Do branky Jihočechů se vrátil po kratší pauze Kváča, domácí premiéru si odkroutil obránce Čáp a naskočil také uzdravený útočník Bárta. Hosté nasadili do branky pardubického Růžičku, Ondřej Bláha, který se na konci ledna vrátí zpět do Motoru, zůstal jen na střídačce v roli náhradníka.

Motoru stačilo na zahřátí pět minut. Poté následoval smrtící výpad druhé řady. Čermákovi sice střela sjela z hokejky, ale Mikyska kotouč nezištně posunul Vampolovi, jenž neměl problém otevřít skóre.

Čekání na druhý gól trvalo pouhé čtyři minuty. V avizované výhodě Pajič předložil kotouč před branku Nedorostovi a ten ho šikovně usměrnil do sítě.

Michal Vávra
Nestárnoucí Michal Vávra vybojoval ve čtyřiačtyřiceti letech svůj čtrnáctý titul

Hosté měli největší možnost paradoxně při vlastním oslabení. Kotala zůstal po chybě v domácí rozehrávce sám před Kváčou, ale jeho lapačka byla bleskurychlá.

Z kabiny po první přestávce přišli s větším elánem hosté a velice spolehlivý Kváča měl několikrát i patřičný kus štěstí. Výkon domácího celku šel ale oproti první třetině dost výrazně dolů.

Radost do hlediště mohla přinést až tutovka Pajiče pět minut před druhou sirénou. Slovinský šutér ale bohužel netrefil branku. „I když jsme nedali žádný gól, tak to byla z naší strany povedená třetina,“ konstatoval útočník Motoru Filip Vlček, jenž se po nemoci pomalu vrací do hry a zápas sledoval z novinářské tribuny. „Snažili jsme se všechno tlačit do branky. Měli jsme šance a je jen škoda, že nám tam něco nespadlo.“

Ocenil také výkon Petr Kváči v brance. „Vypadá velmi jistě v situacích, kdy soupeř hrozí z brejků. A velký palec nahoru Žigovi Pavlinovi, jak dokázal vyčistit prostor před jeho brankou,“ dodal.

Roman Vráblík
Obránce ČEZ Motoru Roman Vráblík v dresu Plzně po pěti letech okusil extraligu

Ani ve třetí třetině sice nebyl k vidění zrovna strhující hokej, důležitý třetí gól však přece jen přišel. Dal ho v přesilovce deset minut před koncem Rob, když obratně tečoval Vráblíkovu střelu.

Závěr zápasu byl ze strany hostí hodně nervózní, ale nepřinesl víc než nesmyslné hromadné potyčky. Domácím slušely tři body a Kváčovi vychytaná nula také.

Branky a nahrávky: 5. Vampola (Mikyska, Čermák), 9. Nedorost (Pajič, L. Květoň), 50. L. Rob ml. (Vráblík, Pajič).
Vyloučení: 11:11 (navíc dom. Fillman a host. Kalus 5+do konce), využití: 1:0. Rozhodčí: Jechoutek, Valenta – Rubáš, Tvrdík. Diváci: 5103.

ČEZ Motor: Kváča – Pýcha, Kutlák, Pavlin, Čáp, Fillman, Vráblík – L. Květoň, Pajič, Nedorost – Mikyska, Vampola, Čermák – Heřman, L. Rob ml., Jonák – Bárta, Galamboš, M. Novák. Trenéři Jelínek, L. Rob st. a Kotalík.

Hlasy trenérů - Luboš Rob st. (Motor ČB): "V první třetině se nám podařilo vsítit dva góly, což dalo ráz celému zápasu. Druhá třetina byla trochu neurovnaná. Ve třetí už se to zase srovnalo. Třetí gól definitivně rozhodl o výsledku."

Vojtěch Csabi (Havířov): "Přijeli jsme především bránit a hrát na brejky. Udělali jsme ale spoustu chyb v defenzivě. Navíc jsme nedali ani gól. Když nedáte gól, nemůžete chtít vyhrát."

Zdeněk Kutlák
Vítězná série sice skončila, ale Motor si přivezl z Edenu alespoň bod