spolupráce probíhat může. Ale s tím, že Budějovice v žádném případě nebudou farmou Hradce. Přál bych si, aby Budějovice zase jednou hrály extraligu. Myslím si, že hráči, kteří tam z Hradce přijdou, jim mohou jedině pomoci. Jsem přesvědčen, že by nebylo dobré, kdyby je nějak odmítaly,"    přivítal by větší spolupráci obou klubů.

Pokud by se Rudolf Červený nevešel v Hradci do extraligového kádru, možnost pomoci svému mateřskému klubu by neodmítl. „Půjdu tam, kam mě pošlou. Priorita  je pro mě ale extraliga," zdůrazní.