Postup Jihočeši stvrdili v pátém duelu na domácím ledě, který vyhráli 3:0. Jednoduché to ale vůbec nebylo. Ve vyrovnané první třetině byli blíže gólu hosté. Kurovský nastřelil břevno. Až šťastný gól Jonáka v úvodu druhého dějství nalomil odpor houževnatého protivníka.

„Obtížná byla celá série. Havířov hraje hokej, který bolí a je velmi fyzicky náročný. Byli jsme si toho vědomi a trošičku jsme spoléhali i na to, že budou soupeři odcházet síly. Hrál na pět obránců a šestým byl útočník. Věděli jsme, že to pro Havířov může být problém, a trochu jsme na to sázeli. Ke konci zápasu se to začínalo projevovat a náš pohyb byl o něco lepší. Ale byla to velmi dobrá série,“ konstatoval trenér Motoru Marian Jelínek.

Potěšila ho podpora ze strany věrných fanoušků, kteří se neváhali vypravit i na dalekou cestu do Havířova. „Chtěl bych poděkovat divákům, kteří byli i v Havířově. Vyrazit na víkend takovou dálku, to je něco úžasného. To opravdu klobouk dolů. V prvním zápase na ledě soupeře byla především jejich zásluha, že jsme vyhráli. Bylo jich tam skutečně velké množství,“ posílá děkovné poselství početným příznivcům.

Vít Jonák
Střelec vítězného gólu Vít Jonák soupeře pro semifinále play off neřeší



Poděkování podle něj ale patří i celému týmu. „Udělali jsme pořád jen jeden krok, i když hodně těžký. Všichni vám pořád říkají, že musíte, a už řeší, s kým budete hrát v dalším kole. Ono to ale není tak jednoduché. Havířov byl velice silný protivník, který nás v základní části dvakrát porazil. Není lehké splnit taková očekávání, ale naštěstí se nám to podařilo. Jsme za to velmi rádi. Máme čas se připravit na dalšího soupeře. Nějaký den navíc na regeneraci se hodí,“ chválí si.

Vyloženě zklamán nebyl přes vyřazení ani havířovský kouč Jiří Režnar. „Chtěl bych poděkovat Budějovicích za korektní zápasy v play off. Myslím, že jsme je rozehřáli pro další kola,“ usmál se. „Přáli bychom jim, aby jim vyšel postup do extraligy. Budeme jim držet palce. Hokejovost byla na straně soupeře, na naší straně byla zase bojovnost,“ uznal. „Vždycky se dá vytěžit víc. První třetinu jsme sehráli výborně, ale ve druhé jsme se dostali pod tlak. Chvilku jsme přestali bruslit a hrát. Náš herní styl je hodně náročný na kondici a Budějovice to zvládly velice dobře po taktické stránce.“

Motor už potřetí hostil Havířov v play off.
OBRAZEM: Motor proměnil druhý mečbol a slaví postup do semifinále!



Semifinálovým soupeřem Motoru bude Kladno, nebo Slavia Praha. Trenér Jelínek si soupeře v žádném případě nevybírá. „Věřte mi, že opravdu žádné přání nemám. Vůbec to neřeším. Někdo na nás prostě vyjde. Stejně to nemůžeme ovlivnit. Pro diváky a do hospod je to perfektní téma. Tam ať se o tom lidi baví. Pro mě je ale irelevantní si teď někoho přát. Potřebujeme jen co nejdříve vědět, kdo to bude, abychom se na něj mohli připravit. To ano,“ nechce předbíhat.

Více ho trápí marodka v kabině. Pro semifinále v žádném případě nebude k dispozici útočník Pajič, jehož čeká operace a sezona pro něj skončila. Další hráči jsou na tom lépe. Bárta už začal trénovat, Vráblík by po souhlasu lékařů mohl do tréninku naskočit v sobotu a Kučný s Nejezchlebem mají ještě dva dny klidu.