V něm narazí buď na Slavii Praha, nebo Frýdek-Místek. O soupeři se rozhodne nejdříve v pondělí. Každopádně semifinálovou sérii zahájí Jihočeši za týden v pondělí 13. března na domácím ledě v Budvar aréně.

Přestože v pátečním čtvrtém čtvrtfinále Motor svého soupeře přehrál nejvýrazněji, samotný začátek zápasu až tak přesvědčivý nebyl. Domácí Chmelíř nastřelil hned v první minutě tyč a hned záhy hráli Zubři přesilovku. „Měli jsme mečbol a poslední krok bývá vždycky nejtěžší. Řekl bych ale, že jsme měli hru pod kontrolou," ujistí asistent trenéra Stavjani Martin Štrba.

Čtěte také: Finále nováčků se v okrese nekoná, Dami Guns vyzvou Hlubokou B

„Stejně jako v předcházejících zápasech jsme se postupně zlepšovali. Přerov to vždycky zkusil, ale byli jsme na něj připraveni a nepouštěli jsme ho do větších šancí. Postupem času jsme zápas ovládli," pochvaloval si.

Právě ve čtvrtém utkání měl Motor nad svým soupeřem nejvíce navrch. A nejen proto, že vyhrál poprvé v sérii větším než jednogólovým rozdílem. „Bylo to dané i tím, že Přerovu docházely síly. Věděli jsme, že to táhnou celou dobu na pár hráčů, kteří mají přece jen i svůj věk. I když klobouk dolů před nimi. V obou utkáních v Přerově jsme měli v závěru více sil a výsledek si pohlídali. Měli jsme rychlý přístup v obraně a soupeř skutečně už neměl síly," všiml si.

Definitivně zlomil odpor Zubrů druhý Čermákův gól na konci druhého dějství. „Určitě," přikývne. „Předcházela mu naše nevyužitá přesilovka pět na tři a následná šarvátka, při které emoce gradovaly. Míla Čermák pak proměnil svůj nájezd a tím zápas definitivně rozhodl. Třetí třetina už byla jasně v naší režii," dodal spokojený asistent.

Přestože se prát nechtěli, obstáli Jihočeši i v bitce. „Kluci to všechno zvládli perfektně. Byli agresivnější a důraznější než soupeř. Zaslouží pochvalu, jak se brali jeden za druhého. Strážili jsme si gólmana a nebáli jsme se jít do šarvátek. Nenechali jsme si nic líbit. Právě týmovost nás zdobila a díky ní můžeme vyhrávat i dál," chválí Štrba svůj tým.

Excelentní byl gólman Petr Kváča. Vstup do série mu přitom nevyšel ideálně. Po třech inkasovaných gólech byl střídán. V Přerově ale zachytal skvěle a ve dvou utkáních ani jednou neinkasoval. „Byl výborný. Měli jsme s ním pohovor. Dostal trochu vynadáno, tak to asi budeme muset dělat častěji," směje se českobudějovický asistent. „Ale vážně, zaslouží skutečně absolutorium. Byl skvělý."

Podívejte se také: Krasobruslařské naděje prožívají vrchol sezony, na jihu bojují o mistrovské tituly

Pro vývoj celé série byl klíčovým hned první zápas, kdy Přerovští vedli v Budvar aréně už 3:0, přesto nakonec odešli poraženi v prodloužení. „Každý takový ztracený zápas hodně nahlodá psychiku. Navíc další utkání prohráli zase o gól. To s vámi zamává," míní Štrba.

Přestože byly všechny čtyři duely vyrovnané, postup v poměru 4:0 na zápasy čekal asi jen málokdo. „Upřímně přiznávám, že jsem to nečekal. Docela jsem se té série bál. Sice to skončilo 4:0, ale série to byla nesmírně těžká," zdůrazní. „Přerov hrál velice dobře takticky. Jeho hře nechybí důraz, i když to nebylo tak tvrdé jako loni," připomíná loňskou nelítostnou řežbu obou soupeřů, kterou Motor přes postup zaplatil řadou zranění. „Loni to bylo daleko zákeřnější. Nebráníme se tvrdé hře, ale musí být čistá a férová."

Díky výhře v nejkratším možném čase mají Jihočeši trošku více času na odpočinek. Hráči dostali volný víkend a sejdou se zase v pondělí v podvečer. „Odpočineme si. Fyzicky i emočně. A začneme se zase připravovat na semifinále," plánuje Štrba.

Soupeřem Jihočechů v boji o baráž bude Slavia Praha, ale možná také Frýdek-Místek, jenž prohrává s Jihlavou 1:3 a pátý duel se bude hrát v pondělí na Vysočině. „Moc nevěřím, že by to Frýdek dokázal s Jihlavou otočit. I když v hokeji je možné všechno. Vypadá to spíše na Slavii. Máme jí z loňska co vracet a doufejme, že se nám to podaří a dostaneme se dál," přeje si.

Jedinou ztrátou ze čtvrtfinále je zraněná ruka kanonýra Tomáše Nouzy. „Šel do střely tak, jak jsme si řekli. Obětoval se pro tým. Že ho kotouč trefí takhle blbě, to je samozřejmě smůla. Je to pochopitelně škoda. Tomáš je náš klíčový hráč. Střelec. Ale musíme se s tím poprat a nahradit ho. To se nedá nic dělat," burcuje.

Přečtěte si: Rozhodl náš týmový výkon, říká po postupu do semifinále útočník Miloslav Čermák