Bylo to již páté vítězství Jihočechů v řadě a posunulo je v našlapaném boji o postup do předkola play off na devátou příčku.
Přitom vstup do utkání domácí celek nezvládl vůbec podle představ a polovinu utkání tahal vyloženě za kratší konec. Také po zásluze prohrával 0:2. „V první třetině jsme vypadali trochu unaveně a ospale," připouští i kouč Peter Draisaitl. „Ve druhé třetině jsme se zlepšili a poté, co se nám podařilo dát kontaktní gól, jsme začali lépe bruslit  a celkově jsme se dostali do zápasu," dodává.

Zlomem v utkání byl domácí oddechový čas ve 26. minutě za stavu 0:2. „Nevypadali jsme dobře a třetí gól visel ve vzduchu. Pokud bychom ho dostali, tak by bylo asi po zápase. Proto jsme vzali time, abychom zkusili něco změnit," zdůvodnil Draisaitl tento svůj trochu netradiční krok.

Tím svůj tým nastartoval. „Pak jsme byli aktivnější a měli jsme utkání pod kontrolou. Za výkon ve druhé a třetí třetině si kluci extra bod navíc zasloužili," tvrdí trenér.

Zatímco v první polovině sezony Mountfield neproměnil ani jeden samostatný nájezd, nyní v krátkém sledu musel třikrát podstoupit penaltový rozstřel a pokaždé vítězně. Velký podíl na tom má kromě střelců především gólman Kovář, který v nájezdech ani jednou neinkasoval. „Kuba je výborný a k tomu je třeba najít někoho, kdo se trefí," usměje se Němec v jihočeských službách.

Brněnský kouč Zdeněk Venera naopak neskrýval rozmrzelost, protože jeho týmu  tři body doslova utekly mezi prsty. „I podle posledních výsledků jsme čekali, že nepadne moc gólů. Věděli jsme, že Budějovice výborně brání a dobře jim chytá brankář Kovář. To se potvrdilo. O výsledku rozhodla naše dvě vyloučení v závěru. Věřím, že nebýt jich, tak jsme uhráli tři body. Před zápasem bychom brali bod, ale vzhledem k vývoji utkání je to pro nás málo."

Poprvé se na domácím ledě v českobudějovickém dresu představil slovenský obránce Tomáš Harant a podle trenéra odvedl to, co od něj vedení týmu očekávalo. „Odehrál za nás  dva zápasy a zvládl je. Není to pro něj jednoduché, protože nastoupil do nového týmu. Vypadá velice stabilně a přišel v pravý čas, protože nám ze sestavy vypadl Bohouš Jank. Zatím jsme s ním spokojeni," konstatuje Draisaitl.

Velkým problémem začíná být pro českobudějovické hokejisty marodka. Dlouhodobě jsou mimo hru gólman Sáblík, obránce Mikuš a útočníci Soudek a Podlešák. K nim se přidali další bek Jank a útočníci Langhammer s Kohnem. Jejich návrat je s otazníkem, ale v pátek proti Pardubicím jejich start pravděpodobný není. „Zraněných máme opravdu dost," posteskne si Draisaitl.

Také proto domácí střídačka točila od začátku pouze jedenáct útočníků a v závěru už se hrálo pouze na tři řady. Do hry tak vůbec nezasáhl věkem ještě dorostenec Luboš Rob mladší, který byl připravený na lavičce. „Chtěli jsme od začátku vyčkat, jak se zápas vyvine. Nechtěl jsem sedmnáctiletého kluka  hodit do tak těžkého utkání. Zápas se vyvinul tak, že jsme prohrávali. Pak bylo těžké tam dát tak mladého hráče, který s námi ještě nic neodehrál a ani s námi netrénuje. Ani pro něj by nebylo jednoduché naskočit do takového duelu," vysvětluje Draisaitl, proč nenasadil do hry pokračovatele známého hokejového jména.

Především v úvodu zápasu tak ve dvou řadách alternoval mladík Rousek. „Je to mladý hráč a nenastupuje v přesilovkách ani v oslabeních. Je mladý, moc toho teď neodehrál a má hodně energie. Mohl to hrát třeba Ruda Červený nebo Michal Švihálek. Rousek má teď ale dobrý pohyb, proto jsme právě jeho ho vybrali pro hru ve dvou formacích," uvádí trenér.