V domácí sestavě chyběla hned trojice distancovaných hráčů F. Novák, Kučný a Heřman, k nim se přidala ještě dvojice marodů Pajič a Vlček, takže nad složením týmu si trenéři zrovna moc lámat hlavu nemuseli. Hosté zvolil tradiční strategii. Jaromír Jágr se postavil na úvodní vhazování, připsal si čárku za účast (potřebnou patnáctou pro případný start v baráži o extraligu) a zamířil na střídačku.

Důležitost zápasu byla z úvodních minut cítit. Hrálo se oboustranně opatrně, ani jeden ze soupeřů nechtěl udělat chybu. Bohužel ji spáchal Motor, a pořádnou. V 7. min. gólman Kváča nezpracoval nahozený puk a Kubík ho jednoduše dorazil do sítě.

Ve 12. min. domácí propadli ve středním pásmu a přečíslení dva na jednoho zakončil přesnou střelou Kloz. To už bylo zlé. Domácí hráči byli jako po těžkém k.o. a nevypadalo to vůbec dobře. „Začátek byl opatrný. Postupně si ale Kladno vytvořilo jistý tlak,“ připustil zraněný útočník Motoru Rok Pajič, jenž jde ve čtvrtek na operaci s třísly.

„První gól hostí, to byla smůla. Ale může se to stát. Spíše mě mrzí druhý gól, kdy jsme udělali chybu v útočném pásmu a soupeř nás potrestal z přečíslení. Prohrávat 0:2 není v naší situaci nic příjemného. To je jasné. Ale věřím, že to ještě otočíme. Může to být o jednom gólu,“ neztrácel víru.

Jenže jeho spoluhráči se nezvedli. Naopak. Hned v úvodu druhého dějství vyrobili hrubici v rozehrávce, kterou potrestal přesnou střelou Pekr.

Bylo to už 0:3 a místo Kváči zamířil poprvé v play off do branky Bláha. Jihočeši byli na ručník a od větší pohromy je uchránil jen nový muž v domácí brance, jenž kryl těžkou střelu Kružíka. Z kotle fanoušků znělo tradiční „Bojujte za Motor,“ ale situace na ledě nevypadala vůbec dobře.

Domácí celek byl v hlubokém útlumu a nepomohla mu ani první přesilovka, při které nedokázal Cikánka pořádně ohrozit.

„Dostali jsme gól hned na začátku druhé třetiny. To bylo nepříjemné a srazilo nás to ještě víc dolů,“ posteskl si gólman Motoru David Gába, jenž se nevešel na soupisku a zápas sledoval z tribuny. „Postupně jsme se začali zvedat. Máme před sebou ještě dvacet minut. Není to příznivý, ale pořád ještě není nic ztraceno,“ neztrácel víru.

Jenže na zázračný obrat to nevypadalo. Kladenští si svůj luxusní náskok bez problémů hlídali a naopak sami uhodili z brejku. Přečíslení dva na jednoho zužitkoval Kružík.

Motor se ale nevzdal. Václav Nedorost dal ve vlastním oslabení první gól a krátce po něm snížil Bárta už na 2:4. Tři a půl minuty před koncem domácí střídačka odvolala gólmana, ale do prázdné branky pečetil Štindl na 2:5.

Branky a nahrávky: 51. Nedorost (Vampola), 52. M. Bárta (Pavlin, M. Novák) – 7. Kubík, 12. J. Kloz (Kubík, D. Tůma), 23. Pekr, 48. Kružík (Zikmund), 58. Štindl (Zikmund).

Vyloučení: 2:3, využití: 0:0, v oslabení: 1:0.
Rozhodčí: Čech, Přikryl – Bryška, Novák. Diváci: 6421 (vyprodáno). Konečný stav série: 1:4.

ČEZ Motor: Kváča (23. Bláha) – Pýcha, Kutlák, Vráblík, Fillman, Pavlin, Čáp – Čermák, Vampola, Nedorost – Dostálek, L. Rob ml., Jonák – L. Květoň, Galamboš, M. Novák – M. Bárta, Mikyska, Nejezchleb. Trenéři Jelínek, L. Rob st. a Kotalík.

Hlasy trenérů - Marian Jelínek (Motor ČB): "Vstoupili jsme do utkání doslova tragicky. Dostali jsme dva laciné góly a byli jsme doslova jako opaření. Začali jsme se zvedat moc pozdě. Kladno už mělo velký náskok a výsledek si pohlídalo. Bohužel nám nezbývá než pogratulovat soupeři k postupu. Musíme poděkovat našim divákům a zároveň se jim omluvit, že série byla tak krátká."

Pavel Patera (Kladno): "V sérii jsme měli špatné vstupy do utkání. Na to jsme si dali pozor. Vedli jsme 2:0, což nás uklidnilo a soupeře znervóznilo. Důležité bylo, že jsme se ubránili za stavu 0:3, kdy nás domácí pořádně zmáčkli. Je třeba ocenit velkou bojovnost Budějovic, že to nezabalily ani za nepříznivého stavu."