Do domácí branky nastoupil po dvouzápasové pauze Kváča, volno dostali obránce Kučný a útočníci M. Novák s Bártou. Dostálek je nemocný a slovinský bek Pavlin odcestoval na olympiádu. Hosté poslali překvapivě do branky Šurého a Jekel zůstal jen na střídačce, což se ukázalo jako dobrá volba. Chytal výborně.

Pro oba týmy byl zápas mimořádně důležitý. Jihočeši hájí první místo před dotírajícími Karlovými Vary, Valaši se zase perou o osmou příčku, která ještě znamená postup do play off.

Na ledě také bylo cítit, že jde o hodně. Motor začal nervózně a první třetina byla v jeho podání mizerná. Dvěma zbytečnými fauly nabídl soupeři krátkou přesilovku pět na tři. Hru v oslabení naštěstí Jelínkovi svěřenci zvládli bez větších obtíží.

Jenže ve 13. min. už přece jen (a bohužel po zásluze) hosté vedli. Nekrytý Slováček švihl z kruhu a kotouč po Markovičově teči zalétl přesně k tyči Kváčovy klece. 

Domácí stále hráli tak, jako by měli zataženou ruční brzdu. Až pouhé dvě vteřiny před první sirénou mohl vyrovnat Čermák. Proháčkoval se až před Šurého, ale bekhendem ho překonat nedokázal. 

„Hosté mají asi poslední šanci na postup do play off a snaží se hrát hodně aktivně,“ všiml si útočník Martin Novák, na nějž místo v sestavě Motoru tentokrát nezbylo. „Vytvořili si několik šancí a svým pohybem si vynutili přesilovky. Nějaké šance jsme měli i my, ale věřím, že se zlepšíme a bude jich přibývat,“ konstatoval po skončení úvodního dějství. 

Jenže rozpačitý výkon domácích pokračoval i po změně stran a druhý gól hostí doslova visel ve vzduchu. Při šanci Karafiáta pomohla Kváčovi tyč a další gólovky zlikvidoval skvělými zákroky. Z hlediště snad poprvé v sezoně zazněl pořádný pískot. 

„Hosté vstoupili do druhé třetiny hodně aktivně a neinkasovali jsme jenom díky Petru Kváčovi v brance, který chytil tři gólovky soupeře,“ souhlasně přikyvoval na začátku druhého dějství i Martin Novák.

Jenže stačil ojedinělý útok a ve 26. min. bylo vyrovnáno. Mikyska skutečně fantastickou nahrávku našel Roba, jemuž stačilo už jenom správně nastavit hokejku. 

Vyrovnání Jihočechy zvedlo a začali mít navrch. V přesilovce měl velmi dobrou příležitost Pajič, jenže Šurý se opět vytáhl. Ale k výkonu, ze kterého by měli fanoušci radost, bylo stále hodně daleko. „Naštěstí se nám podařilo vyrovnat. Hosté jsou ale i nadále hodně nebezpeční. Měli bychom hru trochu zjednodušit a tlačit se více do branky, protože gólman Vsetína toho také dost pochytal,“ přemítal Novák po skončení druhé třetiny. 

Kváčův bleskurychlý semafor při jedovce Březiny uchránil Motor na úvod třetího dějství od druhé pohromy. Ale jinak trápení pokračovalo. 

Zákonitě tak přišel trest. Valaši byli aktivnější a ve 49. min. se dočkali i vedoucího gólu. Po rychlé akci vypálil přesně k tyči mimo Kváčův dosah Pokorný. 

Na vyrovnání se naštěstí nečekalo ani dvě minuty. Náhodně odražený kotouč se dostal k Robovi a ten bombou propálil Šurého. 

V závěru zápasu Motor přece jen zatlačil. V přesilovce Vampola minul, byť z úhlu, zcela prázdnou branku. Ale své zaváhání záhy napravil, když brilantně překazil brejk soupeře, předložil kotouč Jonákovi, jenž vydařeným blafákem nasměroval svůj tým k vítězství. 

Samotný konec už naštěstí domácí zvládli. Valaši sice zkusili power play, ale do prázdné branky pečetil na konečných 4:2 opět Jonák. 

Branky a nahrávky: 26. L. Rob ml. (Mikyska, Fillman), 50. L. Rob ml. (L. Květoň), 57. Jonák (Vampola, Kutlák), 60. Jonák – 13. Markovič (Slováček, Frolo), 49. Pokorný (Kajaba). Vyloučení: 3:4, bez využití. Rozhodčí: Wagner, Jechoutek – Jílek, Šperl. Diváci: 6029. 
ČEZ Motor: Kváča – Pýcha, Kutlák, Vráblík, Čáp, F. Novák, Fillman – L. Květoň, Pajič, Nedorost – Nejezchleb, Vampola, Čermák – Mikyska, L. Rob ml., Jonák – Heřman, Galamboš, Vlček. Trenéři Jelínek, L. Rob st. a Kotalík.

Hlasy trenérů - Luboš Rob ml. (Motor): "Musím uznat, že Vsetín odehrál velmi dobrý zápas. Nám se nedaří souhra a trápíme se. Měli jsme štěstí, že nám soupeř neodskočil na dva góly. Nakonec jsme cestu k vítězství našli, ale soupeř si určitě nějaký bod zasloužil."

Jiří Dopita (Vsetín): "Ztratili jsme tři body. Přežili jsme úvodní tlak soupeře a dali jsme sami gól. Na začátku druhé třetiny jsme byli jasně lepší a měli jsme dvě stoprocentní šance. Kdybychom je dali, zápas se mohl vyvíjet jinak. Hrubými chybami jsme ale o vítězství přišli."