V Pardubicích to byl skutečně povedený vstup do prolínací soutěže. Jihočeši jednoznačně obstáli na ledě extraligové soupeře, v jehož sestavě figuruje řada hokejistů zvučných jmen. „Pardubice byly od začátku zápasu velice nervózní. Bylo vidět, že jim jejich situace svazuje ruce i nohy," všiml si trenér Antonín Stavjaňa. „Nehrály úplně uvolněně, což pro nás byla výhoda," dodá.

Síla soupeře byla znát především v přesilových hrách. „Tam byly jejich individuality cítit," přikývne trenér. „Jejich technické provedení je na vysoké úrovni a hodně nebezpečné. Na to je jediný recept: minimalizovat naše vyloučení."

V desetitisícovém kotli pardubické Tipsport arény hosté obstáli naprosto se ctí. „S atmosférou se naše mužstvo vypořádalo velice obstojně," přikývne kouč.

Zatímco po dvě třetiny se odehrával zcela vyrovnaný souboj, ve kterém měl Motor možná i o malinko navrch, ve třetí to byl za stavu 0:1 ze strany Pardubic místy až brutální tlak. Umocněný sérií vyloučení na straně hostí. „Fauly vyplynuly i z naší nervozity a zodpovědnosti za výsledek," nabízí Stavjaňa vysvětlení.

TAKÉ JSME PSALI: Extraliga je po nesmírně cenné výhře v Pardubicích zase o malý kousek blíž

V těžkých chvílích tým opět podržel famózní devatenáctiletý mladík v brance Petr Kváča. Přitom na začátku sezony byl v klubové gólmanské hierarchii až trojkou za Davidem Gábou a Ondřejem Bláhou. „Čekali jsme, jak se sezona vyvine. V jejím průběhu každý z gólmanů dostal svůj prostor. Na začátku jsme sázeli na zkušenější dvojici Bláha – Gába," připomíná Stavjaňa.

Kváča tak strávil začátek sezony na hostování v Benátkách nad Jizerou. „Nedostal tam v zápasech tolik prostoru, jak jsme si představovali. Tak jsme si ho stáhli a dali mu šanci u nás. Každý gólman dostal svou porci zápasů a v jejím závěru měl Petr Kváča nejstabilnější formu," nabízí trenér svůj pohled na vývoj brankářské otázky v týmu.

Kváča chytá v play off i teď v baráži skutečně nad očekávání. „Doufali jsme, že svou výkonnost potvrdí. Působí velice jistě a psychika je jedním ze základních stavebních kamenů výkonů nejen brankáře, ale každého hráče. Jeho jistota se potom přenáší i na spoluhráče," chválí mladého gólmana.

Ve všech herních činnostech na tom byl Motor v Pardubicích velice dobře. Problém byl ale ve vhazování. Tam byla celková bilance 44:30 ve prospěch domácích. Třeba vyhlášený bulař Tomáš Vak z osmi pokusů neuspěl ani jednou… „Oproti sérii play off se Slavií Praha, kdy jsme vhazování ovládali a hodně jsme z toho vytěžili v náš prospěch, se nám teď tolik nevedlo. Pokud ale prohráváte buly v přesilovkách a oslabeních, tak je těžké se s tím vyrovnat," připouští Stavjaňa.

Klíčový moment celého zápasu přišel až v jeho poslední minutě, kdy Luboš Rob báječně trefil z voleje prakticky z brankové čáry vítězný gól. „Dali jsme ten gól jenom proto, že se Kondor rozhodl vystřelit. Je to podobné jako u Mišo Chovana, který když si může vybrat mezi střelou a nahrávkou, tak vždycky nahraje. Nakonec ale dostal takový puk, že vystřelit musel," s úsměvem připomíná kouč první gól zápasu Michala Chovana.

„Stejně tak se rozhodl pro střelu Luboš a jsou to takové situace, které zápas překlápí na druhou stranu. Nebylo to na stoprocentní jistotu a svou roli hrál i kus sportovního štěstí. Hlavní je to odhodlání chtít se prosadit. Kdyby se bál, tak by nevystřelil," oceňuje Stavjaňa Robův krásný gól.

Bylo to za stavu, kdy už se celá hala chystala spíše na prodloužení. Pochopitelně i trenéři. „Musíme přemýšlet krok dopředu, takže jsme samozřejmě počítali i s tím, že by se mohlo prodlužovat," připouští.

Radost byla po vítězství na ledě barážového favorita veliká. Není divu. A trenér ji ani moc nekrotil. „Je dobře, že si to kluci dokáží užít. Řekl bych dokonce, že je to důležité. Kdysi sovětská sborná brala jako normální, že dává jeden gól za druhým. Hráči si po každém maximálně klepli. Emoce k tomu naopak patří. Je třeba je dát najevo a slouží to i k jakémusi zdeptání protivníka. Teď už se ale chystáme na Karlovy Vary. Jak vždycky říkám, je to jako s baterií. Je třeba ji nechat úplně vybít a pak zase nabít. Takže si kluci odpočinuli a teď už mají tréninky zase vzrůstající tendenci," zdůrazní Antonín Stavjaňa.

Od Karlových Varů se dá očekávat jiný styl hokeje než ze strany Pardubic. „Je to hodně bruslivý a přímočarý tým. Proti Pardubicím tam možná není tolik techniky. Mají spíše rychlé než technické útočníky," rozebírá trenér hru nadcházejícího soupeře.

Karlovy Vary se prakticky celou sezonu připravovali právě na baráž. Jaký vliv na psychiku týmu může mít úvodní domácí porážka s Jihlavou, Stavjaňa nechce předjímat. „Uvidíme, v jakém přijedou stavu. Během letošní sezony prohrávaly hodně zápasů, ale působily nezlomeně," upozorňuje.

TAKÉ ČTĚTE: Ti mají nervy! Bidař s Duškovou postoupili na MS ve Finsku do volných jízd

Karlovarský trenér Tlačil hodně spoléhá na svého klíčového beka, kterým je českobudějovický odchovanec Vladimír Sičák. Na jihu Čech si v minulosti zahráli i jeho další spoluhráči Tomáš Harant, Václav Benák a rovněž kapitán týmu Václav Skuhravý.

Sestava Motoru je v posledních zápasech stabilizovaná, přesto trenér Antonín Stavjaňa nevylučuje pro zápas v jejím složení jednu změnu.

O utkání je mimořádný zájem. V předprodeji na internetu zmizela drtivá část vstupenek. Ty zbývající se budou prodávat v den zápasu od 13 hodin na pokladnách Budvar arény. „Zbývá nějakých dvě stě lístků," informuje marketingový ředitel klubu Tomáš Kučera. Ceny vstupenek jsou 250, 230 a 210 korun k sezení a 190 Kč k stání.

Zápas Vary bude mít slavnostní úvod. Státní hymnu zazpívá českobudějovický patriot Petr Kolář a na housle ho doprovodí další významná postava života pod Černou věží Pavel Šporcl. Mužstvu před zápasem požehná hodně úspěchů českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

Zdroj: Deník/ Pavel Kortus