V Edenu neodehráli Jihočeši vůbec špatné utkání. Dvakrát vedli o dvě branky, takže v konečném efektu by se mohl zdát zisk jediného bodíku jako nedostatečný. Asistent trenéra Luboš Rob starší však nakonec i ten jeden bod bere. „Z naší strany to byl diametrálně odlišný zápas od toho předcházejícího doma s Litoměřicemi, který jsme sice vyhráli 1:0, ale náš výkon dobrý nebyl,“ připouští.

Na Slavii už to bylo podstatně lepší. „Náš herní projev byl úplně jiný. Bylo v něm plno pasáží, jakými bychom se chtěli prezentovat. Podle průběhu zápasu i množství gólových šancí jsme měli dva nebo tři body urvat my. O tom jsem přesvědčen. I v prodloužení jsme měli citelnou převahu. S bodem jsme spokojeni asi hlavně proto, že jsme si štěstí vybrali v předcházejících zápasech,“ usměje se. „Bereme ho,“ dodá.

Roman Vráblík
Obránce ČEZ Motoru Roman Vráblík v dresu Plzně po pěti letech okusil extraligu



Sobotní duel prohrál Motor v nájezdech. V této dovednostní disciplíně má letos mužstvo bilanci 1:2 a především střelcům v dresu s velkým M na prsou zatím tato varianta zrovna moc nešmakuje. „Zatím nám nájezdy nejdou,“ přikývne Rob. „Musíme i nadále hledat vhodné hráče, kteří by na penaltové rozstřely chodili. Budeme více sledovat i gólmany soupeřů, co se nájezdů týká, abychom měli co nejvíce poznatků. Celkově se na tuto disciplínu musíme lépe připravit. Teď je to především o hledání psychicky odolných hráčů. V play off budou nájezdy podstatně důležitější než teď v základní části,“ je si dobře vědom.

Do branky se na Slavii postavil David Gába. „Povedl se mu zápas s Litoměřicemi, tak jsme mu chtěli dát šanci ještě i na Slavii v utkání proti silnějšímu soupeři. Ale pokud se nic nestane, tak teď s Havířovem už bude chytat zase Petr Kváča, jenž se vrátil po nemoci,“ informuje asistent o výměně na gólmanském postu.

Pozitivní je, že se v kabině pomalu začíná vyprazdňovat marodka. Trénovat už začali i útočníci Bárta s Vlčkem. „Začíná se to vracet do normálních kolejí. Byla to jenom menší onemocnění. Naštěstí neměl nikdo nějaké vážnější zranění,“ konstatuje Rob. Mimo hru tak zůstává pouze obránce Kučný. „Jinak jsou všichni hráči zdraví, což je pozitivní,“ chválí si. S mužstvem se momentálně nepřipravuje útočník Dostálek, jenž je v tomto týdnu k dispozici extraligové Jihlavě.

Zdeněk Kutlák
Vítězná série sice skončila, ale Motor si přivezl z Edenu alespoň bod



Na Slavii poprvé nastoupil v českobudějovickém dresu obránce Zdeněk Čáp a vedl si velmi dobře. „V prvním utkání v nás zanechal dojem posily. Hrál tak, jak jsme si od něj představovali. Až se v týmu pořádně zabydlí, tak bude ještě platnější. V tuto chvíli ho ale vnímáme jednoznačně jako posilu,“ ujistí Rob.

Dobře se v Robových očích jeví i útočníci Mikyska s Nejezchlebem, kteří dorazili v průběhu ledna. „Oba jsou to hráči šikovní na puku. Chtěli bychom od nich, aby se ještě více tlačili do koncovky. Jinak víme, o jaké hráče se jedná, a věříme, že pro náš tým budou hodně platní. Na nás je, abychom jim našli vhodnou formaci, ve které to bude fungovat.“

Ve středu přijede do Budvar arény Havířov, v jehož brance podává výborné výkony Ondřej Bláha. Ten hostuje v celku soupeře Motoru právě z jihu Čech. „Pokud se nic nezmění, což je málo pravděpodobné, tak se Ondra na konci ledna vrátí a doplní naši brankářskou dvojici Kváča – Gába,“ uvádí Rob.

Ve hře byla také možnost, že by klub sehnal jiného brankáře pro závěr sezony a Bláha by v Havířově zůstal. „Vytipovali jsme si dva brankáře, ale jejich kluby je bohužel nepustily. Dále už nehledáme a počítáme s tím, že se Ondra vrátí k nám a vytvoří trojici s našimi současnými gólmany.“

Vedení Havířova na vzniklou situaci reagovalo angažováním Martina Růžičky, jenž přišel na hostování z Pardubic. „Je otázka, jestli v dané situaci proti nám vůbec bude Blažena chytat,“ přemítá trenér. „Víme, že Havířov hraje urputný hokej, který budeme chtít překonat útočnou hrou. Věřím, že se zlepšíme v koncovce a převahu, kterou většinou v domácích zápasech máme, přetavíme i v góly a sehrajeme klidnější zápas, než se nám stává,“ přeje si Luboš Rob starší.

Jednoduché to ale jeho svěřenci určitě mít nebudou. Havířov je totiž v aktuální tabulce devátý a ztrácí pouhé dva body na osmé místo, které znamená poslední vstupenku do play off. O motivaci tak soupeř bude mít postaráno.

Zdeněk Čáp
Posilování ČEZ Motoru nekončí, na hostování přichází obránce Zdeněk Čáp