Venku hráli Jihočeši v letošní sezoně podruhé a druhý pokus zvládli mnohem lépe než ten první, při kterém utrpěli v Jihlavě krutou porážku 0:7. V Přerově to bylo něco úplně jiného.

Hosté odehráli výbornou první třetinu, ve které soupeře dostali pod tlak, nastříleli tři góly a rozhodli tak o svém vítězství. „První třetina byla z naší strany opravdu výborná,“ přikývne i trenér Václav Prospal. „Ale potom jsme začali hrát hrozně nedisciplinovaně. A to nemyslím herně, ale dělali jsme zbytečné fauly. Hráli jsme často v oslabení, což bere síly a sráží nás to. Kvůli tomu pak nemůžeme hrát hru, kterou bychom podle mého názoru hrát mohli,“ posteskne si.

V Přerově to bylo podobné jako v předcházejícím domácím zápase se Slavií. Po výborné úvodní třetině přišel útlum. „Máme herní výkyvy. Jsou fáze zápasu, kdy nejsme schopni udržet koncentraci a to, co nás zdobí. To znamená nasazení a herní převahu. Nechci říct, že v určitých chvílích dominujeme. Od toho jsme daleko. Ale máme pasáže, kdy jsme schopni soupeře přehrát. Každý trenér by byl rád, kdyby jeho tým takhle vydržel hrát šedesát minut. Nám se to zatím nedaří. To se nám stalo v obou posledních zápasech doma se Slavií i v Přerově,“ všiml si Prospal.

Na mysli má opět především zbytečná vyloučení. „Tím, jak hrajeme nedisciplinovaně, tak nabízíme soupeři možnost vrátit se do zápasu. V Přerově jsme dostali gól na 3:1, který mohl domácí vrátit zpátky do hry. Na druhou stranu je třeba říct, že jsme zvládli výborně hru v oslabení a podržel nás Honza Strmeň v brance. Působil velice jistě,“ chválí vysokého kliďase v brance.

Motor letos při zápasech venku celkově příliš nezářil. „V přípravě jsme hráli zápasy v Plzni a v Linci, potom v soutěži v Jihlavě. Dohromady jsme v těchto třech utkáních dali jediný gól. V Přerově jsme dali za první třetinu tři góly. Z toho jsem měl radost,“ přiznává.

Čtvrtou branku mohl přidat obránce Žiga Pavlin, jenž předvedl parádní sólo přes celé hřiště. Byl faulován, ale nařízené trestné střílení neproměnil. Od nové sezony vstoupilo v platnost pravidlo, podle kterého nemusí být exekutorem penalty sám faulovaný hráč.

Trenér Prospal dal přesto důvěru právě slovinskému bekovi. „V té době byl Žiga náš nejlepší střelec. Ať je to jak chce, tak si trestné střílení sám vybojoval. Měl jsem připravené dva kandidáty, které nebudu jmenovat. Pavlin však byl ve střeleckém laufu, tak proč mu tu šanci nedat. Buď gól dá, nebo nedá,“ usměje se. „Ale je fakt, že nám čtvrtá branka chyběla,“ připustí.

Vstup do sezony Motor zvládl relativně slušně. Ze čtyř zápasů vytěžil devět bodů. Náročný kouč však spokojený v žádném případě není. „Spokojen být nemohu. A nejde o body. Je tam ten strašlivý výsledek z Jihlavy. To je něco, co mě hrozně zklamalo. Ten zápas nám nevyšel. Nemá cenu se k němu nějakým způsobem vracet. Ale pokud se má hodnotit start do sezony po čtyřech utkáních, tak tento duel to všechno kazí,“ stále ještě nestrávil vysokou prohru na Vysočině.

V tomto týdnu čeká jeho tým jediný zápas v sobotu doma s Prostějovem. Vzhledem k nesmyslnému lichému počtu účastníků soutěže má Motor ve středu v pátém kole soutěže volno. „Takhle je to nastavené a nemá cenu se tím zaobírat. Jsme zvyklí na nějaký počet zápasů a najednou máme středu volnou. Zase je to pro nás ale možnost kvalitně potrénovat, protože potom máme náročný program. Hrajeme v sobotu, v pondělí a ve středu. Na každého tohle volno přijde a bude mít rozhozený týden. Takovéhle věci vůbec neřeším,“ jen mávne rukou.

V Přerově chyběl v sestavě zkušený útočník Jiří Šimánek, který měl problém s kolenem. Nemělo by se ale jednat o nic vážného. „Dali jsme mu možnost, aby se dal dohromady. Kluci, kteří hráli v Přerově, podali velmi dobrý výkon. Uvidíme, jak na tom bude Jirka tento týden. Je ale paráda, že když si potřebuje jeden hráč odpočinout, tak tam můžeme dát jiné, kteří odvedou také výbornou práci,“ chválí.

Naopak příliš se ještě neblíží návrat zkušeného centra Roka Pajiče, jenž se dává dohromady po zdravotních problémech a zatím trénuje s juniorkou. „Rok je teprve na začátku nějaké cesty nazpátek. Měl strašně dlouhou pauzu, a to nejde za čtrnáct dní dostat nazpátek,“ konstatuje Prospal.

Jak už bylo řečeno, v brance českobudějovického týmu podává výborné výkony Jan Strmeň. Z kempu Colorada se ale vrátil Petr Kváča a trenéři tak mají k dispozici dvojici vyrovnaných gólmanů. „Čekají nás tři zápasy v pěti dnech. Předpokládám, že si zachytají oba dva,“ naznačuje trenér strategii v nasazování gólmanů.