Šest branek v jednom zápase druholigoví jindřichohradečtí hokejisté často nedávají. V 29. kole základní části se jim to doma povedlo, ale nebylo jim to nic platné, neboť jich od Nymburka inkasovali devět.

Začátek duelu v podání Vajgaru připomínal tak trochu horor. Zápas totiž sotva začal a za necelých šest minut už vlastně bylo po něm. Hosté totiž v čase 5:42 min. vedli 3:0 a na ledě si dělali, co jen chtěli. Nebýt gólmana Jiřího Švihálka, jenž chytil 19 z 22 střel, tak by domácí přišli k debaklu již v první dvacetiminutovce. Už v ní sice neinkasovali, ale ani Středočechy nijak nevyvedli z míry. Za úvodní třetinu si připsali jednu jedinou střelu! Převaha Nymburka byla obrovská.

Po změně stran už jindřichohradecké mužstvo na nymburskou svatyni poslalo sedm ran, z nichž zaznamenalo čtyři góly. Jenže Švihálek a střídající dorostenec Vlastimil Marek jich z jedenácti pokusů dostali stejný počet. Hosté si tak prakticky neustále drželi náskok, jenž si vypracovali v prvních šesti minutách střetnutí.

Jihočeši sice ve 32. vteřině díky Martinu Brabcovi snížili na 1:3, ale chvíli poté se během 61 sekund Nymburk trefil třikrát – 1:6. Na druhý gól Vajgaru, jehož autorem byl Jiří Severa, novic z Tábora, hosté zase hned reagovali – 2:7. Po třetím a čtvrtém zásahu, z nichž na 4:7 snížil David Bílek z trestného střílení, si Nymburk raději vzal oddechový čas, aby si uvědomil, že nesmí hrát bezstarostně a po druhé přestávce zase utekl na čtyřgólový odstup.

Hradec se však ještě nevzdal a korigoval až na 6:8, přičemž Severa dokonal svůj hattrick. Následně trefil Luboš Voříšek nymburské břevno a posléze neproměnil další trestné střílení.

Jenže nic už do nymburské klece nepadlo a domácí tým si jen mohl říct, že bylo pozdě bycha honit. Devátý kotouč za Markova záda dostal Jan Stehlík, jenž svojí pátou trefou uťal poslední myšlenky Vajgaru na zdramatizování.

Aleš Dvořák, trenér Vajgaru: „Šest vstřelených gólů je super, ale dostali jsme jich devět, což je pro mě zklamáním. Obrana vůbec nefungovala a první třetinu jsme jasně prohráli. Snížili jsme sice, ale zase rychle z ničeho inkasovali, protože děláme naivní chyby. Napadalo nám to tam a chudák Jirka Švihálek odjel střídat. Také Vlasta Marek chytal dobře, ale za naší obranou je těžké být brankářem."

Pavel Bičiště, trenér Nymburku: „Dobré jsou tři body, ale herní projev byl oboustranně špatný. První třetinu jsme sice vyhráli 3:0, ale druhá skončila 4:4. Tři góly jsme inkasovali při našem oslabení nebo z trestného střílení. Třetí část už byla o tom, abychom nefaulovali a hráli spíš zezadu. Domácí však dobře bruslili, cítili šanci a mohlo jim tam spadnout cokoliv. Za stavu 8:6 měl Vajgar další možnosti a navíc ještě nájezd, takže mohl nakonec i krásně srovnat. Vyhráli jsme, ale spokojený rozhodně nejsem."

V tabulce II. ligy sk. Západ je Hradec beznadějně poslední a už se může smířit s tím, že do bojů play-out půjde z nejhorší pozice. Navíc jej už ve středu čeká jihočeské derby na ledě táborských Kohoutů (18 hodin). Ti jsou v tabulce druzí, přičemž nasbírali už o 54 bodů víc než Vajgar!

J. HRADEC – NYMBURK 6:9 (0:3, 4:4, 2:2)
Branky a nahrávky: 21. Brabec (Pípal, Voříšek), 30. Severa (Voříšek, Popelka), 36. Severa (Popelka, Tržil), 37. Bílek (TS), 45. Voříšek (Pípal, Severa), 47. Severa (Voříšek, Tržil) – 3. Stehlík (Loučka, Bičiště), 6. Stehlík (Šimek, Kříž), 6. Čapek (Protivný, Eis), 25. Jindra (Rittig), 26. Stehlík (Šimek, Kříž), 26. Loučka (Pýcha), 33. Stehlík, 43. Bičiště (Šimek, Stehlík), 58. Stehlík.
Rozhodčí: S. Mertl – Horažďovský, D. Štětina. Diváci: 360.
Vyloučení: 5:7, navíc Rittig – hákování, nařízeno TS, Šimek (oba Nym.) – hákování, nařízeno TS. Využití: 2:0. Poměr střel: 11:38.
Vajgar: J. Švihálek (26. Marek) – Šesták, Pípal, Břečka, Kadlec, Tržil, Popelka – Brabec, Voříšek, Severa – Bílek, Bastl, Heřmánek – Šafář, Košťál, Tomšík.

Autor: Roman Pišný