Přestože do města okurek dorazili Jihočeši včas, úvod zápasu dokonale prospali. Po minutě a osmi vteřinách prohrávali už 0:2. Hostující střídačka tak rekordně brzy brala oddechový čas. „Hráči to pojali jako výlet a z jejich přístupu jsme rozčarováni,“ kroutil hlavou asistent. „Při oddechovém času Tonda Stavjaňa hráčům zdůraznil, že se jedná o přípravu a měli by se probrat. Začátek byl z naší strany skutečně katastrofální,“ nešetří kritikou směrem k vlastnímu týmu.

Přestože se potom hra i skóre tak trochu srovnaly a konečný výsledek 4:1 nevypadá úplně hrozivě, Štrba měl ke spokojenosti hodně daleko. „Z mého pohledu byl zápas od začátku do konce špatný,“ stojí si za svým. „Přístup hráčů nebyl vůbec dobrý. Byla to hrůza.“

Paradoxní je, že v úterý Motor po skutečně velmi dobrém výkonu porazil ve Strakonicích extraligovou Plzeň vysoko 6:1. O dva dny později ale přijde takový propadák. Vysvětlení pro něj trenéři nemají. „Kdybychom na tuhle otázku znali odpověď, tak se to nestane. S hráči jsme měli pohovory. U některých to od začátku přípravných zápasů není to, co bychom od nich čekali. Už je na čase jim zdůraznit, že by se nad sebou měli zamyslet,“ láteří asistent.

Problém může být v uspokojení některých hokejistů, protože kádr pro sezonu už byl víceméně zúžen. „U některých mladých hráčů to možná tak je. Že se uspokojili, protože se nemůže nic stát. To je ale velký omyl,“ vzkazuje Štrba.

Spokojenost v žádném případě nepanuje ani s výkony zahraničních hráčů. „Všude ve světě platí, že pokud cizinec není lepší než domácí hráči, tak by místo v týmu mít neměl,“ má jasno. „Jedině Mitch Fillman u nás zatím splňuje tuto podmínku. I když zápas ve Znojmě se mu také nepovedl. U ostatních to zatím já osobně tak nevidím,“ tvrdí.

Do množiny cizinců ale Štrba nezahrnuje slovenského útočníka Petera Galamboše. „To je výjimka. Od svého příchodu plní svou roli beze zbytku,“ pochválí urostlého centra.

Závěr zápasu ve Znojmě okořenily boxerské vložky, ve kterých nemohl chybět testovaný plzeňský bombarďák Patrik Marcel. „Vyplynulo to ze hry a k hokeji to patří,“ připustí Štrba. „Samozřejmě jsme chtěli alespoň něco se zápasem udělat, i když to bylo až na závěr. Tohle by měla být úloha Patrika Marcela.“

Právě plzeňský pořízek si na zkoušce vede velice slušně. „Zatím plní to, co od něj očekáváme. Jak tvrdou hru, tak i herní stránku. Jenom se ještě musí více zabudovat do našeho herního systému. Ale jsme s ním spokojeni,“ ujistí Štrba.

Pro duel ve Znojmě dostali volno zkušení beci Filip Novák a Zdeněk Kutlák. Chyběli také útočníci Vlastimil Dostálek s Filipem Vlčkem. „Ti mají lehčí zranění, proto odpočívali. Stejně jako brankář Gába,“ doplňuje.

Poslední přípravný zápas odehraje Motor v úterý na Kladně. Potom bude tým čekat poměrně dlouhá desetidenní pauza, protože do WSM ligy vstoupí až 9. září v Litoměřicích. „Dostali jsme nabídku na přátelský zápas v rakouském Štýrském Hradci. Zvažujeme to, ale možná bude devátý zápas s Kladnem tím posledním a potom budeme mít deset dní na to, abychom se dobře připravili na start soutěže. Ještě uvidíme, jestli nakonec nabídku na přátelský duel v Rakousku využijeme,“ nechce Martin Štrba předbíhat.