Dvě kontumační porážky na českobudějovický tým zapůsobily jako morová rána. Od té doby doma dvakrát prohrál a z Litoměřic si přivezl dva body za výhru v prodloužení. „Nehrajeme dobře už poslední dva tři týdny,“ konstatuje i trenér Motoru Václav Prospal.

Výkon týmu byl sice o dost lepší než naposledy doma s Třebíčí (0:4), kdy to byl naprostý propadák. Jenže alespoň na bod to nestačilo ani tentokrát. „Když nehraješ celých šedesát minut, nemůžeš vyhrát zápas,“ zlobil se kouč. „Nemuseli jsme nikam cestovat, netrávili jsme celý den v autobusu. Měli bychom být na začátek zápasu maximálně připraveni. Jenže pak začneme a hned dostaneme gól na 0:1,“ jen nevěřícně kroutí hlavou.

Druhá domácí porážka v řadě ho očividně velice mrzela. „Co si opravdu o utkání myslím, si nechám pro sebe. V této soutěži nepřijedou žádní nazdárci. Urazíte hokejového pánaboha, nejste připravený, nemůžete vyhrát,“ jen pokrčí rameny.

Jeho tým nezvládl nejen vstup do první třetiny, ale ani do té druhé, v jejímž úvodu inkasoval hned dvakrát. „Začátky třetin máme strašné,“ jen Prospal smutně přikývne. „Už nevím, koho bych na první střídání dal. To je fakt strašné. Možná se ještě obleču já sám, nebo zavolám na Floridu Radku Dvořákovi, aby mi sem přišel odehrát první střídání. Nebo Ferencovi do Kanady. To je samozřejmě vtip. Ale je to fakt strašné. Přitom na vstupech do třetin hrozně moc záleží. Stejně jako na posledních minutách. Potřebujeme k tomu hráče, kteří chtějí hrát s pukem. Začíná to u těch nejlepších, které v týmu máte. Že máte zranění a nemoci, to k tomu patří a prochází si tím každý mančaft. Ale gól jsme dostali z každé herní situace. A není to poprvé,“ zlobil se.

Poměr střel na branku 38:18, k tomu zblokované pokusy 16:7. Koncovka, to je dlouhodobý problém týmu. Herní převaha je pak často k ničemu, když ji hráči nedokáží vyjádřit také gólově…

Hosté z Frýdku sice přijeli na poslední chvíli, ale na ledě to nebylo vůbec znát. Svým výkonem potvrdili, že s tak kvalitním týmem jsou na dvanáctém místě v tabulce spíše omylem. „Se zápasem jsme samozřejmě spokojeni a jsme rádi za tři body. V utkání byly pasáže, kdy nás Budějovice nepustily ze třetiny. Měli jsme i spoustu štěstí, ale to k tomu patří. Doufám, že na takový výkon navážeme i v dalších zápasech,“ pochopitelně byl maximálně spokojen frýdecký trenér Vlastimil Wojnar.

Poprvé se v českobudějovickém dresu představil útočník Václav Karabáček. Jednoznačně potvrdil, že hokej hrát umí a nebyl náhodou draftován do NHL ve druhém kole. Dal gól a na ledě byl cítit. „Po takovém utkání bych nechtěl hodnotit jednotlivce,“ namítne Prospal. „Umí vytvořit tlak do branky. Dal první gól, když v přesilovce tečoval střelu a vrátilo nás to nějakým způsobem na chvilku do zápasu. Věřím, že se bude jenom zlepšovat a vytvoří nám tady konkurenční prostředí. Aby se někteří hráči trochu chytli za nos a začali si vážit prostoru na ledě, který dostávají, a šance, že mohou hrát každý zápas,“ není kouč očividně spokojený s výkony některých svých svěřenců.

Zápas nedohrál zkušený slovenský obránce René Vydarený. U něj to ale nebylo z výkonnostních důvodů. „Byl nastřelený, když blokoval střelu. Bolelo ho to. Nemohl se na nohu pořádně postavit, tak jsme se rozhodli ho stáhnout ze hry. Každopádně takové rozhodnutí musí udělat vždycky sám hráč a já to plně respektuji. Renda není z těch, kteří by to zabalili, kdyby mohli hrát,“ vysvětlil absenci zkušeného beka ve větší části utkání.

Jihočeši by měli zabrat, dokud je čas. Na jejich druhou příčku se totiž tlačí početná skupina soupeřů.