Fotbalové Dynamo bylo založeno v roce 1905 a řadí se mezi vůbec nejstarší fotbalové kluby v České republice.

To hokejový Motor začal psát svou historii mnohem později. Vznikl v roce 1928, to se ale jmenoval Stadion České Budějovice.

Přestože fotbal má v Českých Budějovicích o něco delší tradici, o metropoli jižních Čech se říká, že je spíš hokejovou baštou. Možná je to i tím, že hokejisté své město proslavili víc. V sezoně 1950/51 se tehdejší SKP České Budějovice stal vítězem Československé ligy. K tomu byli českobudějovičtí hokejisté v lize třikrát druzí a čtyřikrát třetí.

O podobných úspěších se českobudějovickým fotbalistům může zatím jen zdát, i když i oni si užili chvíle slávy. Byly to především postupy do první ligy doprovázené tradičním koupáním v kašně. Dynamo si jistě dá za rámeček také dvě účasti ve finále prestižního Českého poháru v letech 1985 (Dukla Praha 1:3) a 1991 (Baník Ostrava 2:4).

Motor i Dynamo mají své skalní příznivce, mnoho fanoušků ale navštěvuje jak fotbalové, tak hokejové zápasy. Ne vždy ale mohli diváci v Českých Budějovicích chodit na prvoligový fotbal a zároveň na prvoligový hokej. Tuto vymoženost mají od předloňska, ale třeba v letech 2013 – 2019 se příznivci dvou nejpopulárnějších kolektivních sportů museli spokojit jen s druhou ligou. Výjimkou byl pouze ročník 2014/2015 a roční epizoda Dynama v první lize.

Právě v uvedeném období nevypadala situace vůbec růžově s českobudějovickým hokejem. V roce 2013 převedl tehdejší majitel klubu Miroslav Schön extraligu do Hradce Králové a na soutoku Vltavy s Malší se s hokejem začínalo zase od píky.

Několik slavných jihočeských hokejistů, kteří spojili síly, a především nadšení fanoušci však českobudějovických hokej padnout nenechali. Obnovili značku Motor a úplně nový tým se přihlásil do druhé nejvyšší soutěže.

Cesta zpět do extraligy byla trnitá, ale předloni to vyšlo a euforie z návratu mezi elitu propukla naplno.

Před třemi roky se mezi českou elitu vrátilo i Dynamo a od svého comebacku produkuje moc hezký fotbal.

A českobudějovický fanoušek? Ten si to užívá, i když kvůli covidu stále ještě nemůže úplně naplno.