Domácí zvládli dobře první třetinu, kterou díky dvěma gólům produktivního slovinského beka Žigy Pavlina vyhráli 2:0. „Měli jsme dobrý vstup do utkání a odehráli jsme dobrou první třetinu. Nedokázali jsme na to ale navázat," posteskl si trenér Motoru Antonín Stavjaňa.

Od druhé třetiny se jeho svěřenci hůř prosazovali a navíc v závěru druhého dějství dvakrát inkasovali. „Soupeř od druhé třetiny přidal a zlepšil obranu. Našich šancí tak bylo méně," připustil.

Samostatnou kapitolou jsou přesilové hry. Po třízápasovém půstu sice jednu proměnil střelou od modré Pavlin, ale jinak bohužel hra v početní výhodě v praxi velkou výhodou není. „V přesilovkách se trápíme," souhlasí Stavjaňa. „Chybí nám hráč, který na sebe vezme zodpovědnost v rozhodujících okamžicích," jen zakroutí hlavou.

V prodloužení mohli Jihočeši vydolovat alespoň bod navíc. Šance měli, Vakova dorážka skončila na tyči, ale rozhodnout musely nájezdy. Ani jeden z domácí trojice Čermák, Pavlin a Škoda Kantora v brance hostí nepřekonal. Na druhé straně byl úspěšný Luňák. „Vybrali jsme hráče, kteří mají v nájezdech na tréninku nejlepší úspěšnost," zdůvodnil kouč nominaci svých hráčů.

V brance dostal tentokrát šanci Ondřej Bláha. Aktuální gólman číslo jedna Petr Kváča měl volno. „Kváča byl teď hodně vytížený a potřeboval si hlavně psychicky trochu odpočinout," vysvětlil trenér jeho absenci. „Navíc teď máme problém s juniorkou. Pro mě je nepochopitelné, že není přerušená WSM liga ani juniorská extraliga v době, kdy má akci reprezentační osmnáctka. Juniorce bude chybět Patera, takže tam vypomůže Kváča. To nám trochu zamíchalo kartami," připustil.

Bláha ho ale svým výkonem nezklamal. „Domácí zápasy jsou složitější v tom, že brankář není pod soustavným tlakem. Psychicky není lehké takové utkání odchytat," uvedl.

Ambiciózní Prostějov prožívá tak trochu rozporuplnou sezonu, kterou zachraňuje na poslední chvíli. Tři body mu chybí na šestou příčku, která znamená poslední vstupenku přímo do čtvrtfinále play off.

Představil se jako kompaktní a bruslivý tým, který se může spolehnout na českobudějovického odchovance v brance Pavla Kantora. „Za dva body jsme rádi. Do tabulky jsme je potřebovali," souhlasně přikývne sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal.

Jeho tým dokázal otočit nepříznivý stav 0:2. „Za to patří hráčům poděkování. S Budějovicemi odehráli velmi dobrou partii. Za zmínku stojí celá řada našich ubráněných oslabení, jak to v nich kluci ubojovali. Klobouk dolů před nimi. Motor má kvalitní tým a my si dvou bodů z jeho ledu nesmírně ceníme," dodal.